26.3.2014 10:51

Πρωτογενές πλεόνασμα

Σήμερα είναι πολύ της μόδας "το πρωτογενές πλεόνασμα" όσον αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή.
Αναμφισβήτητα είναι πάντοτε μια επιτυχία από την εκάστοτε εφαρμοζόμενη πολιτική όταν δεν δημιουργούνται οικονομικά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς.
Καλό θα είναι να μιλάμε όλοι μας με βάση τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί και όχι με βάση τις προθέσεις που έχουμε.
Άλλο η θεωρία και τα παχιά λόγια και άλλο οι πράξεις.
Ας δούμε όμως με ποιό τρόπο μπορεί να επιτευχθεί "πρωτογενές πλεόνασμα" και σε άλλους φορείς του δημοσίου όπως είναι π.χ το ΝΠΔΔ του Δήμου Χίου, το οποίο είναι κατά αναλογία μια μικρογραφία της Κεντρικής Κυβέρνησης.
Με μια προϋπόθεση.
Να υπάρχει βούληση και να μη φοβάται κανείς το πολιτικό κόστος.
Ως Διοίκηση αναλάβαμε στις 12/1/2013.
Στην πρώτη μας συνεδρίαση πιστοποιήσαμε ομόφωνα ότι το χρέος που κληρονομούμε είναι στο ύψος των 700.000 €, τεράστιο για τα οικονομικά δεδομένα μας.
Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι θα εφαρμόσουμε μέχρι την αποπληρωμή του χρέους:
1. μείωση των δαπανών
2. αναστολή των προσλήψεων.
3. αξιοποίηση όλων των εργαζομένων
4. προσπάθεια ένταξης σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και αξιοποίηση Ευρωπαϊκών χρημάτων.
5. αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων που τρέχουν από την Ελληνική Πολιτεία.
6. εξορθολογισμό όλων των υπηρεσιών μας.
Με την πολιτική μας αυτή, προς τιμή όλου του Δ.Σ του ΝΠΔΔ, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2013 καταφέραμε και εξοφλήσαμε τα πάντα.
Προμηθευτές, εφάπαξ υπαλλήλων, ανεξόφλητα τιμολόγια, δικαστικές αποφάσεις και ένα σωρό άλλες ανόητες και ανεξόφλητες υποχρεώσεις π.χ φιλοξενίες σε ξενοδοχεία κλπ.
Από το 2013, λειτουργεί το παρατηρητήριο το οποίο δεν σου επιτρέπει ως φορέα του δημοσίου να δημιουργείς δαπάνες αν δεν έχεις πρώτα τα λεφτά μέσα στον προϋπολογισμό σου και μιλάμε για πραγματικά λεφτά και όχι για εικονικά όπως κατά κόρον συνηθιζόταν να γίνεται σε όλους τους προϋπολογισμούς.
Αν αυτό ίσχυε και το 2012 δεν θα υπήρχε το χρέος που παραλάβαμε.
Συνεχίζοντας την αυστηρή οικονομική μας πολιτική καταφέραμε να ανταποκρινόμαστε πλήρως σε όλες τις ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ υποχρεώσεις μας, να μην λείπει τίποτα από όλες τις δομές μας και να εξυπηρετούνται πλήρως όλοι οι ωφελούμενοι μας από τα βρέφη μέχρι τους γηραιότερους στο ΚΑΠΗ.
Εξοικονομήσαμε χρήματα που μόνο από τις προσλήψεις σε έκτακτο προσωπικό είναι περί τις 100.000 €, διότι πραγματοποιήσαμε μόνο τις πολύ- πολύ απαραίτητες και άλλες 100.000 € από την θέρμανση του Ιωνικού Κολυμβητηρίου με τον ατμό της ΔΕΗ.
Αρνηθήκαμε τις διάφορες χρηματοδοτήσεις που δινόταν στο παρελθόν για φιλοξενίες, εκδηλώσεις, εκτυπώσεις, τουρνουά, ενισχύσεις συνδιοργανώσεων και πολλά άλλα που επιβάρυναν τα οικονομικά μας και αρκεστήκαμε μόνο στα αναγκαία και τα ουσιώδη.
Τι πετύχαμε με αυτή την πολιτική μας:
1. Κατοχυρώθηκε η βιωσιμότητα της λειτουργίας του ΝΠΔΔ του Δήμου Χίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους τους ωφελούμενους συνδημότες μας.
2. Εξασφαλίστηκε η εργασία όλων των εργαζομένων και κανείς δεν έχασε την δουλειά του.
3. Όλα τα διαθέσιμα χρήματα μας έπεσαν μέσα στην Χιώτικη αγορά, σε μια εποχή που η ρευστότητα σπανίζει. Άπαντες είναι εξοφλημένοι και οι πόρτες όλων είναι ορθάνοιχτες στο ΝΠΔΔ.
4. Εξασφαλίστηκε εργασία, πέρα των μονίμων, σε 30 περίπου συνδημότες μας οι οποίοι πληρώνονται κανονικότατα κάθε μήνα, μέσα από θεσμικά κατοχυρωμένες και νομιμότατες διαδικασίες οι οποίες περνούν από όλα τα στάδια ελέγχου.
5. Ενταχθήκαμε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτηθήκαμε με 250.000 € για τους βρεφονηπιακούς μας σταθμούς.
Για να επιτύχει μια Διοίκηση τούς στόχους της, δηλαδή να πραγματοποιεί τα αυτονόητα, δεν χρειάζονται γνώσεις και σπουδές οικονομικών και πολιτικών επιστημών.
Χρειάζεται να λες την αλήθεια προς όλες τις κατευθύνσεις, να κάνεις αυτά που θα έκανες στο σπίτι σου και σιγά- σιγά να υλοποιείς αυτά που λέει η λογική και ο μέσος όρος σκέψης των ανθρώπων που υπηρετείς.
Σήμερα στο ταμείο μας υπάρχουν όσα χρήματα χρειάζονται για να αντιμετωπίζονται οι μηνιαίες υποχρεώσεις μας, η μισθοδοσία εργαζομένων, οι επισκευές, οι συντηρήσεις, τα τροφεία, οι προμήθειες κλπ και στο τέλος κάθε μήνα μένει ένα ποσό στο ταμείο μας.
Το έλλειμμα έγινε πλεόνασμα.
Όλα βέβαια, για την συνέχεια, εξαρτώνται από την γενικότερη οικονομική κατάσταση του Δήμου Χίου ο οποίος είναι ο βασικός χρηματοδότης του ΝΠΔΔ και φυσικά από την οικονομική κατάσταση της Χώρας μας, διότι κάθε τόσο γίνονται περικοπές στους προϋπολογισμούς των Δημοσίων φορέων.
Βεβαίως σε όλη αυτή την προσπάθεια μας ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο στάθηκαν θετικά στο πλευρό μας σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίσαμε.
Η νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει οφείλει να συζητήσει και να αποφασίσει τις νέες βάσεις μιας οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει για την επόμενη πενταετία.
Λύσεις πάντοτε υπάρχουν φτάνει να συζητάμε,  να ενημερώνουμε, να λέμε την αλήθεια, να αξιοποιούμε  τα Εθνικά και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και να συναποφασίζουμε με τούς συναδέλφους μας λαμβάνοντας υπόψιν μας τους δημότες που υπηρετούμε  και κατά εντολή τους βρισκόμαστε στις θέσεις  εξουσίας.
Τόσο απλά δημιουργείται πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς πολλά λόγια και φανφάρες.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ