22.4.2017 18:17

Ποιοι δικάζονται και ποιοι πρέπει να δικαστούν τη Δευτέρα

Πάνε μερικές ώρες από τα συμβάντα στη Σούδα που ακολούθησαν της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την απαίτηση των κατοίκων της Αγίας Άννας Καπέλας, δίκαιη απαίτηση κατ’ εμέ, να μη δημιουργηθεί ακόμα μία ανεξέλεγκτη δομή στο νησί.

Κανονικά βέβαια, σε ένα κράτος που θα λειτουργούσε δομημένα, αυτό το ερώτημα, δηλαδή της δημιουργίας ή όχι νέας δομής, δεν θα έπρεπε καν να απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά θα ρυθμίζονταν σχεδόν αυτόματα από τις διαδικασίες που θα έθετε η ίδια η πολιτεία. Δεν θα επέτρεπε δηλαδή σε κάθε Μ.Κ.Ο. που αναζητά χώρο δράσης να στήνει το τσαρδί της και να εμπαίζει Δημοσιογράφους, Ιατρούς και Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας άλλα στον έναν και άλλα στον άλλον…

Δυστυχώς όμως δεν ζούμε σε ένα τέτοιο κράτος. Αποτέλεσμα λοιπόν της απουσίας του κράτους είναι όσα ακολούθησαν λίγη ώρα αργότερα με την Αστυνομία να επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι, δύο άτομα (δώστε τους ότι ταμπέλες θέλετε, προσωπικά επιτρέψτε μου να μην το κάνω, όπως δεν το έκανα μέχρι σήμερα σε κανένα ρεπορτάζ μου), συνελήφθησαν για απρόκλητη σωματική βλάβη και απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση σε βάρος ενός Ιρακινού και ενός Σύριου. Σκηνές δηλαδή με τις οποίες κάποιοι όχι μόνο έχουν εξοικειωθεί αλλά και τις θεωρούν σε πολλές περιπτώσεις αναγκαίες. Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι η κατηγορία ότι ένας εκ των δύο συλληφθέντων δικάζεται με την κατηγορία της αντιποίησης αρχής. Δηλαδή; Προσποιήθηκε τον Αστυνομικό…

Να ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά. Δικάζεται τη Δευτέρα και κρίνεται η πράξη και όχι το πρόσωπο. Το πρόσωπο είναι ένας συμπολίτης μας, προσωπικά με τον συγκεκριμένο μας χωρίζει η μέρα με τη νύχτα, που αποφάσισε να προσποιηθεί τον Αστυνομικό σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υποκαθιστώντας την ίδια την Αστυνομία, πιστεύοντας ίσως ότι επειδή μέχρι σήμερα μπορούσε να δρα ανεξέλεγκτα θα συνέχιζε για πολύ καιρό ακόμα να το πράττει. Ορθώς λοιπόν η Εισαγγελέας του απέδωσε αυτή την κατηγορία, γιατί επιτέλους θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι το κράτος δεν μπορεί να το υποκαθιστά κανείς. Το κράτος, η συντεταγμένη πολιτεία και τα όργανά της είναι εδώ. Η ίδια η Αστυνομία είναι εδώ και πράττει πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσε να πράξει, με δεδομένες τις συνθήκες.

Το γιατί το έργο της δεν προβάλλεται επαρκώς, είναι ένα ζήτημα που πλέον θα πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο τον Αστυνομικό Διευθυντή Χίου αλλά και τον Ταξίαρχο της Μυτιλήνης. Γιατί πιστέψτε με, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι το 1/10 από όσα πράττουν οι Χιώτες Αστυνομικοί. Για τελευταία λοιπόν φορά, ας πιστέψουμε σε αυτούς και ας τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους όπως εκείνοι γνωρίζουν. Το έχουν αποδείξει άλλωστε, έχουν αποτρέψει, έχουν εξιχνιάσει, έχουν συλλάβει, έχουν απελάσει. Ότι χρειάστηκε να κάνουν το έχουν κάνει… Κανείς λοιπόν δεν χρειάζεται ούτε να τους υποδείξει αλλά ούτε και να τους υποκαταστήσει.

Το ποιοι λοιπόν δικάζονται τη Δευτέρα είναι σαφές, όπως σαφές είναι ότι αυτές οι πράξεις και οι λογικές έπρεπε να είχαν δικαστεί καιρό τώρα.

Όμως το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Το πρόβλημα ξεκινάει από αυτούς που με την απουσία τους έδωσαν το δικαίωμα σε όποιον φαντάζεται τον εαυτό του Σερίφη, ότι μπορεί να το πράξει κιόλας.

Το πρόβλημα είναι αυτοί που έχουν απομακρυνθεί από την τοπική κοινωνία, αυτοί που με την ανυπαρξία τους, την ιδεοληψία τους και την αδιαβάθμητη βλακεία τους συνεχίζουν να αποδομούν τις νησιωτικές κοινωνίες μη κατανοώντας ότι η  πολιτική που εφαρμόζουν είναι καταστροφική για τις μικρής κλίμακας οικονομίες και κοινωνικούς ιστούς των νησιών.

Είναι αυτοί που έκαναν τον Χιώτη, τον Μυτιληνιό, τον Σαμιώτη να νιώσει φόβο, ανασφάλεια, να χάσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος, στη Δημοκρατία, στους θεσμούς της πολιτείας, να νιώθει ότι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει με ασφάλεια στον τόπο του.

Είναι αυτοί που έσπρωξαν πολίτες και Δήμο να ταμπουρωθούν πίσω από Επιτροπές, παλεύοντας για όσα, άλλα ευρωπαϊκά κράτη θεωρούν αυτονόητα.

Είναι αυτοί που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν φασίστες και να κολλήσουν ταμπέλες σε όσους διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά (γιατί ο λοστός στο χέρι και το χαστούκι στον μετανάστη δεν είναι διαμαρτυρία), είναι αυτοί που δίχασαν και συνεχίζουν να διχάζουν τους πολίτες, τους συγγενείς, τους φίλους, τους γνωστούς για ένα θέμα που από την αρχή υποβάθμισαν και γελοιοποίησαν μη αντιλαμβανόμενοι τη θλιβερή πραγματικότητα στα νησιά.

Τη Δευτέρα λοιπόν δικάζονται αυτοί που προσπαθούν να καταλύσουν με κάθε τρόπο τη δομημένη ελληνική πολιτεία επιβάλλοντας τον δικό τους νόμο. Τη Δευτέρα όμως δίπλα σε αυτούς θα έπρεπε να δικάζονται και όσοι μας έφεραν εδώ. Και δυστυχώς γι αυτούς η ετυμηγορία του λαού έχει βγει εδώ και καιρό. Πότε όμως θα ανακοινωθεί; Υπομονή στις εκλογές… 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ