13.9.2023 13:29

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα - Νο. 115

*Συνεχίζοντας τις περιοδείες και την καταγραφή προβλημάτων και θεμάτων εν γένει, που αφορούν στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αναφέρουμε τα εξής, όπως μας μεταφέρθηκαν από συνδημότες μας, τα οποία και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι:

-Στη συμβολή της οδού Γεωργίου Κρόκου (πάροδος της οδού Σταματίας Γλύκα τέρμα) με τον δρόμο παράκαμψης περιφερειακά της πόλης (στο ύψος του Λατομίου-Λιβαδίων), δεν υπάρχει επαρκής σήμανση, ούτε φωτισμός, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, λόγω έλλειψης ορατότητας, εξαιτίας του λοφίσκου που υφίσταται εκατέρωθεν του δρόμου. Απαιτείται, η ύπαρξη του δρόμου αυτού να γνωστοποιείται δια πινακίδων ή/και διαγραμμίσεων επί της κεντρικής οδού.

-Στη συμβολή των οδών Σταύρου Λιβανού και Σουρία (πλησίον πρώην ξενοδοχείου "Ξενία") απαιτείται η τοποθέτηση πινακίδας (επί της Στ. Λιβανού) που να ενημερώνει για την απαγόρευση διέλευσης προς την οδό Σουρία για τους διερχομένους από αεροδρόμιο προς πόλη (δηλαδή από Νότο προς Βορρά). Ανάλογη επιγραφή υπάρχει επί της Στ. Λιβανού (έναντι του "Ξενία") για τη γνωστοποίηση απαγόρευσης διέλευσης προς την οδό Φλοίσκου, αλλά δεν υπάρχει για τη διέλευση προς την οδό Σουρία. Πριν λίγες ημέρες γίναμε αυτόπτες μάρτυρες, όταν οδηγός εισήλθε από την Στ. Λιβανού προς την Σουρία με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με όχημα που κατέβαινε την Σουρία προς την Στ. Λιβανού.

-Στην περιοχή Παναγίας Σπηλιώτισσας (κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ) βρίσκεται η οδός Εθνικής Απελευθερώσεως, για την οποία και άλλοτε έχουμε γράψει από την παρούσα στήλη. Για το θέμα αυτό έχει ενδελεχώς γράψει ενδελεχώς ο συμπολίτης μας κ. Μιχ. Ξυλοπόδης. Κατά την άποψή μου ο δρόμος αυτός δεν έπρεπε να είναι κλειστός, αλλά ανοικτός με μονοδρόμηση διέλευσης από Δυσμάς προς Ανατολάς (δηλαδή από τον Περιφερειακό προς τη Σπηλιώτισσα). Εν τούτοις, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε το κλείσιμο της οδού, όμως υπό προϋποθέσεις. Η βασικότερη ήταν να εκπονηθεί μελέτη, με την οποία να καταδεικνύεται η μετατροπή του δρόμου, στο εν λόγω σημείο, σε αδιέξοδο. Όμως, ο δρόμος έκλεισε δίχως καμία μελέτη και δίχως να έχει μετατραπεί σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να διέρχονται πεζοί, ποδήλατα και μηχανάκια καθημερινά. Και ρωτώ: Υπάρχει μερικό αδιέξοδο; Η επικινδυνότητα αίρεται μόνο για τα αυτοκίνητα και δεν αίρεται για τα δίκυκλα, που διέρχονται από το τεράστιο κενό που υπάρχει στην άκρη του δρόμου; Πως είναι αδιέξοδο ο δρόμος αφού διέρχονται τροχοφόρα; Ας έχουν ορισμένοι υπόψη τους ότι, η άδεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, για την έγκριση μετατροπής σε αδιέξοδο του δρόμου έχει αρθεί αυτοδικαίως, αφού δεν τηρήθηκαν οι όροι-προϋποθέσεις που τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή αφενός δεν υπήρξε μελέτη και αφετέρου δεν διασφαλίστηκε το αδιέξοδο. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή η υφιστάμενη κατάσταση χαρακτηρίζεται ως μη σύννομη και -επιεικώς- κυκλοφοριακά ερμαφρόδιτη !

*Καθημερινά αυξάνονται τα περιστατικά εισόδου μεταναστών -με κρυφό τρόπο- στη χώρα μας, κυρίως δια μέσου της γείτονος, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος να φτάσουμε μελλοντικά σε επίπεδα που ταλάνισαν τη χώρα μας πριν λίγα χρόνια. Για τον λόγο αυτό και πάλι πρέπει να πούμε ότι, δεν χρειάζονται οι (ευμεγέθεις) υπερδομές στα νησιά μας, διότι με τον τρόπο που λειτουργούν οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων χορήγησης (ή μη) ασύλου, θα υπάρχει διαρκής παραμονή -επι μακρόν- μεταναστών σε μια ακριτική και παραμεθόριο περιοχή (με μονίμως απειλητικό γείτονα), αλλά και εγκλωβισμός ανθρώπων σε έναν γεωγραφικό χώρο που οι ίδιοι δεν επιθυμούν την παραμονή τους. Οι δομές δεν λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως το διαιωνίζουν. Καταγραφή και ταυτοποίηση και ακολούθως αναχώρηση, η σωστή αντιμετώπιση. Και η διαδικασία εξέτασης για τη χορήγηση (ή μη) ασύλου να γίνεται σε χρόνο που να μην ξεπερνά το 1/3 του σημερινού χρόνου ολοκλήρωσής τους.

*Στην περιοχή Αγίας Αικατερίνης υπάρχουν πάροδοι και δρομίσκοι που χρήζουν βελτίωσης και αποκατάστασης. Μεταξύ της Αγίας Αικατερίνης (οδός Αγ. Σπυρίδωνα) και της οδού Αγίου Γεωργίου Ορφανού υπάρχει ένας δρομίσκος από τον οποίο διέρχονται δεκάδες συμπολίτες μας και αυλίζονται τα σπίτια τους. Ο δρομίσκος αυτός χρειάζεται καθάρισμα από τα χόρτα, ενώ απαιτείται και μια διαμόρφωσή του με την αντικατάσταση του δαπέδου του με νέο τσιμέντο. Επίσης, στην οδό Αγ. Σπυρίδωνα, σε κάποιο σημείο του, χρειάζεται καθαρισμός του βόρειου ρείθρου από την εναπόθεση φερτών υλικών και χώματος που πίπτει από παρακείμενα αγροτεμάχια-οικόπεδα λόγω της υψομετρικής τους διαφοράς με τον δημοτικό δρόμο. Γνωρίζω ότι, για όλα τούτα έχει ενδιαφερθεί και τα έχει επισημάνει και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χίου κ. Σίμος Βενέτος, όμως οι εκκλήσεις του δεν εισακούστηκαν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε εκ των κατοίκων της περιοχής. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η οδός Μακκάδων Ιατρών. Η οδός αυτή ενώνει την Αγίου Σπυρίδωνα με την Αγίου Γεωργίου Ορφανού και ανοίχτηκε σε όλο το μήκος της επί δημοτικής Αρχής Μεννή γύρω στο 2004. Από τότε μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει για τη βελτίωσή της. Ούτε επιμήκυνση του τοιχίου, που κατασκευάστηκε τότε σε κάποιο σημείο της, ούτε περαιτέρω ασφαλτόστρωσή της. Ας το δουν οι ιθύνοντες.

*Οι οδοί Κωνσταντίνου Αμάντου και Δωροθέου Πρωϊου, πλησίον της Μητροπόλεως και της Βιβλιοθήκης Κοραή, εξακολουθούν να θυμίζουν … βομβαρδισμένο τοπίο ! Το έχουμε γράψει κατ΄ επανάληψη, αλλά ουδενός το … ωτίον ιδρώνει… ! 

*Μιας δε ο λόγος περί οδών, να σημειώσω για μια ακόμη φορά ότι, υπάρχουν δεκάδες πινακίδες που χρήζουν διόρθωσης-αντικατάστασής τους στην πόλη μας. Αναφέρω, ελάχιστες, ενδεικτικά: 

-Η οδός Γ. Βερίτη (που εσφαλμένα αναγράφεται Γεωργίου Βερίτη)

-Η οδός Σουρία (που εσφαλμένα αναγράφεται Σουρίας)

-Η οδός Οινοπίδη (που εσφαλμένα αναγράφεται Οινομίδη ή/και Οικονομίδη)

-Η οδός Ερμοφάντους (που εσφαλμένα αναγράφεται Ερμοφάντου)

-Η οδός Γεωργίου Χατζηφραγκούλη Ανδρεάδη (που εσφαλμένα αναγράφεται Χατζηφραγκούλη Ανδρεάδη)

-Η οδός Αδριανουπόλεως (που εσφαλμένα αναγράφεται Ανδριανουπόλεως)

και άλλες πολλές (περί τις 70), που αναμένουμε την αποκατάστασή τους. Προ 3-4 ετών καταθέσαμε πλήρη κατάλογο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, όπου αναλυτικά αναφέρουμε ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν.

*Πλείστες όσες φορές αναφερθήκαμε στο γεγονός την αδυναμίας παράδοσης στην εκπαιδευτική κοινότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων των 7ου και 11ου Νηπιαγωγείων Χίου. Ένα έργο που μελέτησε, ενέταξε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δημοπράτησε και ξεκίνησε την ανέγερσή του η προηγούμενη δημοτική Αρχή. Δυστυχώς, έπειτα από 4 χρόνια, ένα έργο που θα έπρεπε μέσα σε 2 χρόνια να έχει παραδοθεί, δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσει. Λυπούμαστε, πραγματικά και απορούμε για την αδυναμία κάποιων, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσουν απολογητικά στον κόσμο για την καθυστέρηση αλλά και την αδυναμία τους αυτή.

*Ειλικρινά χαρήκαμε για το ξεκίνημα των εργασιών κατασκευής ενός νέου πολυχώρου αθλητισμού και ψυχαγωγίας, στις βόρειες παρυφές της πόλης (περιοχή Λιβαδίων), όπου αναμένεται να δημιουργηθεί μια νέα «Φάρκαινα». Άλλο ένα έργο που οραματίστηκε, μελέτησε, ενέταξε σε πρόγραμμα και δημοπράτησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή. Παράλληλα, σε συνεννόηση με το Βούρειο Κληροδότημα Λιβαδίων και τον άξιο εκπρόσωπό του, εκπαιδευτικό και Πρόεδρο του «Γ. Βούρου» κ. Λουκά Αμπελιώτη είχε συνάψει μισθωτήριο ενοικίασης του χώρου, που ανήκε στο κληροδότημα, για την χρήση και διαμόρφωσή του. Τελικά, έστω και πολύ καθυστερημένα, για μια ακόμη φορά, δικαιώνεται η προηγούμενη δημοτική Αρχή αφού όλα- ΜΑ ΟΛΑ, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ- όσα γίνονται σήμερα είναι δικά της έργα. Μπράβο σε όσους τα συνεχίζουν και τα ολοκληρώνουν, έστω αργά.

*Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες για τα έργα στην περιοχή Αεροδρομίου Χίου αλλά και το Φράγμα Κόρης Γεφύρι. Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα. 

Όσον αφορά στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι πρέπει να γνωρίζουν όσοι μιλούν -δίχως να ξέρουν- ότι, υποχρέωση της Περιφέρειας ήταν να παραδώσει τον φέροντα οργανισμό, κάτι το οποίο και έχει γίνει. Εάν το έργο είχε αφεθεί να υλοποιηθεί από την τοπική Αυτοδιοίκηση πριν 20 χρόνια, οπότε και ξεκίνησε, θα είχε προ πολλού ολοκληρωθεί. Όμως, κάποια μεταγενέστερη κυβέρνηση ήρε (έβγαλε) την Αυτοδιοίκηση από φορέα υλοποίησης κι έτσι πολλές κυβερνήσεις ήλθαν και παρήλθαν άπραγες. Σήμερα, με έντονες πιέσεις της Περιφερειακής Αρχής φθάσαμε στο τέλος, αλλά κάποιοι μικρούληδες και πονηρούληδες (πολιτικά) ψάχνουν πάλι αιτίες και αφορμές εκ του μη όντως για να ρίξουν τη μπάλα στην εξέδερα, καίτοι οι ίδιοι θα έπρεπε να είναι απολογούμενοι για τις δικές τους παραλείψεις και τις υποχρεώσεις (που αμελούν). Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να εξοφλήσει τον ΔΕΔΔΗΕ για να αφαιρέσει τους στύλους που βρίσκονται εντός της κοίτης του φράγματος και ακολούθως να γίνουν τα υπόλοιπα. Αντί, λοιπόν, να εγκαλούνται εκείνοι γιατί το Υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχει πληρώσει τον ΔΕΔΔΗΕ, βγαίνουν κι από πάνω και μιλούν για την Περιφέρεια, η οποία δεν έχει ευθύνη γι΄ αυτό, ώστε να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα. Έπειτα, σε μια νύκτα άλλαξαν ξαφνικά τον φορέα στο οποίο ανήκει το Φράγμα κι ενώ επί δεκαετίες ήταν αρμόδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Γεωργίας), το μετέφεραν στο Υπουργείο Υποδομών (Μεταφορών) δίχως να γνωρίζει κανένας το παραμικρό. Ούτε μέχρι σήμερα έχει γίνει κάποια σχετική ενημέρωση. Με απορία παρακολουθούμε την όλη εξέλιξη, να δούμε τι θα πράξει και πότε το αρμόδιο Υπουργείο, για τις εναπομείνασες υποχρεώσεις του.

Όσον αφορά το έργα στο αεροδρόμιο, αυτά είναι τέσσερα διαφορετικά. Είναι:

Α). Το έργο της επέκτασης του αεροδρομίου, το οποίο εκτελεί το Υπουργείο Μεταφορών και έχει σημειώσει τεράστια καθυστέρηση. Για το έργο αυτό ουδεμία σχέση έχει η τοπική Αυτοδιοίκηση. Υποχρέωση του φορέα υλοποίησης και του εργολάβου του έργου είναι να φροντίσει να εξασφαλίσει τα υλικά (με την προβλεπόμενη ποιότητα που απαιτείται να έχουν) για να προχωρήσει. Το πως και το από που το γνώριζε από πριν ξεκινήσει η εκτέλεση του έργου και δεν υπάρχει σήμερα άλλοθι περί αυτού.

Β). Το έργο μετατόπισης της παραλιακής οδού, το οποίο εκτελεί η Περιφέρεια και λίαν προσεχώς θα έχει παραδοθεί. Το έργο αυτό δεν επηρεάζει καθόλου το έργο επέκτασης του αεροδρομίου αφού, ούτε εντός του εργοταξίου του αεροδρομίου είναι (χωρίζεται με τοιχίο, το οποίο εγκαίρως κατασκευάστηκε ώστε να μην επηρεάζει το ένα έργο το άλλο), ούτε επηρεάζει την διέλευση οχημάτων μιας και (έστω με τις όποιες δυσκολίες ή την ταλαιπωρία που έχει παρατηρηθεί) αυτή ουδέποτε σταμάτησε.

Γ). Το αντιπλημμυρικό έργο Κονταρίου-Αεροδρομίου το οποίο, εκτελεί η Περιφέρεια και επίσης, ουδόλως έχει σχέση με τα έργα του Αεροδρομίου. Και αυτό θα παραδοθεί λίαν προσεχώς.

Δ). Το έργο επέκτασης της οδού Ι. Χρήστου και σύνδεσής της με την οδό Αεροπόρου Ροδακανάκη (Φάρκαινα), το οποίο εκτελεί ο Δήμος, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από αιρετούς του Δήμου είκοσι έξι (26) φορές διαφορετικές ημερομηνίες για την παράδοσή του κι ενώ έχει ολοκληρωθεί παραμένει άγνωστο γιατί δεν δίδεται στην κυκλοφορία και για τα δύο ρεύματα διέλευσης.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι, λόγω των επικείμενων εκλογών, καθένας λέει ότι θέλει για να καλύψει τα δικά του νώτα, όμως η αλήθεια είναι μια και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ούτε η αποδοχή της (ή μη) είναι ζήτημα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας, διότι είναι μοναδική.  Ας μην εξομοιώνονται, λοιπόν, οι θύτες με τα θύματα …! 

*Πολλά ακούγονται και γράφονται περί δημοσκοπήσεων (γκάλοπ) με αφορμή τις προσεχείς εκλογές της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όποιος έχει στοιχειώδη γνώση και σχετική εμπειρία περί εκλογών γνωρίζει τι συμβαίνει. Γνωρίζει, επίσης, ότι με φρόνηση και περίσκεψη μπορεί κάποιος ήδη να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα (στο μέτρο του εφικτού διότι, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας «η κάλπη είναι σαν την έγκυο… Ποτέ δεν ξέρεις τι θα κυοφορήσει» !). Οπότε, ας χαμηλώσουν τους (εξεγερμένους) τόνους τους κάποιοι, διότι λίαν προσεχώς θα αφιππεύσουν τον κάλαμο που καβάλησαν… Τα είχαμε πει και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η αλαζονεία, η έπαρση και ο εγωισμός αργά ή γρήγορα κρημνίζονται ! Νομοτελειακό !

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγεία και … φρόνηση !-

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ