18.3.2019 9:40

Πόσους και ποιούς μισθοδοτεί η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

   Στις 28-2-2019 δημοσιεύθηκε άρθρο στον ηλεκτρονικό τύπο της Χίου με τίτλο " Ικανοποίηση της ΕΜΧ από τον έλεγχο Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων". Στο άρθρο αυτό ο φίλος-πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Γιώργος Τούμπος, δηλώνει τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις κάποιων συμπολιτών μας. Ποιές είναι δεν μας διευκρινίζει, προφανώς γιατί δεν θέλει να δώσει αφορμή για εκτεταμένο διάλογο πάνω σ' αυτές και ίσως καλά  κάνει. 

Υποπίπτει όμως σε ένα, ας το ονομάσουμε έτσι, γλωσσικό ολίσθημα. Συγκεκριμένα αναφέρει, μιλάμε για έναν οργανισμό ο οποίος μισθοδοτεί κοντά στους 5.000 ανθρώπους (1.000 οικογένειες τουλάχιστον) και δίνει ζωή στο μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.  Η αλήθεια είναι ότι με προβλημάτισε η θέση αυτή. Αρχικά σκέφθηκα ότι πρέπει να αναφέρεται τουλάχιστο σε 1000 εργαζόμενους με κάποιου είδους σχέση εργασίας με την ΕΜΧ. Στη συνέχεια αντιλήφθηκα ότι επειδή αυτό δεν είναι δυνατό, μάλλον αναφέρεται στους αγρότες- μαστιχοπαραγωγούς που παράγουν και παραδίδουν μαστίχα στην ένωση. 

Κατά αρχάς λοιπόν θα ήθελα να τονίσω ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός. Σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, πάνω από 1.500-2.000 μαστιχοπαραγωγοί παραδίδουν κάθε χρόνο άμεσα ή έμμεσα  μαστίχα στην ένωση. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 10.000 συμπολίτες μας ωφελούνται οικονομικά και πράγματι η μαστίχα  αποτελεί το κυριότερο προϊόν και μάλλον το σημαντικότερο εισόδημα για τη Χίο. Πράγμα που σημαίνει ακόμα ότι τη μαστίχα και τον τρόπο παραγωγής της πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε ένα κάποιο επίπεδο διαβίωσης, έστω κατά πολύ χαμηλότερο απ' ότι στο πρόσφατο παρελθόν, μετά απ΄όλα όσα συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν στην έρμη  χώρα μας. Επίσης θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση της τιμής που αποδίδεται στους μαστιχοπαραγωγούς για την απόδοση του προϊόντος τους, αφού όπως είναι γνωστό και δε χρειάζεται να προσκομίσουμε στοιχεία γι' αυτό, το εισόδημα τους διαρκώς συρρικνώνεται παρά την ονομαστική αύξησή του.       

Τέλος θα ήθελα να τονίσω το πιο βασικό. Δεν υπάρχουν 1000 ή 2000 μισθοδοτούμενοι από την ΕΜΧ. Οι μαστιχοπαραγωγοί δεν είναι υπάλληλοι της ΕΜΧ.  Η ΕΜΧ έχει υπαλλήλους με μισθωτή σχέση εργασίας, ίσως και με κάποιες άλλες σχέσεις εργασίας.  Η ΕΜΧ όμως είναι συνεταιρισμός και τα μέλη του είναι συνεταίροι σε μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Ούτε βέβαια ο πρόεδρος της και το διοικητικό της συμβούλιο μπορούν να χαρακτηριστούν εργοδότες τους, είτε με κάποια ευρύτερη, είτε με κάποια στενότερη έννοια του όρου, πράγμα που ο πρόεδρος και ως οικονομολόγος το γνωρίζει καλά.  

Επίσης είναι γνωστό ότι  κάποιοι την εποφθαλμιούν, πράγμα που σημαίνει ότι  το γεγονός αυτό πρέπει όλους να μας θέσει σε εγρήγορση. Ιδιαίτερα τώρα  με την αλλαγή της νομοθεσίας τη σχετική με τους αγροτικούς και ειδικότερα τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ