31.10.2013 19:12

Τέρμα το πλιάτσικο, διεκδικούμε τη ζωή μας

Η συγκυβέρνηση της συμφοράς  έχει καταστήσει τα σχολεία και τις εκπαιδευτικές δομές στοχοποιημένο πεδίο και τους εκπαιδευτικούς βασική δεξαμενή για την άντληση των απολύσεων στο δημόσιο.

Όσα ακολούθησαν, ο μαύρος Σεπτέμβρης του κ. Αρβανιτόπουλου, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες: Από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο τους επόμενους μήνες ο πόλεμος του Υπουργείου θα μπει στην πιο σκληρή του φάση χτυπώντας το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα στη δημόσια εκπαίδευση.

Η διαθεσιμότητα χτυπάει την πόρτα και της Πρωτοβάθμιας! Το βλέπουμε όλοι.

Η κυβέρνηση «εξαφάνισε» τα χιλιάδες κενά, που προέκυψαν από τους μηδενικούς διορισμούς μονίμων και την ελαχιστοποίηση  των αναπληρωτών-έναντι των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, περικόπτοντας εκπαιδευτικό έργο και σήμερα κατασκευάζει μια μεγάλη μάζα εκπαιδευτικών και στην Π.Ε. ως «πλεονασματική και υπεράριθμη»: Τμήματα αυξάνουν τον αριθμό των μαθητών τους κατά 10% και συμπτύσσονται, αποσπασμένοι δάσκαλοι αποχωρούν από τα τμήματα ένταξης, τα ειδικά σχολεία,τις τάξεις υποδοχής και εξαφανίζουν σταδιακά το ολοήμερο από το σχολικό χάρτη. Δάσκαλοι με προβλήματα υγείας οδηγούνται «ή στην τάξη με πλήρες ωράριο ή στην απόλυση».

Xιλιάδες εκπαιδευτικοί απομακρύνθηκαν ως τάχα υπεράριθμοι από τα σχολεία τους και αρκετοί αποτέθηκαν εκτός ΠΥΣΠΕ κατά παράβαση όλης της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. Τα σχέδια αυτά έγιναν ακόμα πιο αποκαλυπτικά, όταν εκεί που απομακρύνθηκαν συνάδελφοι ως υπεράριθμοι ή που δεν έγιναν αποσπάσεις, προσελήφθησαν αναπληρωτές!

 Πραγματική βόμβα αποτελεί η πρόσληψη για πρώτη φορά αναπληρωτών δασκάλων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τα ολοήμερα σχολεία, που βαφτίζονται πιλοτική δομή και σηματοδοτεί τη μετάλλαξη των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων στα σχολεία αυτά σε μια πρόσκαιρη, επισφαλή, ελαστική εργασία των 400- 500 ευρώ.

Τρία ακόμα δεδομένα δένουν τον κλάδο χειροπόδαρα: 

α) Η τροπολογία για την επαναδιατύπωση των οργανικών θέσεων όλων των εκπαιδευτικών που επιχειρεί να καταστήσει ως νέα οργανικότητα τη φετεινή κουτσουρουμένη λειτουργικότητα των σχολείων, να καταργήσει την οργανική  θέση του εκπαιδευτικού από το Υπουργείο Παιδείας και να τη μετατρέψει σε οργανική στη σχολική μονάδα, να εξαρτήσει, δηλαδή,  την τύχη κάθε εκπαιδευτικού με την πορεία του σχολείου αποκλειστικά και να τίθεται αυτόματα σε εφαρμογή κατά σχολείο η διαθεσιμότητα βάσει των κριτηρίων Μητσοτάκη!

β) Η καθιέρωση του ηλεκτρονικού παρουσιολόγιου που θα τηρείται σε κάθε σχολείο και εντάσσεται στα  σχέδια διασποράς του φόβου, ελέγχου, συκοφάντησης των εκπαιδευτικών και αποδοχής χειρότερων εργασιακών όρων. 

γ) Η δρομολόγηση της αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης  που επιχειρεί να γίνει το παράλληλο όχημα για την ομηρία και τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, να προωθήσει τις  απολύσεις και τη  διαθεσιμότητα και να κάνει τη σχολική μονάδα μια ανταγωνιστική ζούγκλα.

Να βάλουμε τέρμα στο πλιάτσικο. Διεκδικούμε τη ζωή μας!

Είναι λοιπόν φανερό πως τους επόμενους μήνες, μαζί με τα μέτρα του νέου μνημονίου που ετοιμάζονται, θα ξεδιπλωθούν για τον καθένα και για όλους άθλια σχέδια για τον επαγγελματικό μας αφανισμό. Μπροστά σ’ αυτά τα σχέδια  ήρθε η ώρα ο καθένας μας να πάρει την ευθύνη του απέναντι στο μέλλον! Κανείς  δε μπορεί πια  να μένει αδιάφορος, να λέει ότι αφορά άλλους, να ελπίζει ότι αυτός θα τη «βολέψει».

 Και το κυριότερο: αυτά τα σχέδια δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ευχές ούτε με κατάρες ούτε με  την παθητικότητα που επιβλήθηκε από την απογοήτευση που έφεραν οι επετειακοί, παρατεταμένοι και αναποτελεσματικοί αγώνες-ντουφεκιές του συνδικαλιστικού κατεστημένου  τα τριάμισι χρόνια του μνημονιακού εφιάλτη. Πρέπει να εγερθούμε!

 

Τους γυρίζουμε την πλάτη!

Πέρα από την άθλια συγκυβέρνηση  που μας λεηλατεί, μεγάλο θέμα μας είναι σήμερα και ο κομματικός συνδικαλισμός που μας οδηγεί μεθοδικά από ήττα σε ήττα με τις παλινωδίες, τις ιδεοληψίες, τις περιχαρακώσεις και τους μικροϋπολογισμούς των μηχανισμών του στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε μια άλλη επόμενη μέρα πρέπει να στοχεύσουν οι αγώνες μας.Μέχρι μια τέτοια νίκη είναι υποχρεωμένοι να αντέξουν: Ένα αύριο χωρίς χαράτσια, χωρίς οφειλόμενους φόρους στην εφορία, χωρίς τη φτώχεια του μήνα, το άγχος του εξοστρακισμού, της απόλυσης, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους τοκογλύφους στο σβέρκο. 

Ένα αύριο χωρίς εφιάλτες! Για μια τέτοια και μόνο προοπτική αξίζει να ρισκάρεις ό,τι απέμεινε από το μισθό του μήνα ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 6ης ΝΟΕΜΒΡΗ. Σε μια τέτοια προοπτική σε καλούμε να βρεθούμε ξανά στις πλατείες και στους δρόμους των απεργιακών αγώνων.

Με σύγκρουση, συντονισμό και διακλαδική απεργία διαρκείας. Αποτινάζοντας τον κομματικό συνδικαλισμό της ήττας με τις αγκυλώσεις του και τους ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς του.

Γυρίζοντας την πλάτη σε όσους χαϊδεύουν αυτιά, κρύβουν την αλήθεια, καλλιεργούν αυταπάτες για να αναπαράγουν την ύπαρξή τους.

Τώρα λοιπόν! Πριν ο επιθεωρητής SURVEY μας δείξει το δρόμο της διαθεσιμότητας και της απόλυσης, πριν ο Στουρνάρας μας κλέψει κι άλλο το μισθό, αυξήσει τα όρια ηλικίας, μας κόψει τη σύνταξη και το εφάπαξ, πριν μας τα πάρουν όλα, πριν μας κλείσουν το σπίτι! Τέρμα το πλιάτσικο, διεκδικούμε τη ζωή μας !

OΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 11πμ με το Σύλλογο Δασκάλων και τα συνδικάτα της Χίου.       

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ