1.8.2014 17:14

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Μονόδρομος στην τουριστική ανάπτυξη της Χίου

Τι είναι ο θεματικός Εναλλακτικός τουρισμός
Είναι ο τουρισμός ο οποίος ασχολείται πέρα από τα γνωστά, ήλιος και θάλασσα, και με διαφορές δραστηριότητες ή δράσεις του επισκέπτη – τουρίστα στον τόπο παραμονής του. Επίσης, οι μορφές αυτές του τουρισμού μπορούν να επεκτείνουν τις διακοπές του επισκέπτη τουρίστα, όπως και να τις παντρέψουν με όλη την περιοχή (Όλη την Χίο).
Θα αναφέρουμε παρακάτω διαφορά παραδείγματα εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού.
   Η σχέση των Ελλήνων με το φαγητό είναι μια σχέση που κανείς δε μπορεί να αρνηθεί. Η τοπική κουζίνα (Ελληνική) είναι γνωστή ανά τον κόσμο και όλοι οι τουρίστες δοκιμάζουν τα εδέσματα του τόπου που έχουν επισκεφτεί. Όταν το νόστιμο φαγητό συνδυαστεί με τα τοπία και τον τουρισμό, προκύπτει ο γαστρονομικός τουρισμός.
     Η μοναδική ελληνική-χιώτικη κουζίνα είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας. Πλέον συνδυάζει άριστα την παράδοση με τις μοντέρνες γεύσεις και ιδέες, δίνοντας ένα τέλεια αρμονικό αποτέλεσμα.
    Ήδη εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν φαγητά βασισμένα στο ελαιόλαδο, τις γεμάτες γεύση ελιές και την παραδοσιακή φέτα, απολαμβάνοντας παράλληλα και το εκθαμβωτικό ελληνικό τοπίο. Τυριά, γευστικά κρέατα, μυρωδικά και μπαχαρικά φρέσκα ψάρια, πίτες και φρούτα, η λίστα με τις γεύσεις που έχει κανείς να δοκιμάσει δεν τελειώνει. Και φυσικά δε μπορούμε να παραλείψουμε το ούζο, τη ρακή και τα άλλα παραδοσιακά ελληνικά ποτά. Όλα τα παραπάνω ένας επισκέπτης τουρίστας φυσικά μπορεί να τα απολαύσει και στην Χίο.
Είναι  γνωστό ότι η Χίος έχει πολιτισμό από το 4000 π.χ.. Τα αρχαιολογικά μνημεία και τα Βυζαντινά – Γενοβέζικα μνημεία  είναι διάσπαρτα παντού.
       Η επίσκεψη σε αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για όλες τις περιοχές της Χίου καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, η Χίος είναι γεμάτη με μεσαιωνικά χωριά και κάστρα. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι ο συνδυασμός του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας αποτελεί αντικείμενο προσέλκυσης τουριστών.
     Σπήλαια, αρχαιολογικά μνημεία, χωριά κάστρα, παλιά πόλη (Κάστρο) και στενά σοκάκια, κάθε δρόμος στην Χίο κρύβει και ένακομμάτι ιστορίας. Τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και οι περιοχές με μνημεία και κατάλοιπα παλαιότερων πολιτισμών αφθονούν στο νησί  μας.
     Μια επίσκεψη στην Χίο φέρνει τους τουρίστες σε επαφή με τα ήθη, τα έθιμα, την παράδοση και την ιστορία του τόπου, αποκτώντας έτσι έντονο πολιτισμικό αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Επισκεφτείτε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μας, γνωρίστε την ιστορία μας, αλλά παράλληλα σεβαστείτε τους και βοηθήστε στην προστασία τους.
Αγροτουρισμός είναι η μορφή εναλλακτικού τουρισμού που αναπτύσσεται σε αγροτικές περιοχές οι οποίες δεν είναι τουριστικά κορεσμένες. Είναι μια δραστηριότητα για όλο τον χρόνο και δεν εντάσσεται σε μια σεζόν ή στον τουρισμό του Σαββατοκύριακου. Οι τουρίστες επιλέγουν να μείνουν σε ένα αγρόκτημα και εμπλέκονται με τις καθημερινές γεωργικές εργασίες, ζώντας έστω και για λίγο τη γνήσια ζωή του αγρότη. Οι λάτρεις του αγροτουρισμού είναι άτομα που έχουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, όπως, φυσιολάτρες, παρατηρητές πουλιών, ορειβάτες, περιπατητές,παρατηρητές χλωρίδας και πανίδας κ.α.
     Ο αγροτουρισμός είναι μια γνήσια μορφή περιήγησης της Χίου, όπου ο καθένας μπορεί να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον, να γνωρίσει τα ήθη και τα έθιμα κάθε περιοχής, να παρατηρήσει τις γεωργικές δραστηριότητες και αν θελήσει να συμμετάσχει και σε αυτές.
     Ίσως ο αγροτουρισμός να περιλαμβάνει και ισχυρά επιμορφωτικά στοιχεία, καθώς μέσω αυτού προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο, η πολιτιστική κληρονομιά αλλά και η μοναδικότητα της κάθε περιοχής της χώρας μας.
Μέσα από τον Αγροτουρισμό, μπορεί κάλλιστα να συνδέσει κάποιος και άλλες δραστηριότητες,όπως η πεζοπορίας σε μονοπάτια η ακόμα και την ερασιτεχνική αλιεία. 
Στην Χίο υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που μπορούν να συνδυαστούν με τις διακοπές κάποιου. Αναρρίχηση, σπήλαια, ιστιοπλοΐα, κανό θαλάσσης κλπ. (είναι ο λεγόμενος τουρισμός δραστηριοτήτων).
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο εναλλακτικού τουρισμού είναι ο Θρησκευτικός Τουρισμός. Η Χίος ονομάζετε και Αγιονήσι. Τα μοναστήρια της  Αγία Μαρκέλλα, και της  Νέα Μονή από μόνα τους μπορούν να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες. Υπάρχουν καταγραμμένες περίπου 1300 εκκλησίες, Μοναστήρια και εξωκλήσια σε όλο το νησί. Εκτός από τους Έλληνες ορθόδοξους, υπάρχουν λαοί όπως οι Ρώσοι που ψάχνουν για ορθόδοξα σύμβολα σε όλο των κόσμο και δη στην Ελλάδα.
Θα αναφέρουμε επιγραμματικά τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού θαλάσσης, οι οποίες είναι πάρα πολλές. (yachting – ιστιοπλοΐα, surfing εκπαίδευση για παιδιά και μεγάλους στα μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε το μεγάλο κεφάλαιο του Ιωνικού κολυμβητηρίου, που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να προσελκύσει ομάδες για προετοιμασία.
¨Όλα αυτά τα χρόνια δυστυχώς χάθηκε πολλής χρόνος και χρήμα, σε προσπάθειες προσέλκυσης μαζικού τουρισμού, που δεν έχουμε τις υποδομές να τον δεχτούμε. (μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αεροδρόμιο κλπ.). Ακόμα και σήμερα γίνονται τα ίδια λάθη.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι το εισοδηματικό στάτους και το μορφωτικό επίπεδο των παραπάνω ανθρώπων που ασχολούνται με τον εναλλακτικό – θεματικό τουρισμό είναι αρκετά ψηλό που καλύπτει το οικονομικό κενό που προκύπτει από την έλλειψη μαζικού τουρισμού.   Επίσης με την συγκεκριμένη ανάπτυξη τουρισμού (θεματικό), δεν θα χρειαστεί να θυσιάσουμε την Χίο και να την μετατρέψουμε σε Μύκονο Φαληράκι  η Αγία Ανάπα.
Φυσικά ποτέ δεν είναι αργά. Αρκεί σήμερα να καταλάβουμε που βρισκόμαστε, τι έχουμε να προσφέρουμε και στην συνέχεια να στοχεύσουμε τις κατάλληλες αγορές πελατών τουριστών.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ