31.5.2021 12:34

Το αφήγημα της νέας ατομικής ευθύνης

Με καθημερινό πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και όλων των υπολοίπων δεικτών, η κυβέρνηση επέλεξε ένα βιαστικό και αγχωμένο άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε μια ύστατη προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα.

Η διαφορά με την περσινή χρονιά είναι ο εμβολιασμός και η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού που θα επιτρέψει την πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα και τα αμφίβολης αξιοπιστίας self tests τα οποία ακόμη και σε θετικό αποτέλεσμα χρειάζεται επιπλέον μοριακό τεστ για την επιβεβαίωση. Βλέπουμε όμως ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν υποχωρεί όσο θα έπρεπε, κάτι που λέγεται πλέον συχνότατα και από ειδικούς. Ο αριθμός των τμημάτων που κλείνουν σε σχολεία αυξάνεται και αυτό είναι ανησυχητικό και είναι η πραγματική αιτία του βεβιασμένου κλεισίματος της Γ΄ Λυκείου στις 2/6. Άξιο συζήτησης και πολλών ερωτημάτων, είναι το γεγονός της μείωσης των δωρεάν self tests από δύο σε ένα την εβδομάδα, σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και εκπαιδευτικούς.

Το άγχος της κυβέρνησης, είναι να μην χαθεί η καλοκαιρινή σεζόν και το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι όλα στην χώρα μας βαίνουν καλώς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και η κατάσταση ελέγχεται πλήρως.

Ότι όμως και αν λένε και όσα μηνύματα και να περνάνε, δεν μπορούν να παραβλέψουν την πραγματική κατάσταση, η οποία δεν είναι όσο θα ήθελαν αισιόδοξη. Για να αντιμετωπίσουν ένα πισωγύρισμα της πανδημίας και σύμφωνα με την προσφιλή τακτική τους, ετοιμάζουν για κάθε ενδεχόμενο το αφήγημα.

Αυτό αποτυπώθηκε ολοκάθαρα σε δηλώσεις του πρωθυπουργού στις 17/5, για την εξέλιξη της πανδημίας και την επανεκκίνηση νέων δραστηριοτήτων. Σε αυτές τις δηλώσεις ξαναθυμήθηκε την ατομική ευθύνη, απόδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Συνήθως όταν όλα πάνε καλά είναι αποτέλεσμα των άριστων χειρισμών τους, αλλά σε αντίθετη περίπτωση φταίει ο κόσμος που δεν πειθαρχεί. Είπε λοιπόν ότι: «Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει» και ότι «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» και τέλος ότι «Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου».

Αυτές οι δηλώσεις εκτός των άλλων, υποτιμούν τις θυσίες του κόσμου, τον παρατεταμένο και αχρείαστο εγκλεισμό, το κλείσιμο των δραστηριοτήτων, την οικονομική και επαγγελματική ανασφάλεια και προκαλούν εξαιτίας των εγκληματικών διαχειριστικών ανεπαρκειών της κυβέρνησης με τα αλλεπάλληλα πίσω-μπρος και το βλέποντας και κάνοντας.

Επιπλέον, όμως επιδεικνύουν τρομερή αλαζονεία όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπουργοί και στελέχη της ΝΔ, έχουν παραβιάσει όλα τα μέτρα που έχουν επιβάλει στους πολίτες και είχαν το θράσος να φωτογραφίζονται για να μας επιβεβαιώνουν πόσο ανεύθυνοι και προκλητικοί είναι.

Εμείς όλοι οι πολίτες τους ξέρουμε και γνωρίζουμε, πόσο εύκολα στοχοποιούν και μετατοπίζουν τις ευθύνες και πολύ περισσότερο η συντριπτική πλειοψηφία, έχουμε κάνει τόσες θυσίες, έχουμε επιδείξει περισσότερη υπομονή και αυτοσυγκράτηση από τους ανεύθυνους κυβερνώντες.

Είναι προφανές ότι δεν δικαιούνται να μας κουνάν το δάκτυλο, να μας στοχοποιούν, αντίθετα μας οφείλουν συγγνώμες για τις διαρκείς παλινωδίες, τα λάθη και τις ανεπάρκειες τους και υποχρεούνται να αναλαμβάνουν ακέραια τις ευθύνες τους.

Μην ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις για τα μέτρα, για το τι ανοίξει ή θα κλείσει και πότε ήταν στην ουσία απόφαση της κυβέρνησης. Η επιτροπή των ειδικών συχνά -από λεγόμενα των ιδίων-συνεδρίαζε με συγκεκριμένες κυβερνητικές εισηγήσεις και ειλημμένες αποφάσεις που μας ανακοινώνονταν από τα αντικειμενικά ΜΜΕ, μέρες πριν.

Η Ευθύνη λοιπόν για την όποια εξέλιξη-καλή ή κακή-,είναι κυβερνητική και η ατομική ευθύνη έπεται.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ