7.11.2013 14:25

Πιο επίκαιρη φέτος η 11η Νοεμβρίου 1912

        ‘’Άλλαι αι βουλαί ανθρώπων και άλλα ο Θεός κελεύει’’,  άλλα μελετούν τα βόδια και άλλα μελετά ο ζευγάς’’.  Οι Έλληνες λοιπόν σκέφτηκαν να ελευθερωθούν για να χορτάσουν ελευθερία και ψωμί, οι εφοπλιστές για να αποκτήσουν πατρίδα που θα τους στήριζε από τον ανταγωνισμό των Άγγλων και οι Έλληνες φεουδάρχες ήθελαν από υφιστάμενοι της Πύλης να γίνουν προϊστάμενοι των Ελλήνων. Άλλα όμως σκεπτόταν ο Σουλτάνος που έβλεπε την οικονομία της αυτοκρατορίας του να καταρρέει από τον ανταγωνισμό της Βόρειας και Δυτικής φάμπρικας και της ατμοπλοΐας, γιατί ένας διαβολάνθρωπος στη Ρωσία κατασκεύασε την βίδα και έτσι κατασκευάστηκε η ατμομηχανή.

            Έτσι έγιναν οι  φάμπρικες,  οι μαζικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, έγινε η τάξη των εμπόρων, το καπιταλιστικό σύστημα που στρίμωξε την οικονομία της φεουδαρχικής Τουρκικής αυτοκρατορίας.  Δεν είναι τυχαίο που την ιστορική περίοδο του 1821 έγιναν μια σειρά από επαναστάσεις μεταξύ των οποίων και η Ελληνική στο καταρρέον πολιτικοοικονομικό σύστημα της φθίνουσας φεουδαρχίας.  Η Χίος στην περίοδο αυτή ήταν ασφυκτικά εναγκαλισμένη από τους Τούρκους  με τους Χιώτες φεουδάρχες να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από την τοπική Τουρκική εξουσία και τους δουλοπάροικους  να βογκούν κάτω από τον ζυγό. Ήταν τότε που ο προπαππούς είπε: ‘’Μη στεναχωριέστε αδέρφια μετά τους Σαμιώτες θα ελευθερωθούμε και εμείς’’ και τον κλείδωσαν οι Τούρκοι στο Ενετικό κάστρο για τα περεταίρω.

            Το προαιώνιο όνειρο των Χίων για λευτεριά πραγματοποιήθηκε μετά από 91 χρόνια αλλά ήταν όνειρο απατηλό.  Σήμερα, μετά από 101 χρόνια το νησί σηκώνει ερείπια. Ερείπια στα Βορειόχωρα ερείπια στα Καρδάμυλα, ερείπια και αλλού, ερείπια οικονομικά και πληθυσμιακά με τη διαρροή της νεολαίας στο εξωτερικό.  Η ανάπτυξη βρίσκεται σε τέλμα γιατί οι προσωπικές αντιπαλότητες έφεραν διχόνοια και εμπόδισαν την κατασκευή μαρίνας, λιμανιού, αεροδρομίου, εμπόδισαν και τους επενδυτές  και η οικονομία του κρέμεται από τα φουσκωμένα τουριστικά αρτίδια τα Τουρκικά.  Δεν θα τιμήσει τους ήρωες του 1912 η παρουσία στην εξέδρα πολιτικών επισήμων. Ποιος θα πατάξει τον παλαιοκομματισμό αφού η κοινωνία που τον γέννησε έχει αποδυναμωθεί. Θεέ της Χίου βάλε το χεράκι σου γιατί τα δικά της είναι και τα δύο κουλά.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ