*Πολλά είναι τα παράπονα πολιτών, όπως επώνυμα βλέπουμε να παρουσιάζονται στον τοπικό Τύπο, αναφορικά με τα προβλήματα υδροδότησης στη Χίο, κυρίως στην περιοχή του Βροντάδου. Γνωστοί επιχειρηματίες αναφέρουν ότι, χειρότερη περίοδος στη ύδρευση δεν υπήρξε (τα τελευταία 40 χρόνια) από τη σημερινή. Η μόνιμη επωδός των αρμοδίων είναι ότι, υπάρχουν διαρροές στο δίκτυο της ΔΕΥΑΧ. Λες και μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν και ξαφνικά άρχισαν …! Διαρροές πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, το ζήτημα είναι πως τις αντιμετωπίζει κάποιος! Γιατί μέχρι πριν 2-3 χρόνια δεν υπήρχαν τα προβλήματα αυτά; Μήπως η σημερινή δημοτική Αρχή έχει ΄΄χάσει τη μπάλα΄΄ και διαρκώς εφευρίσκει δικαιολογίες για να καλύψει τη δική της πολιτική αδράνεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών; Όπου σταθώ κι όπου βρεθώ άνθρωπος δεν λέει καλή κουβέντα σήμερα για τη δημοτική Αρχή! Η ουσία είναι ότι, όσοι τη στήριξαν (στο 70% των ψηφοφόρων της) το μετάνιωσαν πικρά, όμως πολλοί είναι κι εκείνοι που δεν εκφράζονται ευμενώς και για την προηγούμενη. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να πάθεις για να μάθεις! Τι θα γίνει; Ίδωμεν! Πάντως, όσοι ενδόμυχα (ή παρασκηνιακά) επιθυμούν να διεκδικήσουν το Δήμο το 2028 και σήμερα δεν μιλούν (δηλαδή δεν έχουν δημόσια άποψη) για όσα συμβαίνουν στο Δήμο, μη νομίζετε ότι θα πείσουν τους πολίτες! Διότι θα αποδειχθεί ότι θα είναι μία από τα ίδια΄΄ με τους σημερινούς. Δηλαδή, ενώ οι άνθρωποι δεν ξέρουν ΄΄που τους παν τα δυό΄΄, ήθελαν να διεκδικήσουν το Δήμο μόνο και μόνο για να φύγουν οι προηγούμενοι και να αναλάβουν αυτοί τους θώκους! Οι οποίοι (προηγούμενοι) έπρεπε να φύγουν (λόγω έπαρσης και αλαζονείας), αλλά όχι και να πέσει ο Δήμος τόσο χαμηλά, όσο τώρα!
*Θέλετε ακόμη λίγα παραδείγματα; 1). Η δυσωδία του βιολογικού συνεχίζεται πάνω από 2 μήνες και κανένας δεν έχει το πολιτικό σθένος να παραιτηθεί από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΧ. Απορώ οι άνθρωποι αυτοί, που πηγαίνουν στα Συμβούλια, ποιες ακριβώς υπηρεσίες νομίζουν ότι προσφέρουν στους συμπολίτες τους. 2). Οι καμένες λάμπες του δημοτικού φωτισμού και οι κατεστραμμένοι δρόμοι στην πόλη και τα χωριά. Γράψαμε π.χ. ότι στην οδό Π. Πατελίδα υπάρχουν διάσπαρτα έξι (6) καμένες λάμπες από τον Απρίλιο. Έ, αν είδατε εσείς να τις αλλάζουν, το είδαν και οι κάτοικοι της περιοχής! 3). Το ΄΄γαϊτανάκι΄΄ για την παράδοση του δημοτικού κήπου σε κοινή χρήση συνεχίζεται κανονικά. Βγαίνει ο Δήμαρχος τέλος Ιουνίου και λέει ότι στις 20 Ιουλίου θα ανοίξει για το κοινό. Μετά βγαίνει στις 15 Αυγούστου ο εργολάβος του έργου και λέει ότι ο κήπος είναι παραδοτέος αλλά ο Δήμος δεν τον παραλαμβάνει. Και η δημοτική αρχή προτείνει νέα παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Εάν βγάλετε εσείς συμπέρασμα τι ακριβώς συμβαίνει πείτε το και σε όσους ρωτούν. Το σίγουρο είναι ότι η δημοτική Αρχή είναι ΄΄για κλάματα΄΄! Επίσης, δεν μας είπαν κάτι που ρωτάμε εδώ και 3 χρόνια: Που πήγαν τα εκατοντάδες μέτρα ατόφιου σίδερου από τα κάγκελα του κήπου που απομακρύνθηκαν. Πόσα μέτρα αφαιρέθηκαν, πόσα φυλάσσονται (εάν υπάρχουν) και πόσα έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα (εάν έχουν διατεθεί) και πού. Ας εξακολουθούν να μην απαντούν, θα συγκεντρωθούν όλα τα δημοσιεύματα κάποια στιγμή και θα σταλούν εκεί που πρέπει. Προφανώς οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι με τη σιωπή επιβαρύνουν τη θέση τους! 4). Εδώ και ένα μήνα τα φανάρια (φωτεινοί σηματοδότες) στη διασταύρωση της Λεωφόρου Ενώσεως (ύψος μετά τη βίλα Μίχαλου) με τον περιφερειακό δρόμο παράκαμψης της πόλης (εκβολή Παρθένη) είναι σβηστά. Επαναλαμβάνω: Ούτε μια εβδομάδα, ούτε 15 ημέρες, αλλά ένα μήνα. Έ, ας περιμένουν να ΄΄χρονίσουν΄΄ σβηστά, για να τα φτιάξουν. Εάν δεν είναι σε θέση να τα αποκαθιστούν άμεσα, ας τα καταργήσουν να ισχύουν τα σήματα του ΚΟΚ! 5). Τα πεζοδρόμια στις κεντρικότερες οδούς της πόλης είναι μαύρα, γεμάτα γλίτσα, από τις σακούλες που σύρουν με λάδια και φαγώσιμα καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, οβελιστήρια, κλπ). Ακόμη, γεμάτα πατημένες τσίχλες και μαυρίλες. Τι έχει κάνει ο Δήμος γι΄ αυτό τα τελευταία 3 χρόνια; Πότε καθάρισε ή έπλυνε πεζοδρόμια και κάδους απορριμμάτων τελευταία φορά; Απλά πράγματα, φανταστείτε να απαιτούσαμε να ωριμάσουν ή υλοποιήσουν μεγάλα έργα!
*Πολλοί συμπολίτες μας ρωτούν: Λειτουργεί το Σπήλαιο των Ολύμπων; Έχει επισκεψιμότητα; Κάθε χρόνο ακούμε και διαβάζουμε μια σχετική προβολή του στην αρχή της θερινής περιόδου. Φέτος, δεν ακούσαμε το παραμικρό. Τι συμβαίνει; Εμπίπτει κι αυτό στα ΄΄μυστήρια πέπλου΄΄ που διακρίνουν τη σημερινή δημοτική Αρχή η οποία είναι ΄΄άφωνη, άτολμη, άχρωμη και άοσμη (πολιτικά)΄΄ και μιλά μόνο όταν κάποιος διαμαρτυρηθεί ή καταγγείλει κάτι δημόσια; Τι γίνεται με το Σπήλαιο των Ολύμπων; Λειτουργεί ή όχι; Ποιες ημέρες και ώρες; Λειτουργεί το αναψυκτήριο και το μικρό εκθετήριο που άλλοτε λειτουργούσε στον υπαίθριο χώρο της εισόδου του; Τη στιγμή που δαπανώνται δεκάδες χιλιάδες Ευρώ ετησίως για προβολή της Χίου, γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στο Σπήλαιο των Ολύμπων, παρά εμείς οι ίδιοι οι Χιώτες το μποϊκοτάρουμε;
*Θετική και ευχάριστη η είδηση ότι, από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν (με ευθύνη του Δήμου) δρομολόγια από και προς τα Καρδάμυλα, μετά την από έτους κατάργηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στη Χίο. Βέβαια, από το ΄΄εξαγγέλλω΄΄ μέχρι το ΄΄υλοποιώ΄΄ υπάρχει διαφορά. Και επειδή ΄΄όπου καεί στο κουρκούτι φυσάει και το γιαούρτι΄΄, εμείς όταν ακούμε από αιρετούς να εξαγγέλλουν διάφορα πράγματα ΄΄κρατάμε πάντα πολύ μικρό καλάθι΄΄! Ωστόσο, επαινούμε την πρωτοβουλία, εκφράζοντας μια εύλογη απορία: Στη Βολισσό και τα Καρδάμυλα θα υπάρχει συγκοινωνία. Στις περιφερειακές ενότητες Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων (δηλαδή ολόκληρη τη νότια Χίο), όπου και είναι και πολύ πολυπληθέστερες των βορείων, θα υπάρξει μέριμνα του Δήμου για συγκοινωνία προς εξυπηρέτηση των πολιτών; Αναμένουμε και θα επανέλθουμε σύντομα ανάλογα με το όποιο αποτέλεσμα. Ας αναλάβουν πρωτοβουλία και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων των νοτιοχώρων, που μέχρι σήμερα δεν έχουν ακουστεί δημόσια για το ζήτημα αυτό (με εξαίρεση 1-2 Προέδρους), να ασκήσουν ανάλογη πίεση στη δημοτική Αρχή.
*Μια όμορφη εκδήλωση για τον ευπατρίδη Ανδρέα Μάμουκα (εκ Ζυφιά- Χίου) διοργάνωσε ο Σύλλογος Ζυφιανούσων Αττικής <<Η Αγία Παρασκευή>> με την Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (Ο.Χ.Σ.Α.) στο Ζυφιά, την Τετάρτη 19/08 ε.ε., σε αγαστή συνεργασία με την εκκλησιαστική ενορία της Αγ. Παρασκευής Ζυφιά και τον τοπικό πολιτιστικό Σύλλογο. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την τέλεση Θείας Λειτουργίας και επιμνημόσυνης δέησης στο ιερό παρεκκλήσιο της Παναγίας Ελεούσας (Ναό άμεσα συνδεδεμένο με την οικογένεια Μάμουκα), ενώ το απόγευμα, στο χώρο του δημοτικού σχολείου του Ζυφιά, έγινε φιλολογική εσπερίδα, όπου εκλεκτοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα του Ανδρέα Μάμουκα και το πολυσχιδές έργο του. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Η προσωπικότητα του Ανδρέα Μάμουκα έπρεπε να είναι περισσότερο γνωστή στις νεότερες γενιές και η εν λόγω εκδήλωση συνέβαλε προς τούτο. Ο Ζυφίας ανέδειξε τον Κωνσταντίνο Άμαντο και τον Ανδρέα Μάμουκα, μαζί με άλλους νεότερους ευπατρίδες, ανθρώπους των γραμμάτων και των εθνικών αγώνων του γένους μας.
*Τις ημέρες αυτές ξεκινούν (από τα Λημνιά της Βολισσού) οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες ΄΄Aegean Regatta 2026΄΄, που φέτος συμπληρώνουν 25 χρόνια. Οι αγώνες ξεκίνησαν πρώτη φορά το έτος 2001 με την διοργάνωση και χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ελλάδος και τους κατά τόπους Ομίλους και Δήμους. Η πρώτη διοργάνωση (του 2001) είχε ως σταθμό διέλευσης τον λιμένα Μεστών, όπου οι ιστιοπλόοι με τα σκάφη τους παρέμειναν 2 ημέρες και συμμετείχαν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που είχε συντονίσει ο τότε Δήμος Μαστιχοχωρίων (επί Δημαρχίας Βαγγέλη Ατσάλη). Εκπρόσωποι του Δήμου, τότε, είχαν οριστεί ο γράφων (ως Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου) και η Αντιδήμαρχος Κυριακή Αυγουστίδη. Για το σκοπό αυτό ταξιδέψαμε στην Αθήνα και συμμετείχαμε σε δυο συσκέψεις, μια στο Υπουργείο Αιγαίου (Φιλελλήνων 9) και άλλη μια στον Ναυτικό Όμιλο (Πειραιάς), την άνοιξη του 2001, ενώ ακόμη μια έλαβε χώρα το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη. Μάλιστα, με έντονη πίεσή μας προς το Υπουργείο Αιγαίου, κατορθώσαμε να επιτύχουμε διπλάσια χρηματοδότηση από το Υπουργείο (ως Δήμος), καλύπτοντας το σύνολο της διαμονής, διατροφής και ψυχαγωγίας των εκατοντάδων συμμετεχόντων, στη Χίο. Ο δε Υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης μας απένειμε τιμητική διάκριση για τη συμβολή μας στην πρώτη διοργάνωση των αγώνων, για την αρτιότητά της και την επιτυχή αντιμετώπιση των ζητημάτων που προέκυψαν κατά τη διεξαγωγή τους. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, με ιδιαίτερη νοσταλγία αναπολούμε τα τότε...
*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Υγιαίνετε και έρρωσθε!-
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.