11.8.2021 10:23

Kiss the Earth | Η «δική μας» ιστορία επιτυχίας έγινε 4 χρονών

 

Μία ιδέα, η ώθηση από τους σωστούς ανθρώπους, μία καλή συγκυρία, η αγνή πρώτη ύλη και μια γερή δόση αισιοδοξίας.. Όλα αυτά, σε ένα blender (των 40€), τα ανακατεύουμε καλά και μαζί με το πιο βασικό συστατικό, την αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, θα μας δώσουν την απόλυτη συνταγή της επιτυχίας.

Success story – Ιστορία της επιτυχίας / Παράδειγμα ζωής (WordReference)

Η αρχή για το Kiss the Earth ή αλλιώς για τον Κώστα και τη Θεοδοσία έγινε το 2017, μετά από μια περίοδο ανεργίας για τον πρώτο, όπου την πέρασε στο σπίτι κάνοντας γυμναστική. Θέλοντας να εξελίξει την ιδέα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ξεκίνησε να ψάχνει τρόφιμα με πλούσια θρεπτική αξία και κάπου εκεί συνάντησε το γνωστό σε όλους φυστικοβούτυρο. Η σκέψη να ξεκινήσει να φτιάχνει το δικό του φυστικοβούτυρο με φιστίκια από καφεκοπτεία της Χίου και ένα μπλεντεράκι των 40€, όπως λέει και ο ίδιος, τον οδήγησε στην αναζήτηση απλών συνταγών και στη δημιουργία  αλειμμάτων, τα οποία εκτός από τον ίδιο και τη σύζυγό του, δοκίμασαν αρκετοί φίλοι, αλλά και καταστήματα της Χίου. Σιγά σιγά κι όταν από τα καταστήματα αρχίζει να υπάρχει ζήτηση, τότε η αρχική ιδέα παίρνει άλλη μορφή. Στο παιχνίδι μπαίνουν νέοι καρποί (αμύγδαλο, φουντούκι) και υλικά (κακάο, μέλι, σιρόπι αγαύης). Η κουζίνα του σπιτιού μετατρέπεται σε μικρή μονάδα παραγωγής – εργαστήριο και τον Αύγουστο του 2017 η Kiss the Earth συστήνεται πλέον επίσημα στο κοινό της Χίου.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις

Το παρασκευαστήριο του Κώστα στεγάζεται στο ισόγειο του πατρικού του σπιτιού, εκεί όπου μικρός έχει ζήσει στιγμές ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού. Στον ίδιο χώρο τώρα, με τη βοήθεια φίλων του αρχιτεκτόνων, οι οποίοι τον βοηθούν για το πώς θα σχεδιαστεί το καθετί, ξεκινά την επαγγελματική πλέον δημιουργία των προϊόντων. Το όνομα Kiss the Earth θα έρθει τυχαία στο μυαλό του, την ώρα που μαζί με τον πεθερό του βάζουν τα πλακάκια.

"Kiss the earth σήμαινε ευγνωμοσύνη για το χώρο που έπαιζα σαν παιδί και τώρα παίζω σαν μεγάλος, αλλά και για τον κόσμο σημαίνει ότι τα προϊόντα είναι απευθείας από τη γη χωρίς επεξεργασία, από φυσικές πρώτες ύλες"

Η αναγνώριση και η επιτυχία, έρχονται σιγά σιγά μέσα από μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων. Αρχίζει να μοιράζει τα προϊόντα του σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και καφεκοπτείων στη Χίο. Οι Χιώτες τα δοκιμάζουν, τους αρέσουν κι αρχίζουν να τα ζητούν στα τοπικά καταστήματα. Αυτά, τα ζητούν από τον Κώστα. Κι αυτό δε σταματά εκεί. Οι Χιώτες της Αθήνας και του εξωτερικού αναζητούν τα προϊόντα Kiss the Earth και στους τόπους κατοικίας τους, δείχνοντας σε καταστηματάρχες τις ετικέτες και προτείνοντας τους να φέρουν τα βούτυρα καρπών από τη Χίο. Ήδη, μέσα σε 2 μήνες, ο Κώστας δέχεται τηλέφωνα από καταστήματα της Αθήνας. Η πρώτη παραγγελία, ήρθε από το κατάστημα βιολογικών προϊόντων Bamboo Vegan. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ζητάει 2 κούτες, χωρίς να ρωτήσει καν το κόστος κι έτσι ο Κώστας αποφασίζει το ίδιο βράδυ να πάρει το πλοίο και να τις παραδώσει ο ίδιος. «Ήθελα να το ζήσω, να το απολαύσω. Ήταν η πρώτη μου παραγγελία από Αθήνα και ήθελα να γνωρίσω εγώ ο ίδιος τον άνθρωπο που ζήτησε τα προϊόντα μου».

Μετά από αυτό, ακολούθησαν κι άλλες παραγγελίες από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Τσεχία) σε ελληνικά καταστήματα, από Έλληνες που τα είχαν δει στην Αθήνα.

Πρώτες βραβεύσεις

Δύο είναι οι στιγμές, που ο Κώστας ξεχωρίζει στην 4χρονη πορεία του Kiss the Earth, στο κομμάτι των βραβεύσεων. Το μεγαλύτερο βραβείο παραμένει σταθερά η αγάπη και η προτίμηση του κόσμου, όμως το 2019 η Kiss the Earth περνάει τα σύνορα και διακρίνεται παγκοσμίως στο διαγωνισμό Great Taste Awards.  Η ιδιαιτερότητα και η σημαντικότητα της διάκρισης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι οι κριτές αυτού του διαγωνισμού αποφασίζουν με μοναδικό κριτήριο τη γεύση, χωρίς να δίνουν σημασία στην ετικέτα ή την προέλευση. Το αμυγδαλοβούτυρο – που ήταν και ιδέα και προτροπή της συζύγου του Κώστα – καταφέρνει να συγκεντρώσει ίδια βαθμολογία με άλλα, αντίστοιχα προϊόντα του εξωτερικού κι αυτό δίνει την ευκαιρία στον Κώστα και τη Θεοδοσία να πουν την ιστορία του και αλλού, εκτός συνόρων.

Η άλλη σπουδαία διάκριση είχε έρθει ένα χρόνο νωρίτερα από την ομάδα του TEDx Athens που του ζήτησε να μπουν τα προϊόντα του στα καλάθια των ομιλητών. Έτσι, το όνομα Kiss the Earth φιγουράρισε δίπλα σε ονόματα μεγάλων χορηγών και βρέθηκε στο καλάθι ομιλητών (ανάμεσά τους και μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο εγγονός του Γκάντι) κι ο Κώστας άρχισε να καταλαβαίνει ότι όλος αυτός ο ενθουσιασμός, όλη αυτή η αγάπη και η αναγνώριση έρχονται χωρίς να τα κυνηγάει.

"Η πρώτη συνταγή φυστικοβούτυρου που δοκίμασα ήταν μια παραλλαγή από συνταγή του Άκη Πετρετζίκη. Αργότερα, ήθελα να του πω ότι εκείνος ήταν η αφορμή να ξεκινήσει όλο αυτό και του ζήτησα μια διεύθυνση για να του στείλω να δοκιμάσει. Μετά από μερικές μέρες, έλαβα μήνυμα: «Καλά φίλε, φοβερό το φυστικοβούτυρο σου»"

Η Επιχειρηματικότητα στη Χίο

Η ιστορία της Kiss the Earth είναι μια ωραία ιστορία που χαίρεσαι να την ακούς από τον Κώστα, ο οποίος την αφηγείται με χαμόγελο και αισιοδοξία. Πόσο εύκολη είναι όμως η επιχειρηματικότητα, σε μέρη όπως η Χίος, με θέματα νησιωτικότητας, με σοβαρότερο όλων το θέμα της απόστασης από το κέντρο και τις μεγάλες αγορές;

Ο Κώστας στέκεται πολύ στο δικό του προσωπικό παράδειγμα και συμβουλεύει οποιονδήποτε έχει στο μυαλό του να τολμήσει να επιχειρήσει να το κάνει θέτοντας μικρούς κι εφικτούς στόχους. Ο ίδιος άλλωστε, με αργά βήματα, πάτησε στα πόδια του και χωρίς καμία χρηματοδότηση από τράπεζες ή άλλα προγράμματα ξεκίνησε θέλοντας πρώτα να ευχαριστήσει την ψυχή του και να κάνει κάτι που αγαπάει και μετά να εξασφαλίσει την οικονομική κάλυψη. Άλλωστε, όπως λέει ο ίδιος: «Ευτυχισμένος είναι αυτός που κάνει αυτό που αγαπά, γιατί δεν τον κουράζει».

"Σοβαρό το έλλειμα δημιουργικότητας και φαντασίας στην εποχή μας. Άνθρωποι τρώνε το χρόνο τους στα κινητά τους, βλέποντας χαζά πράγματα αντί να πάρουν ιδέες και να τις προσαρμόσουν στις δικές τους δυνάμεις. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι αν κατάφερε ο Κώστας με μια κουζίνα 70 τ.μ. να πουλάει φυστικοβούτυρο από τη Χίο, οποιοσδήποτε αγαπάει κάτι, μπορεί να το βάλει σε σειρά και να το επιχειρήσει."

Ο πλούτος της Χίου

Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να δημιουργεί ένα νησιωτικό μέρος, όπως η Χίος, υπάρχει πληθώρα ιδεών που προέρχεται από δραστήριους ανθρώπους και ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει, έχουν δει άλλες αγορές και προσαρμόζουν τις ιδέες τους στα τοπικά δεδομένα. Αυτό είναι και ο λόγος που ο Κώστας θεωρεί ότι η Χίος δεν έχει να ζηλέψει κάτι από αντίστοιχες περιπτώσεις της Αθήνας ή και του εξωτερικού στα βιολογικά προϊόντα.

"Το κοινό της Χίου είναι «ψαγμένο» και πάντα πρόθυμο να στηρίξει έναν τοπικό παραγωγό"

Άνθρωποι - συνοδοιπόροι

Το ταξίδι της Kiss the Earth δε θα ήταν τόσο όμορφο, αν δεν υπήρχαν οι συνοδοιπόροι για τον Κώστα, ο οποίος διακρίνει πρώτα και κύρια τη σύζυγό του, Θεοδοσία. Η Θεοδοσία ήταν πάντοτε ο άνθρωπος που στήριζε τις ιδέες του και με την κρίση της, που ο ίδιος εμπιστεύεται τυφλά, βοηθούσε στην εξέλιξη και στη μετουσίωση τους σε νέα προϊόντα. Έπειτα, έρχονται και οι φίλοι, οι οποίοι στήριξαν και βοήθησαν τόσο στο ψυχολογικό κομμάτι, ενθαρρύνοντας κάθε προσπάθεια, όσο και στο πρακτικό με τις γνώσεις τους (γραφιστικά, φωτογραφίες κ.α.).

Η αγάπη και η στήριξη του κόσμου όμως, ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη κι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται φανατικοί των προϊόντων της Kiss the Earth. Η στήριξη αυτή μεταφράζεται, πέρα από την αγορά των αλειμμάτων και σε διαδικτυακή διαφήμιση, μέσω social media.

 

"Είναι φοβερό να ξέρεις ότι ο άλλος ξυπνάει ένα κρύο πρωινό του Φλεβάρη, φτιάχνει ένα ψωμάκι με φυστικοβούτυρο και στο στέλνει"

Πέραν αυτών, ο κόσμος δείχνει την αγάπη του γι’ αυτήν την προσπάθεια, δίνοντας και τις δικές του ιδέες στον Κώστα, ο οποίος λέει ότι πολλά από τα προϊόντα που έχουν προκύψει, έρχονται μετά από γκάλοπ.

Μια τέτοια επιτυχημένη πορεία 4 χρόνων, μόνο θετικά μηνύματα μπορεί να έχει για το μέλλον. Στόχος για τον Κώστα είναι όλο αυτό να μεγαλώσει κι άλλο και να συνεχίσει να απευθύνεται στους δραστήριους ανθρώπους. Από τα καινούρια -limited- προϊόντα που μας περιμένουν το ερχόμενο φθινόπωρο και τα Χριστούγεννα, μέχρι και σειρά ρούχων για ορειβάτες, η φαντασία είναι ίσως ο μεγαλύτερος και πιο καταλυτικός παράγοντας που έχει κάνει την Kiss the Earth, «δική μας» ιστορία επιτυχίας. Και η ιστορία αυτή, έχει ακόμα πολλά να μας δώσει, από το θρεπτικό πρωινό, στον υγιεινό τρόπο ζωής και τέλος, στο παράδειγμα θάρρους, στοχοθεσίας και δημιουργίας. Χρόνια πολλά Kiss the Earth!

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ