22.9.2015 10:23

Το παντζάρι

Από το μεσαίωνα το παντζάρι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα και το αίμα. Παρέχει 43 μόνο θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και Μαγγανίου. Η βητακυανίνη, μια χρωστική που δίνει στο παντζάρι το βαθύ κόκκινο χρώμα του, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε μία έρευνα του Χάρβαρντ, του 2011, διαπιστώθηκε ότι η βητακυανίνη των παντζαριών επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων κατά 12,5%, όταν εκτίθεται σε καρκινικά κύτταρα προστάτη και γυναικείου μαστού.

Οι ειδικοί εκθειάζουν τις ιδιότητές του στην καταπολέμηση της υπέρτασης και του διαβήτη που είναι γνωστό ότι ταλαιπωρούν ολοένα και περισσότερους ενήλικες, αλλά και στην καταπολέμηση της άνοιας, της φλεγμονής και της δυσκοιλιότητας.

Δείτε τα μοναδικά οφέλη που έχει το παντζάρι για την υγεία μας:

Υγεία της καρδιάς και αρτηριακή πίεση

Έρευνα του 2008, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Hypertension, έδειξε ότι η κατανάλωση 500ml χυμού παντζαριών από υγιείς εθελοντές οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής τους πίεσης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν πιθανό να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που περιέχονται στο χυμό παντζαριών.

Άνοια

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wake Forest έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση του εγκεφάλου, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και οδηγεί σε μείωση της γνωστικής λειτουργίας και πιθανή άνοια. Η κατανάλωση χυμού παντζαριών ως μέρος μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση σε αυτούς τους τομείς του εγκεφάλου.

Διαβήτης

Τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό, γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Άλλες μελέτες για το άλφα-λιποϊκό οξύ έχουν επίσης δείξει μειώσεις στην περιφερική νευροπάθεια ή/και την αυτόνομη νευροπάθεια σε διαβητικούς.

Πέψη και δυσκοιλιότητα

Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ίνες, τα παντζάρια βοηθούν στηνπρόληψη της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Φλεγμονή

Η χολίνη που περιέχει το παντζάρι είναι ένα πολύ σημαντικό και πολύπλευρο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στον ύπνο, στην κίνηση των μυών, την μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης να διατηρηθεί η δομή των κυτταρικών μεμβρανών και συμβάλλει στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, την απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.

Τέλος ο Γιαπωνέζος κ Seto, ισχυρίζεται ότι θεράπευσε τον καρκίνο του πνεύμονα με τη συνταγή ενός ποτού που του συνέστησε ένας Κινέζος βοτανολόγος: έπερνε ένα παντζάρι, ένα μήλο και ένα πορτοκάλι η καρότο. Τα έπλενε και με τη φλούδα τα έβαζα στον αποχυμωτή. Έπινε αμέσως τον χυμό, είτε σκέτο είτε με λίγο λεμόνι η λάϊμ. Αυτό το ποτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό για πληθώρα ασθενειών, όσες αναφέραμε πιο πάνω και γενικά ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνει καλό στην όραση, στα κουρασμένα μάτια και την ξηροφθαλμία.

   Ξεκινήστε λοιπόν να φτιάχνετε και να πίνετε καθημερινά αυτό το μαγικό ποτό και θα σωθείτε από πολλά κακά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ