21.8.2014 15:07

Τα παπαγαλάκια της πολιτικής και του μίσους

(Για να τρωγόμαστε μεταξύ μας και η κοινωνική και πολιτική εξουσία να κάνει ανενόχλητη τη δουλειά της)

Τα βιντεάκια είναι πιο βολικά για την απλοϊκή σκέψη και τον εντυπωσιασμό….Το ίδιο και οι επικλήσεις για νόμο ,τάξη και «καθαριότητα»

Αυτό σκεφτόμουν πριν από μέρες βλέποντας  ένα τέτοιο με συμπολίτη μας που δικαίως διαμαρτυρόταν για την βρωμιά που υπάρχει απέναντι από το λιμεναρχείο, στις παράγκες της ντροπής. Εκεί που το ελληνικό κράτος  δείχνει την αναισθησία του απέναντι στους πιο ευάλωτους των ανθρώπων: τους μετανάστες και κυρίως τους πρόσφυγες πολέμου. Φυσικά δεν αναφέρομαι στους εργαζόμενους του λιμεναρχείου. Και αυτοί είναι παράπλευρα θύματα της αδιαφορίας των ιθυνόντων-αρμόδια υπουργεία, δήμος ,περιφέρεια - και καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση χωρίς να υπάρχουν στοιχειωδώς αξιοπρεπείς υποδομές.

Έρχομαι στο βιντεάκι: ο συμπολίτης μας με τις κατάλληλες ερωτήσεις του δημοσιογράφου αναφερόταν στην βρωμιά που ζει, στην άσχημη εικόνα για τους τουρίστες και στην αγανάκτησή του. Καμία αναφορά ούτε από τον αγανακτισμένο γείτονα της παράγκας αλλά ούτε και από τον δημοσιογράφο για το  δράμα των ανθρώπων που έρχονται, καμία κουβέντα για το πόσα χρόνια φωνάζουμε και τρέχουμε για  να βρεθούν αξιοπρεπείς υποδομές, κάποιοι «περίεργοι» που επιμένουμε να μην κοιτάζουμε μόνο την πάρτη μας και τη δουλειά μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην «Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου «ΛΑΘΡΑ;» στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω αλλά σε όποια-όποιον ζητάει δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους χωρίς διακρίσεις.

Χθες είχαμε άλλο ένα κρούσμα όψιμου ενδιαφέροντος από σάιτ του νησιού το οποίο τα «έσουρνε» «στα αριστερά  κόμματα, στο ΚΚΕ και στους ανθρώπους μιας οργάνωσης που ασχολείται με το θέμα οι οποίοι τρέχουν μόνο για να κάνουν το μικροπολιτικό κομμάτι τους» εννοώντας προφανώς την «ΛΑΘΡΑ;»

Και τα δύο αυτά ΜΜΕ είναι εχθροί κάθε κινητοποίησης.. Γι αυτούς οποιαδήποτε απεργία, διαμαρτυρία ή διαδήλωση είναι πρόβλημα επειδή στρέφεται εναντίον της εξουσίας που υπηρετούν. Πρόβλημα για τον πολίτη που «δεν θα εξυπηρετηθεί».Λες και τις κινητοποιήσεις τις κάνουν κάποιοι «μη πολίτες» κάποιοι κακοί ταραξίες! Όλες τις κινητοποιήσεις τις μειώνουν, τις ειρωνεύονται, τις διαστρέφουν ή, στην καλύτερη περίπτωση, τις αποσιωπούν.  Θέλουν έναν κόσμο άδικης ευταξίας με υποταγμένους  ανθρώπους. Έναν «παγωμένο» κόσμο όπου τα κοινωνικά αιτήματα απλώς θα καταστέλλονται πριν καν εκφραστούν. Μια δικτατορία εν τέλει

Πουλάνε, στο όνομα του ρεαλισμού, το φτηνό εμπόρευμα: την χαμερπή σκέψη και το μίσος. Με απλοϊκές ερμηνείες για όλα. Συνειδητοί αρνητές και εχθροί, εν τέλει, κάθε προσπάθειας κοινωνικής αλληλεγγύης, βοηθούν όσο μπορούν την πολιτική του μίσους και της υποταγής. Ως χαμερπείς δεν μπορούν να δεχθούν ότι δεν είναι όλοι σαν αυτούς. Και γι αυτό συκοφαντούν κάθε συλλογική δράση αλληλεγγύης, κάθε κοινωνική αντίσταση, κάθε κοινωνικό αίτημα δικαιοσύνης. Απευθύνονται  στην συνείδηση ενός τμήματος της κοινωνίας στο οποίο  ο ατομισμός, το «κοιτάω την πάρτη μου», η απλοϊκή ερμηνεία των πάντων εξαπλώθηκαν σαν στάση ζωής τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Απευθύνονται σε αυτό το τμήμα της κοινωνίας που μισεί τον διπλανό του και νομίζει ότι θα επιβιώσει  με γλείψιμο και υποταγή στον ισχυρό.  Ευτυχώς όμως οι περισσότεροι δεν είμαστε έτσι και μπορεί να πείσουμε και πολλούς από τους συντηρητικούς διπλανούς μας (εκτός από τους επαγγελματίες του μίσους) ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ένας  κόσμος καλύτερος, πιο δίκαιος, που να μας χωράει όλους με αξιοπρέπεια, με δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις

 

Δημήτρης Λαβατσής

Μέλος της ΝΕ  ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ