4.3.2019 15:51

Όσα δεν βρήκα στο παρόν, όσα θα αναζητήσω στο μέλλον

Οι προσδοκίες φυτρώνουν στον κήπο της ανθρώπινης φύσης για να την αναζωογονούν. Την τροφοδοτούν με ελπίδα. Στον τόπο μας το έδαφος δεν είναι πρόσφορο. Οι πιο πολλές διαψεύστηκαν και διαψεύδονται με το χρόνο.

Ευτυχώς οι ρίζες τους τραβούν νερό απ’ τα έγκατα της γης και ξαναφυτρώνουν, σαν τα ενοχλητικά ζιζάνια, που, εκεί που νομίζεις ότι ξεμπέρδεψες μαζί τους, αυτά σκάνε απ’ την αρχή. Η σημερινή δημοτική αρχή Χίου καλλιέργησε σε όλους μας προσδοκίες. Με την αύρα του άφθαρτου δεν μας συστήθηκε επαρκώς , δεν πρόφτασε να μας πει τι ήθελε να κάνει, κι εμείς όλοι της δώσαμε τον αναγκαίο χρόνο για να σχεδιάσει.

Τελικά διαπιστώσαμε ότι … αυτοσχεδίαζε στην καλύτερη περίπτωση ή παρέγγελνε το σχεδιασμό στη χειρότερη. Ο αυτοσχεδιασμός δεν είναι απαραίτητα κακός. Ειδικότερα για τη Χίο όμως, των 50.000 κατοίκων με τις 100.000 γνώμες, αποδείχθηκε καταστροφικός.

Αυτοσχεδίασε στους χειρισμούς της μεταναστευτικής κρίσης και για να αιτιολογήσει την απόσταση της από τα «θέλω» της κοινωνίας τη χώρισε στους ρεαλιστές και τους ρατσιστές.

Αυτοσχεδίασε στο διεκδικητικό πλαίσιο του νομού για τις μεταναστευτικές επιπτώσεις και τρία χρόνια μετά πήρε ως … αντίμετρα κάποιες παλέτες ελεημοσύνης για να κάνει τα ρουσφέτια της με το μανδύα της κοινωνικής πολιτικής.

Αυτοσχεδιάζει στον τουρισμό, δεν συγκαλεί ούτε για τα μάτια τη μοναδική Δημοτική Επιτροπή με το συναφές αντικείμενο, και παραδίδει θρηνιτικούς αριθμούς επισκεπτών σε όλα τα επίπεδα.

Αυτοσχεδίασε στις παρεμβάσεις της για την ανάπλαση του κέντρου, έβαλε απέναντι της τον τεχνικό κόσμο του νησιού, τους περίοικους και έχει ρίξει στα βράχια την προοπτική σύντομα να βελτιωθεί η εικόνα του λαβύρινθου στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Αυτοσχεδιάζει στην ανακύκλωση και, όπως το πάει, θα χρεώσει στην τσέπη των δημοτών την επιμονή της να διακόψει κάτι για το οποίο δεν είχε αντιπρόταση.

Αυτοσχεδιάζει παντού, σε κάθε της ενέργεια, ουσιαστικά κατήργησε ή ευτέλισε κάθε φορέα διαβούλευσης ή διαλόγου, σερβίρει στην κοινωνία ετοιμοπαράδοτες αποφάσεις κι όποιος τολμήσει να τις αμφισβητήσει, ακόμα και με πειστικό αντίλογο, το λιγότερο είναι … πράκτορας της CIA με ειδική αποστολή να ξεκάνει την πιο οργανωμένη διοίκηση που γνώρισε ο τόπος.

Που δεν αυτοσχεδιάζει;

Στο σχεδιασμό! Εκεί περιφέρει τα ηνία του από … χωρίον εις χωρίον. Αρχικά ψήφισε και πλήρωσε επιχειρησιακό πρόγραμμα. Ξέρει σήμερα κανείς τα αποτελέσματα του; Ύστερα δώσαμε κάτι στο ΠΙΟΠ (το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς) για την ταυτότητα του τουρισμού, που μάλλον ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι γνωρίζουν επακριβώς ούτε τι περιμένουμε, ούτε ποιας εμβέλειας δεσμεύσεις θα επιφέρει.

Τελευταία αναθέσαμε και στο ΙΟΒΕ να μας καθορίσει προς τα πού πρέπει να στραφεί η οικονομία του νησιού. Το αποτέλεσμα, πέντε χρόνια μετά, ούτε σχεδιασμό καταστρώσαμε, ούτε θέσαμε τις βάσεις διαλεκτικής με την κοινωνία να τον προετοιμάσουμε.

Είμαστε ακριβώς στο μηδέν, από εκεί που ξεκινήσαμε. Ή, για να ακριβολογώ, είμαστε στην ομολογία αποτυχίας, όταν μοιράζουμε τα κομμάτια του σχεδιασμού σε τρίτους, έξω από ‘δω, και δεν εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις της κοινωνίας, αφήνοντας τις σε ένα μόνιμο περιθώριο.

Και η πορεία στον αυτόματο συνεχίζεται, με μόνη διαφορά ότι ο δήμαρχος διαλαλεί έναν σχεδιασμό που απλούστατα δεν έχει. Μια πενταετία αποπροσανατολισμού κλείνει τον κύκλο της. Έδωσε πολλά μικρά ψήγματα νοικοκυριού στο Δήμο, αυτό θα ‘ναι άδικος όποιος δεν το αποδεχτεί, και στέρησε 5 πολύτιμα χρόνια από το βασικό στόχο της Χίου. Την αναζήτηση της πυξίδας της.

Πως οραματίζεται την παρουσία της σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον. Και οι προσδοκίες; Τι θα γίνουν οι προσδοκίες; Οι ρίζες τους βρίσκονται κάτω απ’ τη γη. Ποτίζονται απ’ τις ψιχάλες και θα ξανασκάσουν μόνο όταν ακουστεί αποφασιστική θέση από όσους επιδιώκουν να μας διοικήσουν ότι ένας είναι ο στόχος: να αποκτήσουμε στόχο… Και να μας τον περιγράψουν από τώρα, προεκλογικά. Άλλο γουρούνι στο σακί δεν δίνουμε.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ