13.5.2016 17:08

Θύμα της αφοσίωση της στην τυπικότητα

Τι σου είναι η οργή… Ξεθυμαίνει τόσο γρήγορα όσο η μπύρα στο ποτήρι. Αφρίζει αρχικά, αφρίζει, κι όλα στο άψε – σβήσε μέλι γάλα… Σιχτιρίσαμε θεούς και δαίμονες πάνω στην ταπείνωση μας για τη μη πραγματοποίηση του ρουκετοπόλεμου και, φυσικά, μας πέρασε. Ο απόηχος της φετινής ματαίωσης του ρουκετοπόλεμου θα συνοδεύει σαν βαρύ τραύμα την τουριστική εικόνα του νησιού για κάμποσα χρόνια ακόμη. Ισχύει αυτό που λένε πως στον τουρισμό όσο δύσκολα χτίζεις, τόσο εύκολα γκρεμίζεις.

Διάβαζα σε ρεπορτάζ του περασμένου Γενάρη στον «π» τα σχέδια της δημοτικής αρχής για το ρουκετοπόλεμο. Από τότε είχε ανακοινώσει την πρόθεση εκκίνησης των διαδικασιών νομιμοποίησης. Ώσπου καταλήξαμε στο φιάσκο της μη διοργάνωσης του εθίμου, με το δήμαρχο να αποδίδει τις ευθύνες στο … αναμπαμπουλίκι των προηγούμενων ετών κι ούτε λίγο, ούτε πολύ να χρεώνει την φετινή αποτυχία στους προκατόχους του.

Κάπου εδώ Μανόλη να μπει ένα μέτρο στην παρελθοντολογία. Με λάτρη της ευθείας γραμμής δεν τον παραλληλίζεις τον Πολύδωρο, μα το τελικό αποτέλεσμα, επί του προκειμένου, είναι ότι ο ρουκετοπόλεμος διεξήχθη κανονικότατα επί των ημερών του και μάλιστα είχε αφήσει … κάβα κι ένα ακόμα χρόνο για τη θητεία σου. Ο Πολύδωρος κι η δημοτική του αρχή δεν φέρουν απολύτως καμία ευθύνη για το υπόλοιπο της δικής σου θητείας. Ένα χρόνο ολάκερο είχες εσύ κι οι συνεργάτες σου να ανιχνεύσετε το περιβάλλον του Βροντάδου και να το πάτε με τα νερά σας. Το (σοβαρό) κενό εξουσίας που υφίσταται στην εφαπτόμενη του Δήμου κωμόπολη, μα κυρίως το γεγονός πως οι περίοικοι σας πήραν εύκολα χαμπάρι μεταβιβάζει ακέραιες τις ευθύνες στη σημερινή δημοτική αρχή.

Εκεί, στη δεύτερη παράμετρο, εστιάζεται η πηγή της αποτυχίας. Οι θιγόμενοι οσμίστηκαν … ψητό. Πάτησαν πάνω στην αφοσίωση της δημοτικής αρχής στην τυπικότητα και την περιφρούρηση της νομιμότητας, εξάντλησαν το νομικό τους οπλοστάσιο και πέτυχαν το στόχο της ακύρωσης ενός εθίμου με ρίζες προ αιώνος.

Γιατί Μανόλη, αν οι θιγόμενοι είχαν συνομιλητή μια δημοτική αρχή έτοιμη να βάλει το κεφάλι της στη γκιλοτίνα, να είσαι βέβαιος πως θα οπισθοχωρούσαν, την ύστατη ώρα, όπως γίνονταν πάντα. Κατάλαβαν ωστόσο ότι απέναντι τους είχαν μια νέα φουρνιά ανθρώπων, περισσότερο με νοοτροπία δικαστή και λιγότερο πολιτικού, βρήκαν πρόσφορο έδαφος και επικράτησαν.

Η αποτυχημένη εφετινή διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου πρέπει να γίνει, ως πάθημα, μάθημα στη δημοτική αρχή. Η τυφλή προσήλωση στη νομιμότητα δεν εξασφαλίζει πάντοτε την ομαλή εξέλιξη της ζωής. Κι αυτό που ζήσαμε την Ανάσταση ήταν μια παραχάραξη της εθιμικής μας ιστορίας. Βαρύ ατόπημα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ