28.1.2013 15:29

Υγεία εν πλω

Αγαπητέ κ. Διευθυντή,
Με δικαιολογημένο ενδιαφέρον διάβασα στον «πολίτη» της 17 Ιανουαρίου αναφορά στη 2η σελίδα, με τίτλο: «Υψηλές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο καπετάν Κώστα Μ. Φράγκο, συγγραφέα, από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας την Ακαδημία Αθηνών, «απενεμήθη στην ιατρό ερευνήτρια και συγγραφέα κ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου Έπαινος-Εύφημος Μνεία για το εξαίρετο επιστημονικό, ιατρικό βιβλίο της ΥΓΕΙΑ ΕΝ ΠΛΩ .»
Ο εν θαλάσση αδελφός στη συνέχεια σχολιάζει το βιβλίο, μεταξύ των άλλων ως «πρωτοποριακό και μοναδικό στο είδος του».
Με αφορμή αυτόν τον χαρακτηρισμό σημειώνω ότι πριν από 140 χρόνια εκδόθηκε ανάλογο βιβλίο. Βρίσκεται σήμερα ένα αντίτυπό του* ανάμεσα στον αμύθητο πλούτο της αγνοημένης και ταλαίπωρης βιβλιοθήκης Κοραή, το οποίο είχα διαβάσει πριν μερικές δεκαετίες.
Συγκεκριμένα φέρει τον τίτλο: «Ο ιατρός του Εμπορικού Ναυτικού ή Συλλογή ιατρικών και χειρουργικών οδηγιών διά τους ναυτικούς». Συγγραφέας, ο μέχρι το 1865 ιατρός του γαλλικού ναυτικού Adolphe-Luis Testevuide, ο οποίος νυμφεύτηκε Χιώτισσα και παρέμεινε ως γιατρός στη συνέχεια στο νησί της γυναίκας του, τουλάχιστον μέχρι το 1879. Το βιβλίο του εκδόθηκε από το τυπογραφείο Κ. Π. Προκίδου.
Έργο του ίδιου συγγραφέα «Το νησί της Χίου» γράφτηκε στο περιοδικό Le Tour du monde, 1877/ Docteur Ad. Testevuide. Ήταν άγνωστο ακόμη και στον Φίλιππο Αργέντη μέχρι που το 2003 μεταφράστηκε από τους Μαρία-Ευγενία Πλατή- Νίκο Πλατή.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν η συγγραφέας που τιμήθηκε έχει συμπεριλάβει τον Testevuide στη βιβλιογραφία του δώρου της προς τους συναδέλφους μου ναυτικούς. Σε αντίθετη περίπτωση τότε αξίζει να βροντοφωνάξομε προς την πολιτεία, αυτοδιοίκηση, πνευματικό κόσμο και ενεργούς πολίτες ότι πρέπει να δοθεί η προσοχή που επιβάλλεται σε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού μας για τους  «αγνώστους εν πολλοίς θησαυρούς» που μας εμπιστεύθηκαν τόσες γενεές πνευματικών ανθρώπων και μερικοί από τους οποίους εάν ζητηθούν δεν ανευρίσκονται.
(*) Κατά πληροφορία της Δρ. Ιστορίας Ιατρικής κ. Σεβαστής Χαβιάρα-Καραχάλιου, παλαιότερα υπήρχαν δύο αντίτυπα στη βιβλιοθήκη.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ