29.9.2021 14:33

Στρατηγική ασφάλειας και ευημερίας

Μητσοτάκης και Μακρόν κατέληξαν χθες 28 Σεπτεμβρίου 2021 σε Συμφωνία Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας επισφραγίζοντας ακόμα μια φορά την συμπόρευση των δύο Κρατών σε κοινούς στόχους.

Τα σημαντικότερα: η στρατιωτική συνδρομή που παρέχει η μια χώρα στην άλλη όταν δεχθεί ένοπλη επίθεση και η πώληση στην Ελλάδα 3+1 υπερσύγχρονων Φρεγατών τύπου Belharra με δυνατότητα προμήθειας 3+1 κορβετών Gowind. 

Μετά από δεκαετίες χαλάρωσης και υποτίμησης των κινδύνων που εγκυμονεί η πολύπλευρη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της γείτονος Τουρκίας, η Ελλάδα αντιδρά αποφασιστικά και δεν αφήνει κανένα περιθώριο ‘’παρερμηνείας’’ για τις προθέσεις διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων και για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας.

Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση εκκρεμοτήτων: οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, επέκταση χωρικών υδάτων, διακρατικές συμφωνίες αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου-Αραβικών Χωρών με επιστέγασμα την αναβάθμιση της στρατιωτικής μας ισχύος.

Η Εθνική ασφάλεια και η πρόοδος της Χώρας μας είναι απόλυτα συνυφασμένη με την κυριαρχία στις ελληνικές θάλασσες και ιδιαιτέρως στο Αιγαίο. 

Τα νέα αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία που εξασφάλισε η Ελλάδα θωρακίζουν την Χώρα, αποτρέπουν εχθρικούς βερμπαλισμούς και επανατοποθετούν τα στελέχη των Ε.Δ. σε υψηλότατο επίπεδο ηθικού και δυνατοτήτων.

Η συγκεκριμένη συμφωνία σηματοδοτεί και την απαρχή επανακαθορισμού των συσχετισμών στρατιωτικής ισχύος στην Ευρώπη και την Μεσόγειο αλλά και τον αμυντικό απογαλακτισμό της Ευρώπης από τις ΗΠΑ που εκ των πραγμάτων επιβλήθηκε με την λήξη του Β΄Π.Π.’’

Η Ε.Ε., οικονομική οντότητα πρώτου μεγέθους, φαίνεται να επιστρέφει στην εποχή όπου μόνη της, ενδεχομένως με ανταγωνισμούς, αλλά δίχως πολεμικές συρράξεις θα επιδιώξει το βέλτιστο για τα συμφέροντά της όχι μόνο στην Ήπειρό της αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. 

Η Ελλάδα παίρνει θέση στις προκλήσεις και τους συσχετισμούς της νέας εποχής για την Ευρώπη. Θέση που υποδηλώνει απερίφραστα αμετακίνητη αποφασιστικότητα εξασφάλισης εθνικής ακεραιότητας προϋπόθεση ασφάλειας, προόδου και ευημερίας.

Η Ελλάδα και με την χθεσινή Ελληνογαλλική Συμφωνία δίνει την ευκαιρία στην γείτονα Τουρκία να αντιληφθεί, άπαξ δια παντός, ότι δεν ανήκει στις περιπτώσεις χωρών που μπορεί να οδηγηθούν σε εξάρτηση και ‘’φινλανδοποίηση’’. 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ