13.1.2016 18:06

Περί εθίμου αναπαράστασης του Ιορδάνη

Αγαπητοί φίλοι,
Αφού ευχηθώ σε σας και στους αναγνώστες σας “Καλή Χρονιά”, ας μου επιτραπεί να προσθέσω κάποιες πληροφορίες, ως συνέχεια της αναφοράς που κάνατε την περασμένη Παρασκευή στο έθιμο της συμβολικής αναπαράστασης του “Ιορδάνη”, έθιμο το οποίο, όπως επισημαίνετε, γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα των Φώτων στον Καθεδρικό μας Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου αλλά (συμπληρώνω) και στον Ι. Ναό του Αγίου Μάρκου Βροντάδου.
 
Το έθιμο είναι όντως ιδιαίτερο και μοναδικό τουλάχιστο στη Χίο. Σύμφωνα με καταχώρηση στο βιβλίο του συντ/χου τραπεζικού, συμπολίτη μας κ. Άγγελου Καλλίτση,
“Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Βροντάδου-Χίου” (έκδοση 1980), τόσο το έθιμο του “Ιορδάνη” όσο και αυτό του “Σπηλαίου” (που επίσης γίνεται και στους δύο ως άνω Ι. Ναούς), έφερε στον Βροντάδο από τα Ιεροσόλυμα ο αοίδιμος Αρχιμανδρίτης Γερμανός Λίμας, ο οποίος χρημάτισε εφημέριος του Καθεδρικού μας Ναού από το 1900 έως και το 1915. (άρα τα δύο έθιμα είναι εκατό και πλέον ετών)
 
Η αναπαράσταση του “σπηλαίου της Γέννησης” γίνεται με τοποθέτηση κλαδιών (ελιάς στον Αγ. Γεώργιο και ευκαλύπτου στον Αγ. Μάρκο) πάνω σε ξύλινη, ευμεγέθη κατασκευή (όμοια με αυτή του Επιταφίου), εντός της οποίας τοποθετείται η Εικόνα της Γέννησης του Χριστού προς προσκύνηση.
Η αναπαράσταση του “Ιορδάνη” γίνεται με δύο σχοινιά τα οποία ντύνουν με μερσινιές και στολίζουν με άφθονα μανταρίνια (το πιο χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο Χιώτικο φρούτο).
 
Τα σχοινιά, ενωμένα, στο ένα άκρο τους, κρεμώνται (με τροχαλία) από το ύψος του τρούλου των δύο Βρονταδούσικων Ναών, και, σχηματίζοντας ένα τεράστιο κεφαλαίο Λάμδα (Λ), καταλήγουν στο κέντρο του δαπέδου όπου, επί βάθρου, τοποθετείται, προς προσκύνηση, η εικ΄'ονα της Βάπτισης του Χριστού.
Αυτά τα λίγα χάρη της ιστορίας και της διατήρησης των μοναδικών παραδοσιακών θρησκευτικών εθίμων μας τα οποία ελπίζω και εύχομαι να συνεχίσουν και οι νέες γενιές κόντρα στην γενικευμένη, ισοπεδωτική αντίληψη που, σταδιακά επικρατεί παγκοσμίως.
 
Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ