22.2.2019 14:08

Ψηφίζουμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση . Με η χωρίς κομματικά χαρακτηριστικά;

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση  πλησιάζουν και  το κυρίαρχο ερώτημα είναι ποιοι υποψήφιοι έλαβαν το κομματικό χρίσμα!

Χρόνια τώρα, στις τοπικές κι αυτοδιοικητικές εκλογές, κυρίαρχο κριτήριο επιλογής  των προσώπων που καλούνται να εκπροσωπήσουν τις τοπικές κοινωνίες στην αυτοδιοίκηση  Α και Β βαθμού,  είναι  η κομματική ταυτότητα.

Χρόνια τώρα, πνιγόμαστε ανάμεσα σε μπλε ,πράσινους ,κόκκινους συνδυασμούς  και τελικά σαν νησί αλλά και σαν περιφέρεια βιώνουμε τις χειρότερες μέρες. Μήπως πρέπει να σπάσει αυτός ο κύκλος;

Μήπως στο επίκεντρο της ψήφου μας πρέπει να είναι  τα πρόσωπα, η ειλικρίνεια των προθέσεων, η συμμετοχή τους στην κοινωνία και ο πολιτικός σχεδιασμός που θα καταθέσουν κι όχι τα κόμματα και οι κομματικοί σχεδιασμοί;

 Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε έχει απομυθοποιήσει πλέον το κάθε λογής και χρώματος κομματικό χρίσμα, το κάθε μικρό η μεγάλο  κομματικό συμφέρον. Εξάλλου όπως αποδείχτηκε κανένα τέτοιο συμφέρον δεν ακουμπά την καθημερινότητα των συμπολιτών  ούτε συνέβαλε  στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας.

Έτσι δεν απορεί κανείς που λίγοι έχουν αντιληφθεί ότι η Περιφερειακή Αρχή , είναι  αυτή  που επιτελεί τον πλέον ουσιαστικό ρόλο  για τους κατοίκους των νησιών μας.  Λίγοι   δυστυχώς γνωρίζουν ότι   ο σχεδιασμός της τοπικής ανάπτυξης, η χάραξη πολιτικής  που καθορίζουν  εν πολλοίς το μέλλον των νησιωτικών περιφερειών είναι ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής. Τα σημαντικά έργα για την τοπική ανάπτυξη,  οι υποδομές αλλά και η αναπτυξιακή πολιτική, η προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας,  ο συντονισμός δράσεων των αναπτυξιακών πυλώνων των νησιών,  είναι έργο της Περιφέρειας  και για το λόγο αυτό χρηματοδοτείται με μεγάλα ποσά από τα Ευρωπαϊκά και Κρατικά Ταμεία   σε αντίθεση με τους Δήμους.

Οι κάτοικοι των νησιών της Περιφέρειας Β. Αιγαίου πρέπει να είναι συμμέτοχοι  στην κοινή προσπάθεια, να απαιτήσουν έργα, σχεδιασμό, προοπτική, ανάπτυξη και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο για τα ίδια τα νησιά , τους κατοίκους τους , το περιβάλλον. Κι αυτή η διεκδίκηση , αυτό το αίτημα και η υλοποίηση του πρέπει να είναι πέρα και πάνω από κόμματα, στη βάση μιας ευρύτερης συναίνεσης κι ενός υπερκομματικού διαλόγου.

Τα νησιά μας μαραζώνουν από την οικονομική κρίση και την ανεργία, γίνονται λιγότερο ελκυστικά , περισσότερο απομονωμένα από ποτέ, με έντονο το δημογραφικό πρόβλημα, με διαφυγή του πλέον παραγωγικού ανθρώπινου κεφαλαίου τους, αφημένα σε πολιτικές χωρίς σχεδιασμό και πολιτική πρόταση.  Την ίδια στιγμή ωστόσο τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την Περιφέρεια των νησιών του Β. Αιγαίου είναι αρκετά για να υποστηρίξουν έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό,  τον οποίο όμως ποτέ δεν διεκδίκησαν οι κάτοικοι τους και ιδίως οι νέοι.

Πιστεύει στ αλήθεια κανείς ότι ψηφίζοντας  με κομματικό κριτήριο , αυτά τα καίρια για την επιβίωση μας  θέματα θα λυθούν;

Οι συμπολίτες μας, ψηφοφόροι και οι  υποψήφιοι αιρετοί , πρέπει να θέσουν στο  επίκεντρο του ενδιαφέροντος   τους τη  διάθεση υπηρεσίας του κοινού καλού  κι όχι το κομματικό χρίσμα κι τις  κομματικές  ψήφους. Οι τελευταίες θέσεις που κατέχουν τα νησιά μας  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανάπτυξης, ευημερίας του πληθυσμού τους , θα πρέπει να προβληματίσουν τον καθένα και την καθεμία από εμάς .

Τα περιθώρια είναι πλέον οριακά για να καταλήξουμε πάλι σαν κοινωνία να επιλέξουμε την αδιάφορη κομματική ψήφο .

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ