14.7.2014 13:37

Σαντορίνη: Ένα επιτυχημένο τουριστικό μοντέλο- πρόκληση για τη νέα δημοτική Αρχή.

Οι  τόποι  έχουν κάτι κοινό με τους ζωντανούς οργανισμούς.
Διαθέτουν  θετικά και αρνητικά σημεία, που απαιτούν  διορθωτικές κινήσεις ώστε από τη μια να προσελκύουν επισκέπτες και από  την άλλη να εξασφαλίζουν  ικανοποιητική ποιότητα ζωής στους  μόνιμους κατοίκους.
Προαπαιτούμενα  για τα προηγούμενα, είναι η οργάνωση του χώρου (χωροταξία) και των κοινωνιών με κατάλληλες υποδομές και αυτοπειθαρχία, ώστε να παράγεται το ωφελιμότερο αποτέλεσμα από κάθε πλευρά.
Ειδικότερα και όσον αφορά την τουριστική  ανάπτυξη, είναι απαραίτητα να  διαφυλαχθεί η φέρουσα  ικανότητα του τόπου για να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού  ή μέσου επιπέδου.
Σε  αντίθεση με το νησί μας που ξεκίνησε την τουριστική πορεία του πριν 20 και πλέον χρόνια με 24.000 ευρωπαίους  επισκέπτες 15 ημερών, με σταδιακή μείωση λόγω κυρίως μικρού μήκους αεροδιαδρόμου- σήμερα- σε 6.000 με τάση φθίνουσα, ένα άλλο νησί η Σαντορίνη με έκταση μικρότερη του 1/5 της Χίου, κατόρθωσε  με σωστές κινήσεις από ανθρώπους  που γνωρίζουν από τουρισμό, να έχει σήμερα 1.100.000 τουρίστες ετησίως και 900.000 από κρουαζερόπλοια.
Παρά ταύτα  δεν  εφησυχάζουν – εξακολουθούν  να ψάχνονται, για να μειώσουν τους  επισκέπτες  της κρουαζιέρας και να αυξήσουν την τουριστική  σαιζόν  με χειμερινό τουρισμό για μονοπάτια και γεωλογικούς σχηματισμούς που διαθέτουν λόγω  ηφαιστειακής προέλευσης.
Στις 16 Οκτωβρίου, θα γίνει συνέδριο με θέμα, τα ηφαιστειακά τοπία στο οποίο έχει εξασφαλισθεί πρόκληση στη νέα Δημοτική Αρχή.
Είναι μια καλή ευκαιρία να προβληθεί και η δική μας μοναδικότητα: Τα μαύρα βότσαλα και η ευρύτερη περιοχή του Εμποριού.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ