31.10.2016 10:12

Τα καλά του Γιάννη θέμε, μα ο «Γιάννης» διασύρεται

Έτσι για την Ιστορία. Απ’ τις αρχικές επιλογές ειδικών συνεργατών του Μαν. Βουρνού θυσιάστηκε, πρόωρα, ο Μιχ. Τέττερης, με τομέα ευθύνης την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο Δήμο Χίου. Αναντίστοιχος, όπως κάθε αυτοδιοικητικός φορέας, με την ηλεκτρονική ταχύτητα της εποχής του, ο Δήμος Χίου πολύ σωστά επέλεξε να επενδύσει τον έναν από τους πέντε επιστημονικούς συνεργάτες του δημάρχου στη συγκεκριμένη θεματική. Προεκλογικά ήδη η δημοτική αρχή είχε θέσει προμετωπίδα των ενεργειών της την αναβαθμισμένη επικοινωνία με το δημότη, ει δυνατόν απαλλαγμένη από την αυτοπρόσωπη επαφή του με τις υπηρεσίες. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη επελέγη ως κύριος στόχος και ικανότερος από τη νέα γενιά του νησιού μας για να το υλοποιήσει κρίθηκε ο Μιχ. Τέττερης. Αθόρυβη ήταν η παρουσία του στο πλαϊνό του δημαρχιακού γραφείου, στον προθάλαμο των οριστικών αποφάσεων. Εξίσου αθόρυβη και η αποχώρηση του, μόλις του ζητήθηκε, όταν κρίθηκε πως η επικοινωνιακή εικόνα της δημοτικής αρχής είχε ανάγκες ενίσχυσης μεγαλύτερες. Ο Μιχάλης όμως δεν έφυγε απ’ το δημαρχείο. Συνέχιζε να δουλεύει την πλατφόρμα που του ανατέθηκε με την υπόσχεση ότι θα βρεθεί η φόρμουλα πληρωμής της δουλειάς του. Και τελικά επελέγη η λύση κάλυψης του από την «Προμηθευτική», το ρόλο της οποίας η δημοτική αρχή αναζητά αναποτελεσματικά εδώ και δυο χρόνια. 
Η πλατφόρμα επικοινωνίας δημοτών και Δήμου, έργο με τη σφραγίδα του Μιχ. Τέττερη, αρχίζει να αποδίδει. Περίπου 1.650 συνδημότες μας απέφυγαν τα πήγαινε – έλα στις δημοτικές υπηρεσίες και κατέθεσαν το αίτημα τους απ’ το σπιτάκι τους. Ο ρυθμός ικανοποίησης τους ούτε θέμα συζήτησης της παρούσης, ούτε, φαντάζομαι, ευθύνη του δημιουργού της πλατφόρμας. 
Ενδιάμεσα η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέστρεψε ως μη νόμιμη τη σύμβαση του Μιχ. Τέττερη με την «Προμηθευτική», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο άνθρωπος που σχεδίασε την πλατφόρμα παραμένει απλήρωτος για τον κόπο του. 
Κερασάκι στην τούρτα η απόφαση των Best City Awards 2016, θεσμός κύρους με μέλη της κριτικής τους επιτροπής καθηγητές πανεπιστημίων και εξέχουσα μέλη ερευνητικών ινστιτούτων, να βραβεύσει το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη με το Silver βραβείο στην ενότητα «Βιώσιμη Πόλη». Αν δεχτούμε, μάλιστα, το ρεπορτάζ, ο Δήμος Χίου δέχεται ήδη κρούσεις από άλλους δήμους πανελλαδικά να τους πουλήσει την πλατφόρμα. 
Η δημοτική εξουσία παρέλαβε κορδωμένη το βραβείο. Το προτάσσει – πολύ σωστά – στις επιτυχίες της. Με μια μικρή λεπτομέρεια: εξαφάνισε παντελώς την προσφορά του Μιχάλη. Ούτε καν μια στοιχειώδη αναφορά. 
Η υπόθεση έχει και συνέχεια. Μέλος της δημοτικής αρχής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αναγνωρίζοντας τις ικανότητες του ιδιωτικού στελέχους, αποφασίζει να τον εντάξει στο δυναμικό του φορέα του με σύμβαση. Το ουδέν κρυπτόν υπό τη «Διαύγεια» δίνει τροφή σε γνωστής ποιότητας διαδικτυακές σελίδες να διασύρουν τον Μιχ. Τέττερη.
Ο συνολικός δημοτικός χειρισμός της υπόθεσης απογοητεύει. Δεν παραλείπει απλώς να αναδείξει και να προβάλλει, όπως της αξίζει, τη συμβολή ενός μη δημοτικού υπαλλήλου στην ενίσχυση του δημοτικού μηχανισμού, σε έργο που κανονικά θα όφειλε να είχε πράξει εδώ και χρόνια το αντίστοιχο τμήμα, παραδίδει τον άνθρωπο απλήρωτο και διαπομπευμένο! 
Δήμαρχος και περίγυρος διστάζουν να υπερασπιστούν πολιτικά ακόμα και τις επιτυχημένες – εκ των βραβεύσεων- επιλογές τους. Στέλνουν, τελικά, ένα κάκιστο μήνυμα σε όσους μελλοντικά από την ιδιωτική αγορά θα έχουν ανάγκη τη συνεργασία τους. Μια δημόσια, με παρρησία, αναγνώριση του Μιχάλη ίσως απαλύνει τις εντυπώσεις όσων έχουν την ικανότητα να βλέπουν και να διαβάζουν πίσω απ’ τους τίτλους. Και, επιτέλους, ας δράσουν πολιτικά.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ