24.8.2016 10:47

Στην τελική πορεία προς την εκατονταετηρίδα

Οι καλοκαιρινές Αρχαιρεσίες του ιστορικού Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου. για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου. ήταν πραγματικά μία  μεγάλη έκπληξη, αφού οι Συνελεύσεις και οι Αρχαιρεσίες διεξήγοντο πάντα κατά τη διάρκεια του  χειμώνα, που πολλά μέλη απουσιάζαμε. Τούτη ήταν η πρώτη φορά, που μετά από περισσότερο από δύο δεκαετίες παρουσίας μου ως μέλος στον ΄Ομιλο, είχα την ευκαιρία να μετέχω στη Γενική Συνέλευση στα γραφεία, όπου στεγάζεται και η πολύτιμη Βιβλιοθήκη του.

Σκέψεις πολλές και συγκίνηση με διακατείχαν, αναλογιζόμενη τη βαριά κληρονομιά του πρώτου  - χρονικά και ουσιαστικά -  πνευματικού ναού του νησιού. Κοντά έναν αιώνα μετράει την πορεία του μέσα στο χρόνο, με άμετρη την προσφορά του στα πνευματικά δρώμενα της Χίου.

Δικαιώθηκε περίτρανα η ενέργεια του Γενικού Διευθυντή της Χίου και μετέπειτα Πρωθυπουργού της χώρας Γεωργίου Παπανδρέου με τη δημιουργία, αρχικά, κύκλου λογίων του νησιού και μετέπειτα με την ίδρυση του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου τον Σεπτέμβρη του 1918∙ με στόχο  πάντα την αφύπνιση του διανοούμενου κοινού της νήσου από την πνευματική νάρκη, με διαλέξεις, συζητήσεις, δημοσιεύματα. με την ανάγνωση πρωτοτύπων λογοτεχνικών έργων δοκίμων συγγραφέων.

Το βήμα του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου που «έδωσε πνοή και παλμό στη νεότητα της Χίου»  κατά τον Μ. Ροδά κι ακολούθησε τα χνάρια του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» της Αθήνας, τίμησαν με διαλέξεις μεγάλες προσωπικότητες της διανόησης από τον τόπο τους, τη Χίο, από την Ελλάδα, από όλο τον κόσμο: ακαδημαϊκοί, πανεπιστημια-κοί, λογοτέχνες. φιλόσοφοι, καθηγητές. λόγιοι, κληρικοί και άλλοι, όπως ο Ιωάννης Συκουτρής, ο Κωνσταντίνος Άμαντος, ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ο Ηλίας Βενέζης, ο Κωνσταντίνος Τρυπάνης και πολλοί άλλοι.

 Στα ενενήντα οκτώ χρόνια της πορείας του σήμερα ο ΄Ομιλος στάθηκε αναμφισβήτητα μια πνευματική κυψέλη, μια τοπική Ακαδημία, που διασαλπίζει επάξια στο χιακό λαό και όχι μόνον, πολιτισμό και γνώση στα Γράμματα, στην Ιστορία, στην Τέχνη, παρά τις αντιδράσεις και αντεγκλήσεις, τις οποίες  συνάντησε κατά τη διαδρομή του.

Αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή του η Ακαδημία Αθηνών τον εβράβευσε δύο φορές με Έπαινο πρώτα και Βραβείο κατόπιν το έτος 1996.

Το ανεκτίμητο έργο του συνεχίσθηκε λαμπρό και επί προεδρίας του αείμνηστου κι επιφανούς Γιάννη Καράλη και συνεχίζει, ανανεωμένο. να εμπλουτίζεται με σύγχρονο πνεύμα και αξιέπαινη δραστηριότητα μέχρι τις ημέρες μας.

Χαιρετίζουμε ένθερμα το αναδειχθέν νέο Διοικητικό Συμβούλιο της 8ης Αυγούστου 2016 και ευχόμεθα από καρδιάς ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ,και πάλι, στην πνευματική κονίστρα της μυροβόλου - και από το πνεύμα της - Χίου, ώστε να δεχθεί θριαμβευτικά στην εκατονταετηρίδα του τον χρυσό Ιωβηλαίο της Ακαδημίας Αθηνών.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ