8.10.2021 17:14

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα - Νο. 46

*Με πλήρη επιτυχία στέφθηκαν οι εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, αναφορικά με την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη συμβολή της Χίου στους Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Ομολογουμένως, ήσαν οι πλέον άρτια οργανωμένες και επιμελείς εκδηλώσεις που έγιναν στον τόπο για το ΄21. Τίμησαν, με την παρουσία τους, τις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Γεωργίου, Υπουργοί, Συνταγματολόγοι- Νομικοί, Πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της Πολιτικής, της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Πολιτείας και πλήθος κόσμου. Αξίζουν, πραγματικά, συγχαρητήρια στο Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, για την αρτιότητα και διοργάνωση των εκδηλώσεών του, διαχρονικά, αλλά και την όλη δράση και παρουσία του στην τοπική μας κοινωνία. 

*Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι νέες ασφαλτοστρώσεις του Δήμου Χίου στο κέντρο της πόλης. Τον τελευταίο χρόνο η εικόνα των δρόμων της πόλης μας (και όχι μόνο, για να είμαστε δίκαιοι) αλλάζει όψη ενώ αντικαθίσταται η παλιά άσφαλτος με νέα. Στο κέντρο της πόλης εκτελούνται έργα καθημερινά. Αυτό που παρατήρησα και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, είναι η άψογη οργάνωση αναφορικά με την κίνηση των οχημάτων. Κατά πρώτον, οι εργασίες γίνονται ταχύτατα (κάτι που στο παρελθόν δεν συνέβαινε) και κατά δεύτερον υπάρχει σωστή διευθέτηση στη διέλευση τροχοφόρων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ταλαιπωρία σε οδηγούς και οχήματα. Μπράβο στον Δήμο, που προγραμμάτισε τα έργα, αλλά και σε όσους τα εκτελούν υποδειγματικά. Για κάποιους, που πιθανόν δυσανασχετούν για την αναμονή στο δρόμο μόλις 2-3 λεπτών της ώρας (γιατί παραπάνω δεν είναι), έχω να πω το εξής: Όταν δεν γίνονται έργα και δεν φτιάχνονται οι δρόμοι διαμαρτύρονται, τώρα που φτιάχνονται και δεν αναμένουν και πολύ, πάλι διαμαρτύρονται; Ε, αυτοί δεν ικανοποιούνται με τίποτα … !!! 

*Το επισημαίνω διότι το διαπίστωσα ο ίδιος, αλλά άκουσα και άλλους συμπολίτες μας να το αναφέρουν: Ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει αρκετά ΑΤΜ στη Χίο (Οδός Κανάρη, τέρμα Απλωταριάς, Φάρκαινα, Αεροδρόμιο, Καλαμωτή, Καρδάμυλα), κανένα -πλην αυτού που βρίσκεται έξω από το Κεντρικό κατάστημά της, στην οδό Κανάρη- δεν δέχεται χρήματα προς κατάθεση. Μάλιστα, τις τελευταίες δυο ημέρες, ακόμη και αυτό του Κεντρικού Καταστήματος δεν έπαιρνε χρήματα προς κατάθεση. Νομίζω ότι, πρέπει να το δει η Εθνική Τράπεζα και τουλάχιστον τρία (3) ΑΤΜ της στη Χίο να δέχονται καταθέσεις χρημάτων (όχι μόνο αναλήψεις ή λοιπές ηλεκτρονικές Υπηρεσίες). Διότι πολλοί χρήστες τους έχουν και μια κάποια ηλικία…!

*Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Μουτζούρης βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου-Αιγαίου» και του -χιακής καταγωγής- ιδρυτή της, Αιδ. πατρός Αντωνίου Παπανικολάου. Το Σάββατο 09/10 διοργανώνεται εκδήλωση για τα παιδιά της «Κιβωτού» στο Αίπος, όπου ο Περιφερειάρχης συνέβαλε στην ενίσχυση της δομής αλλά και στον εξωραϊσμό των αθλητικών εγκαταστάσεών της. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι, συντελείται ένα αξιόλογο, εν πολλοίς αθόρυβο, έργο εκ μέρους της Περιφέρειας, σε πλείστους όσους τομείς στον τόπο, δίχως τυμπανοκρουσίες και φωνασκίες.

*Σε συνέχεια του ανωτέρω, ας προστεθούν και τα ακόλουθα: Η Περιφέρεια έχει προχωρήσει διεξοδικά, σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, μια σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν τον τόπο μας επί δεκαετίες. Ο δρόμος παράκαμψης του αεροδρομίου ήδη εκτελείται. Εκτεταμένα έργα οδοποιίας στο επαρχιακό δίκτυο είναι σε εξέλιξη. Η αποτύπωση του Λωβοκομείου Χίου λαμβάνει χώρα, από ειδικό κλιμάκιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός που θα υποδείξει τον τρόπο και τη μορφή αξιοποίησής του στο εγγύς μέλλον. Αναμένεται η έκφραση του αρμόδιου Υπουργείου για την πορεία του φράγματος «Κόρης Γεφύρι» μετά τις ενέργειες και τις αποτυπώσεις που προηγήθηκαν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας. Πολλά έγιναν και πολλά αναμένεται να γίνουν. Η ανακαίνιση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου προχωρά. Επίσης, διατηρείται ένα υψηλό προφίλ στην προβολή των νησιών μας, σε επίπεδο τουριστικής προσέλκυσης (εξωτερικού, αλλά και εσωτερικού τουρισμού). Η Περιφέρεια δίνει το παρόν, όταν και όπου απαιτείται, έχοντας θέσει υψηλά «standards». Η αμεσότητα στην επικοινωνία του Περιφερειάρχη με τους πολίτες των νησιών είναι ευδιάκριτη. Οι επισκέψεις του, καθώς και των Αντιπεριφερειαρχών στα νησιά συχνές και οι δράσεις ικανές. 

*Μέσα σε όλα τούτα, ευχής έργο, να εκπονηθούν το συντομότερο οι απαραίτητες μελέτες για την αναστήλωση της Ιεράς Μονής Μυρσινιδίου και της Ιεράς Μονής Μουνδών. 

*Λόγοι Προσκυνηματικού χαρακτήρα οδήγησαν τα βήματά μας, τις ημέρες αυτές, στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά στο Νεοχώρι. Εκεί, η σεμνή Γερόντισσα Φιλοθέη στέκει άγρυπνος φρουρός της και φιλόξενη μητέρα και αδελφή. Η Μονή φέρει μέχρι σήμερα τα σημάδια της Τούρκικης θηριωδίας, της Σφαγής του 1822, όταν χιλιάδες ψυχές έλαβαν εκεί μαρτυρικό τέλος κατά την προάσπιση του αμωμήτου της πίστεως και του ακεραίου της πατρίδος μας. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι, κατασκευάζεται Μουσείο Εθνικής Ιστορίας στη Μονή. Υπάρχουν δε ευλαβείς πιστοί, που αγαπούν και μεριμνούν για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Εύγε !

*Πολύ όμορφο το νέο, εγκόλπιο (τσέπης), ημερολόγιο 2022 της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, που μόλις κυκλοφόρησε. Αφιερωμένο στον πυρπολητή και Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Κανάρη. Με εμπεριστατωμένη εισήγηση-αφιέρωμα στη μορφή, το βίο και τη δράση του γενναίου ήρωα και αγωνιστή από τον θεολόγο κ. Βασίλειο Βοξάκη. Συλλεκτικό και ιστορικό. Όπως και όλα τα εγκόλπια ημερολόγια της Ι. Μητροπόλεως από το 1980 που ξεκίνησε η έκδοση και κυκλοφορία τους.

*Τη σημερινή ημέρα συμπληρώνονται δέκα (10) χρόνια από την εις Επίσκοπον (Αρχιερέα) χειροτονία του Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου (08/10/2011), ενώ την παραμονή της είχε προηγηθεί η πανηγυρική εκλογή του από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την ημέρα εκείνη, παρά το γεγονός ότι, συνέβη κάτι πολύ σοβαρό στην οικογένειά μου (στη μητέρα μου, την οποία ΄΄έχασα΄΄ δέκα ημέρες μετά !), μετέβην στη χειροτονία, στον Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Νέου Φαλήρου, ομού μετά πολλών Χιωτών. Ευχόμαστε να έχει έτη πολλά και να ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας κατά Χριστόν και κατά την Ορθοδοξία μας !

*Πάλιν και πολλάκις, εις το (αναγνωστικό) επανιδείν, το συντομότερο δυνατόν ! Χαίρετε ! -

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ