24.7.2014 12:56

Θέλεις γιατρό στην Αμανή; ΠΛΗΡΩΣΕ!

Χρειάζεται να είναι κανείς μόνιμος κάτοικος Αμανής για να χαρακτηρίσει «εξοργιστική» ακόμη και τη σκέψη να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής ώστε να πληρωθεί γιατρός που θα καλύψει τα κενά στις εφημερίες στο Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού;  

Δεν πρόκειται για μια «πρακτική», πυροσβεστικού τύπου πρόταση που έρχεται στην ύστατη ώρα να δώσει λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα. Πρόκειται για την «κερκόπορτα» που μπορεί να οδηγήσει ακόμη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στον δοκιμαζόμενο από την ασκούμενη πολιτική τομέα της Υγείας. 

Σε κεντρικά νοσοκομεία και περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας ολόκληρα τμήματα κλείνουν ή συρρικνώνονται, σοβαρές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού καταγράφονται από άκρου σε άκρο σε όλη την Ελλάδα, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων σε αυτό, κι εμείς τι ερχόμαστε να προτείνουμε;

Αφήνουμε στο απυρόβλητο τους πολιτικά υπεύθυνους για αυτή την εικόνα διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αυτών που ψήφισαν και με τα δύο χέρια τις καρατομήσεις των κονδυλίων για την Υγεία, προ και μετά μνημονίων, και πάμε στα μόνιμο υποζύγιο το λαό.

Δηλαδή όσοι μένουμε λιγότερο ή περισσότερο στην περιοχή της Αμανής, όσοι την επισκεπτόμαστε και συμβεί να χρειαστούμε ιατρική φροντίδα πρέπει εκτός από τη βαριά φορολογία που πληρώνουμε να αφήνουμε και σε ένα πανεράκι τον οβολό μας  μετά τον ορό για να μπορούμε να έχουμε περίθαλψη και τις υπόλοιπες ώρες της μέρας ή μέρες του μήνα; Έτσι κάνουν  στα πανηγύρια της περιοχής μετά το σερβίρισμα του κατσικοπίλαφου αφήνει ο καθένας ό,τι θέλει για το Σύλλογο.

Έρχονται λοιπόν τώρα-αλήθεια ποιοι;- και μας λένε ότι οι σύλλογοι που μάζεψαν ευρώ το ευρώ από τον κόσμο, μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, να πληρώσουν για να καλύψουν τα κενά που αφήνει η Πολιτεία στον τομέα αυτό; Με το ίδιο σκεπτικό, το Σεπτέμβριο όταν θα πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο και λείπουν βασικές ειδικότητες καθηγητών θα πρέπει οι γονείς να βάλουν «ρεφενέ» για να πληρώσουν τους αναπληρωτές… Που ξανακούστηκαν όλα αυτά;!!!

 Με το ίδιο σκεπτικό γιατί να μην αναλάβουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι στην περιοχή και τα κενά στην καθαριότητα ή άλλες προσφερόμενες από την Πολιτεία υπηρεσίες; Ή γιατί να μην πληρώνουν τους γιατρούς αντί για ένα μήνα το καλοκαίρι για…πέντε; Είναι γνωστό ότι ισχύει το ρητό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» Είναι μια να γίνει η αρχή του να μετακυλύει το κόστος της δημόσιας υγείας, της λειτουργίας ενός Πολυδύναμου Ιατρείου, στην πλάτη των ασθενών.

Επιπλέον, δεν ήξερα ότι οι κάτοικοι της Αμανής ή όσοι έχουν συνδέσει τη ζωή τους με αυτήν, είχαν ψηφίσει στις εκλογές τα μέλη των Δ.Σ. των Πολιτιστικών Συλλόγων για να ασκούν πολιτική στην περιοχή. Δεν υπάρχουν κυβέρνηση, βουλευτές του νομού, δημοτικοί άρχοντες, διοικητής του νοσοκομείου( και μάλιστα με καταγωγή από τη Βολισσό); Τώρα, μέσα στο κατακαλόκαιρο  ανέκυψε αιφνιδιαστικά  το πρόβλημα των κενών εφημεριών των γιατρών του Πολυδύναμου Ιατρείου Βολισσού;

Κάνοντας μια μικρή αναζήτηση για το θέμα, εντόπισα πολλές παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα από τότε που το Περιφερειακό Ιατρείο Βολισσού, αναβαθμίστηκε σε «Πολυδύναμο» το 2003. Πολύ καιρό πριν ψηφιστούν τα μνημόνια που δραματικές περικοπές στα κονδύλια για την Υγεία κατ’ εντολή της Ε.Ε. και της τρόϊκας, υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις, στο κατ’ ευφημισμό μόνο, Πολυδύναμο Ιατρείο της Περιοχής. Για τα κενά που υπήρχαν εκεί παρεμβάσεις έκαναν οι βουλευτές του Νομού, κυρίως όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ωστόσο είχαμε και μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου που ζητούσε την κάλυψη των κενών για την εύρυθμη λειτουργία του Ιατρείου Βολισσού το 2013, παρεμβάσεις από τους αγροτικούς γιατρούςΠαρπαριάς και Κουρουνίων, την ίδια χρονιά, που αναδείκνυαν επίσης το πρόβλημα και τις ευθύνες των αιρετών.  Οι τελευταίοι μάλιστα κοινοποιούσαν το έγγραφό τους προς τη Δημοτική ΕνότηταΑμανής και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, επίσης ένα χρόνο πριν κατηγορώντας τους για ολιγωρία στη διεκδίκηση για την κάλυψη των θέσεων. Για το θέμα είχε παρέμβει τότε και ο κ. Παπαϊωάννου που είχε διατελέσει στο παρελθόν  Διοικητής του Σκυλιτσείου, ο οποίος  είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ότι «δεν θα μείνει κανένα αγροτικό ιατρείο χωρίς γιατρό. Εγώ είμαι διοικητής για να προλαβαίνω κρίσεις. Οι πιστώσεις θα καλυφθούν από το αποθεματικό του Νοσοκομείου. Δεν θα αφήσουμε ούτε μια μέρα την Αμανή ακάλυπτη».

Δεν θα σταθώ στα γραφειοκρατικά, που υπάγεται επισήμως το Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού; Ρωτήστε τους υπέργηρους κατοίκους της περιοχής, τους ανθρώπους που περιστασιακά ή μόνιμα μεγαλώνουν τα παιδιά τους εκεί, ακόμη και αυτούς που επέλεξαν την πανέμορφη τούτη απομακρυσμένη περιοχή της Χίου, τι θεωρούν πραγματική «ανάπτυξη», την επέκταση του αεροδρομίου ή το να έχουν γιατρό και ασθενοφόρο όποτε το χρειάζονται; Δεν μιλώ θεωρητικά.  Συνέβη να χρειαστώ τις υπηρεσίες του Πολυδύναμου Ιατρείου Βολισσού και των ανθρώπων που ευσυνείδητα το υπηρετούν και διαπίστωσα πόσο μεγάλη σημασία έχει, πόσο ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας, το να βρεις γιατρό στην περιοχή όταν είσαι τουλάχιστον μία ώρα μακριά από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο. Αλλά και αυτές τις μέρες αναγκάστηκα να φύγω από τη Βολισσό όπου διέμενα γιατί δεν μπορούσα να έχω ιατρική φροντίδα όλο το 24ωρο όπως απαιτούσε το πρόβλημα υγείας μου.

Κι αν υπάρχουν περιπτώσεις που τα περιστατικά δεν είναι επείγοντα, ασφαλώς και υπάρχει ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς στο Σκυλίτσειο, τι γίνεται όμως όταν κινδυνεύει μια ανθρώπινη ζωή όπως σε περιπτώσεις αλλεργικού σοκ από τσίμπημα εντόμου που συμβαίνει συχνά και όχι μόνο το καλοκαίρι, ή ένα αιφνίδιο περιστατικό στους υπερήλικες κατοίκους της περιοχής, ακόμη και ένα τροχαίο; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για 19 οικισμούς που απέχουν μεταξύ τους και ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων τους είναι υψηλός. Αναμφισβήτητα ένα καλά στελεχωμένο Πολυδύναμο Ιατρείο σε μια απομακρυσμένη περιοχή όπως η Αμανή μπορεί να κρατήσει αλλά και να διώξει τους λιγοστούς πια κατοίκους της. Μπορεί να σώσει ή να συμβάλλει στο να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Εν κατακλείδι, πότε περίμεναν οι έχοντες την ευθύνη για τη λειτουργία ή καλύτερα τα κενά στο Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού να ασχοληθούν με το θέμα; Είναι αυτό υπευθυνότητα των Πολιτιστικών Συλλόγων; Θα γίνει διαβάσαμε και άλλη σύσκεψη μέσα στον Αύγουστο. Από ποιους;  Αλήθεια για να δράσουν πότε; Το Φλεβάρη; Γιατί δεν έγινε Λαϊκή Συνέλευση ώστε να εκφραστούν όλες οι απόψεις, μόνο κλήθηκαν αυτοί που θα μπορούσαν να πληρώσουν;… Οι υπόλοιποι που μένουμε εκεί λιγότερο ή περισσότερο διάστημα γιατί δεν είχαμε λόγο σε ένα θέμα που αφορά τη ζωή μας και των παιδιών μας; Πότε θα «ξυπνήσουν» οι βουλευτές, οι αιρετοί άρχοντες του τόπου για να απαιτήσουν από την Πολιτεία τη θέσπιση κινήτρων για την κάλυψη των κενών που η ασκούμενη πολιτική στην Υγεία προκαλεί; Γιατί η Διοίκηση του  «Σκυλίτσειου» δεν επιδεικνύει την ίδια πυγμή που έδειξε για το κλείσιμο της παλιάς πύλης του Νοσοκομείου ή το θέμα της καντίνας, για τα προβλήματα Υγείας των κατοίκων και επισκεπτών της Αμανής;

Μας είναι παγερά αδιάφορο ποιος έχει τυπικά την ευθύνη για το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η τεράστια «τρύπα» στις υπηρεσίες Υγείας στην Αμανή. Οι εμπλεκόμενοι, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, οι πολιτικά υπεύθυνοι ας σπεύσουν να δώσουν λύση έστω και στο «και πέντε». Το βέβαιο είναι ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μισθοσυντήρητοι ακόμη και οι μικροεπαγγελματίες της περιοχής που παλεύουν να επιβιώσουν δεν έχουν άλλα περιθώρια να πληρώνουν και για να απολαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες που οφείλει να τους παρέχει  η Πολιτεία. Πότε πλέον θα γίνει κατανοητό από όλους μας, ότι  δίσκο βγάζουν μόνο οι επίτροποι στην εκκλησία, όχι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι για την Υγεία…

 

ΥΓ. Τώρα που το θυμήθηκα. Προχθές που νοσηλεύθηκα για κάποιες ώρες στο Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού ξέχασα να αφήσω κάτι για τον κοινό σκοπό. Παρακαλώ ενημερώστε μεπού και πόσα να στείλω για να έχουμε γιατρό στην Αμανή όταν τον χρειαζόμαστε; Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ στους αιρετούς μας και στους υπεύθυνους για την Υγεία  που παρακολουθούν από απόσταση  ασφαλείας το πρόβλημα, «Καλά Χριστούγεννα»!

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ