13.3.2023 13:23

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα - Νο. 96

*Ομολογουμένως, το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη απέδειξε ότι, οι σιδηρόδρομοι και τα τρένα στη χώρα μας λειτουργούν με μεθόδους πολλών δεκαετιών πίσω. Ειπώθηκε -και όπως φάνηκε δεν ήταν ψέμα- ότι "από θαύμα ζουν" όσοι χρησιμοποιούν τα τρένα στις κάθε λογής μετακινήσεις τους. Δυστυχώς ΚΑΙ η σημερινή κυβέρνηση, όπως ΚΑΙ η προηγούμενη, ουδέν εποίησαν για την τοποθέτηση σύγχρονου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί των τρένων, που θα καθιστούσε ασφαλές το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των. Απορίας άξιον είναι πως, ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους ανέφεραν εγγράφως, προς το αρμόδιο Υπουργείο, ότι "είναι ζήτημα χρόνου" η πρόκληση ατυχήματος, ο Υπουργός διαβεβαίωνε στη Βουλή ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι όλα είναι ασφαλή!!! 

*Δικαίως όλοι ζητούν την απόδοση ευθύνης σε όσους έφταιξαν. Τούτο ισχύει σε κάθε περίπτωση και πάντοτε υπάρχει ανάγκη απονομής της δικαιοσύνης, έγκαιρα και αμερόληπτα. Με αφορμή, λοιπόν, τις σκέψεις αυτές, σε πολλούς συνανθρώπους μας -όπου γης- γεννήθηκε το εξής, εύλογο ερώτημα: Για τα εκατομμύρια θανάτους ή αναπηρίες, που προκλήθηκαν από τον κορονοϊό και τα παρελκόμενά του, θα λογοδοτήσει κανείς; Για το γεγονός ότι, έχασαν την ζωή ή την υγεία τους τόσοι άνθρωποι, θα εκδοθεί ποτέ κάποιο "πόρισμα" ή κάποια "απόφαση" που να αποδίδει το δίκαιο και να μάθει ο κόσμος την πραγματική αλήθεια, ήτοι πώς προκλήθηκε ο κορονοϊός, πώς εξαπλώθηκε, σε τι αποσκοπούσε, ποιοι γι΄αυτό τιμωρήθηκαν και πως; Άγνωστες έννοιες στο διάβα της τρίτης μ.Χ. χιλιετίας…!

*Το πολυδιαφημιζόμενο "market pass" στάθηκε αιτία να σπεύσουν πολλοί πολίτες και να υποβάλλουν αίτηση, μήπως λάβουν τα "ψιχία τα πίπτοντα εκ της τραπέζης των κυρίων του κράτους"…! Αλλά, φεύ, εδώ και δέκα ημέρες, συμπολίτες μας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης, λόγω τεχνικής αδυναμίας πρόσβασης στο σύστημα. Δηλαδή, τι θα γίνει, "όσοι πρόλαβαν τον Κύριο εί(-οι)δαν"…; Ακόμη και σε τούτο έχουν δρομολογηθεί πολίτες δύο ταχυτήτων; Γιατί δεν ενημερώνεται ο κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει; 

*Διάβασα -τις τελευταίες ημέρες- στο διαδίκτυο, παρεμβάσεις συμπολιτών μας για τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης σημάτων διέλευσης οχημάτων (κυρίως STOP) στο ύψος του μνημείου πεσόντων (ηρώο) στην πόλη μας. Η αλήθεια είναι ότι, τελικά, σε κάποια σημεία της πόλης ουδείς τηρεί τα υφιστάμενα σήματα και είναι ζήτημα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα. Πέραν του εν λόγω σημείου, άλλα δυο σημεία στην πόλη μας, όπου κυριολεκτικά είναι "καρμανιόλες" και οι 8 στους 10 δεν τηρούν το STOP είναι: α) στη συμβολή των οδών Καλαμπόκα και Κουντουριώτου (στο σημείο στάση «Φωκά» όπως λέγαμε παλαιότερα οι Χιώτες), όπου ουδείς σταματά στην Κουντρουριώτου για να περάσει -με αναστροφή- ο ερχόμενος από Καλαμπόκα (όπως ορίζει η σήμανση) και β) στη συμβολή των οδών Ριζαρίου, Κονδύλη, Αεροπόρου Χαλκιά και Ρίμινι (ακριβώς έξω από την κεντρική είσοδο της Ταξιαρχίας) όπου οι ερχόμενοι από την οδό Ρίμινι σπανίως σταματούν στη διασταύρωση, ώστε να περάσουν οι διερχόμενοι από Κονδύλη και Αεροπόρου Χαλκιά (που έχουν προτεραιότητα). Ειδικά στις δύο τελευταίες περιπτώσεις κάτι πρέπει να γίνει. Ας ερωτηθούν μηχανικοί και συγκοινωνιολόγοι διότι τελευταία το κακό έχει παραγίνει και την επερχόμενη θερινή περίοδο θα αμβλυνθεί έτι περαιτέρω. 

*Μιας δε ο λόγος περί οδών, να σημειώσω ότι -ακόμη και σήμερα- κάποιοι εξακολουθούν να αγνοούν τα δεδομένα και διατηρούν κλειστή την οδό Εθνικής Απελευθερώσεως (έναντι Ναού Παναγίας Σπηλιώτισσας στη Λευκωνιά), ενώ ο δρόμος αυτός που ενώνει τον νέο περιφερειακό του Καρφά με τον παλιό (οδός Καρφά) θα έπρεπε να είναι άνοδος (από περιφερειακό δεξιά προς Σπηλιώτισσα). Ας ελπίσουμε μελλοντικά να επανεξεταστεί και να αποκατασταθεί.

*Διαβαίνοντας τις οδούς του Κάμπου, ως περιπατητής, την τελευταία περίοδο, διαπίστωσα την τοποθέτηση δύο επιγραφών (ονοματοδοσίας οδών) που επάξια τοποθετήθηκαν, τιμώντας δυο προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής της χώρας και του νησιού μας. Η πρώτη αφορά τον γενναίο αγωνιστή Αλέκο Παναγούλη (και όπως πληροφορήθηκα η πρόταση έγινε από τον συμπολίτη μας κ. Μιχάλη Ξυλοπόδη) και η δεύτερη τον περίφημο Μουσικό-Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού και μεγάλο διδάσκαλο της Ψαλτικής Τέχνης, συμπατριώτη μας, Νικόλαο Κων/νου Χατζησταμάτη. Εύγε στον Δήμο, την Επιτροπή Ονοματοθεσίας Οδών (στην οποία έχω υπηρετήσει επι σειρά ετών, δις, στο πρόσφατο αλλά και το απώτερο παρελθόν) και τους προτείναντες.

*Πραγματικά, μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι -ολοένα και διαρκώς μεταβαλλόμενες- πολιτικές εξελίξεις στον τόπο, με αφορμή τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Βέβαια, κάποιοι λησμονούν ότι, οι αγωνιστές πολεμούν, δεν προλειαίνουν το έδαφος για την ανυπαρξία ικανού ανθυποψηφίου…! !! Ο πλουραλισμός είναι δείγμα πολιτικής υγείας. Γι΄ αυτό και όταν δουν κάποιοι μειωμένη τη δύναμη τους εδώ ας μην απορήσουν μετά το πως και το γιατί… Τα "σταφύλια της οργής" οσονούπω σερβίρονται! Κατά την ταπεινή μου άποψη, κάποιοι κάνουν ένα σημαντικό λάθος: Κοιτούν το δέντρο και θα χάσουν το δάσος!

*Πολλοί με ρωτούν, πως μπορούν να θεωρήσουν το γνήσιο της υπογραφής τους γέροντες και ανήμποροι άνθρωποι, μη δυνάμενοι να εξέλθουν της οικίας τους, κυρίως κλινήρεις. Να το αναφέρουν σε επικοινωνία με τον Δήμο (ΚΕΠ ή Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ή Δημοτική Αστυνομία) και με εντολή Δημάρχου μπορεί να συσταθεί εποχούμενο συνεργείο, που να εκτελεί το έργο αυτό (κυρίως μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών). Μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την αφαίρεση της αρμοδιότητας αυτής (της κατ΄ οίκον θεώρησης του γνησίου της υπογραφής) από την Ελληνική Αστυνομία (που είχε μέχρι τα μέσα του 2022, αλλά της αφαιρέθηκε δια Νόμου προσφάτως), οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Δήμο της περιοχής τους για τα περαιτέρω. Στη Χίο είχαμε παλαιότερα Δημοτική Αστυνομία, αλλά αυτοί που σήμερα κυβερνούν -και μιλούν για την επανασύστασή της- την κατήργησαν πριν από αρκετά χρόνια (όταν ξανακυβερνούσαν) με αποτέλεσμα να σημειωθούν ένα σωρό δυσχέρειες, αλλά και να αποδεκατιστούν και υποστελεχωθούν οι δημοτικές Υπηρεσίες από το υπηρετούν τότε διοικητικό προσωπικό, το οποίο μετέφεραν "κακήν κακώς" (ετσιθελικά) σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγιαίνετε και αναμένετε νεότερα!-

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ