20.6.2014 18:17

Υπό το φόβο μιας... επιτήρησης

Δείγματα γραφής για τη νέα Δημοτική Αρχή ακόμη δεν έχουμε. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανάγκη να εξοικειωθεί με το δημοτικό περιβάλλον, κατάσταση που σίγουρα θα χρειαστεί το χρόνο της. Γι’ αυτό η υπομονή των περισσοτέρων πολιτών περισσεύει χωρίς να απαιτεί από την πρώτη μέρα λαγούς και πετραχίλια.
Αποτολμώ όμως μια πρώτη διαπίστωση από όσα διαδραματίστηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όσα έχω ακούσει και έχω διαπιστώσει καθαρά προσωπικά.
Η νέα Δημοτική Αρχή του Μαν. Βουρνού διαθέτει συστατικά που απέχουν στην πλειοψηφία τους από όσα μέχρι σήμερα είχαμε δει στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Φρεσκάδα, όρεξη, νεανικότητα, παραστάσεις, πράγματα δηλαδή που σίγουρα θα της χρειαστούν στο άμεσο μέλλον και στα οποία βασίστηκε και η εμπιστοσύνη που της έδειξε ο κόσμος με την επιλογή του να τη στηρίξει. Όμως όλα αυτά κινδυνεύουν να καταπέσουν εκ των έσω, πριν καλά- καλά δώσει μάχη στην αρένα των έργων και των διεκδικήσεων.
Διακρίνω ένα «σύνδρομο ανησυχίας» σε οτιδήποτε περιστρέφεται με τα οικονομικά του Δήμου, γεγονός που κάνει τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» να τρέχουν, χωρίς κανείς να τους κυνηγά. Αφορμή, η πρόσφατη τοποθέτηση του νέου Δημάρχου για τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων, θέμα που ο ίδιος ζήτησε να μην εξεταστεί με την αιτιολογία ότι 1 μήνα μετά τις εκλογές το Δ.Σ. μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις κατεπείγουσες και άρα το θέμα των αθλητικών επιχορηγήσεων που δίνουν όλοι οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, δεν εξετάζεται προς το παρών, άρα θα εξεταστεί σύντομα και αφού παρέλθει το χρονικό διάστημα των 30 ημερών. Αυτό το κρατάμε και θα το επανεξετάσουμε στην ώρα του.
Ωστόσο τα άλλα διάφορα που μήνες τώρα ακούγονται για την κατάσταση του Δημοτικού Ταμείου σηκώνουν επίσης μεγάλη συζήτηση. Σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» σπεύδουν σε κάθε αφορμή να μιλούν για τον κίνδυνο να μπει το ταμείο του Δήμου σε επιτήρηση και άρα κάθε κίνηση θα πρέπει να είναι καλά μελετημένη. Αυτό καταντά δικαιολογία και όχι αποδεδειγμένη ανάγκη. Και χρειάζεται διαχείριση από τον ίδιο τον κ. Βουρνού για τους τρόπους με τους οποίους θα αποσοβήσει αυτές τις συζητήσεις που κανένα θετικό δεν έχουν να προσφέρουν. Ο Δήμος διαθέτει το επιστημονικό και οικονομικό προσωπικό για να προστατέψει τον αυτοδιοικητικό φορέα επομένως όσοι δεν γνωρίζουν ακόμη, καλό θα είναι να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ και να αποφεύγουν καφενειακού τύπου διαπιστώσεις περί των οικονομικών.
Ευθύνη της Δημοτικής Αρχής είναι όχι μόνο να μην οδηγήσει το Δήμο σε «επιτήρηση» αν νομίζει ότι έτσι θα εφησυχάσει από τον μεγάλο όγκο των αιτημάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί, αλλά να κάνει ότι περνάει από το χέρι της σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του φορέα για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο της.
Οι εκλογές τέλειωσαν. Τώρα έκαστος κρίνεται.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ