16.1.2015 12:59

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιστορική δυνατότητα, δεν είναι πανάκεια!

Εννέα και σήμερα για να τελειώνουμε με την πιο μισητή,την πιο αδίστακτη,την πιο άθλια κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση ως τώρα. Στις 25 Γενάρη θα αλλάξουν ριζικά οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δύναμης ανάμεσα στα κόμματα. Στις εκλογές ο λαός είναι εκείνος που αναλαμβάνει την ευθύνη και παίρνει τις αποφάσεις του για το ποιο κόμμα θα κυβερνήσει. Όλα δείχνουν ότι είναι μη ανατρέψιμη η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκυβέρνηση πολιτικά έχει ήδη τελειώσει. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι επιστήμονες, οι αυτοαπασχολούμενοι,οι αγρότες, η νεολαία θα στείλουν το πιο εκκωφαντικό μήνυμα -με την ψήφο τους αυτή τη φορά- σε όλους όσους με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, τούς ρήμαξαν τη ζωή με μνημόνια, φτώχεια, απόλυση, ανεργία, εκμετάλλευση, χωρίς ελπίδα, χωρίς όραμα, χωρίς αξιοπρέπεια.Η τιμωρία και η εκδίκηση του λαού δια της κάλπης, για τα όσα πέρασε, θα είναι αμείλικτη.

Με μεγάλη προσμονή και χαρά  αναμένει λοιπόν η λαϊκή πλειοψηφία την πολιτική συντριβή των επικεφαλής των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την απόσυρσή τους από τον πολιτικό σκηνικό, έστω κι αν οι δελφίνοι στα κόμματά τους-που με τα ίδια ακριβώς αισθήματα, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους, τους περιμένουν στη γωνία-θα είναι μια από τα ίδια.

Από τον εκλογικό σεισμό του Γενάρη θα σαρωθούν όλα τα κόμματα και οι σχηματισμοί που πήραν μέρος στις μνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας, μέχρι του σημείου της πλήρους απαξίωσης και αφανισμού κάποιων απ’αυτά. Πολλοί θα είναι εκείνοι που δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους, μ’ όσα θα δουν εκείνο το βράδυ. Το πολιτικό τοπίο δε θα θυμίζει τίποτα, ακόμα κι από εκείνο που είχε καταγραφεί πριν από μερικούς μήνες στις ευρωεκλογές του προηγούμενου Μάη. Μετά από καιρό, θα έρθει το χαμόγελο στο δημοκρατικό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό και αριστερό κόσμο, αφού θα έχει καταφέρει να γκρεμίσει την πιο εχθρική, την πιο αντιλαϊκή, την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση.

Φτάνει όμως αυτό; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχιΗ ήττα των κυβερνήσεων των μνημονίων και η διαφαινόμενη μεγάλη  νίκη- με πολύ πιθανόν κοινοβουλευτική πλειοψηφία- του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πανάκεια, είναι όμως ιστορική δυνατότητα. Η Αριστερά πρώτη δύναμη για πρώτη φορά και σε βουλευτικές εκλογές. Γεγονός ευρωπαϊκής εμβέλειας αναμφίβολα.

Κυβέρνηση «με βάση» το ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν. Θα τα καταφέρει ν' αντέξει και να τα βγάλει πέρα, πολιτικά και οργανωτικά με τόσους εχθρούς δεξιά και αριστερά;Σε κόντρα  με το αστικό κράτος, τους ιδεολογικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς του; Κεφάλαιο, κυρίαρχο μπλοκ της Ε.Ε, τράπεζες, εφοπλιστές,  βαρώνους, καναλάρχες, μαφιόζους,νεοναζί. Κι ας μην ξεχνάμε ότι το καθεστώς θα στηριχθεί ακόμα και σ' ένα μέρος της κοινωνίας  αξιοποιώντας εφεδρείες, ώστε να σχηματίσει μια ''πολυκέφαλη Λερναία Ύδρα'' προστασίας γύρω του. Ας μην γινόμαστε όμως μάντεις κακών.Ο φόβος  αλλάζει στρατόπεδο.Τίποτα δεν προβλέπεται με βεβαιότητα και τίποτα δεν αποκλείεται.Η Ιστορία παραμένει πεδίο δυνατοτήτων.

Οι στιγμές που ζούμε απαιτούν άμεσα τη συγκρότηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας και συμπαράταξης, ενός μετώπου που θα διεκδικήσει την εξουσία στη βάση ενός μεταβατικού ριζοσπαστικού προγράμματος ακύρωσης πριν απ' όλα των μνημονίων,πολιτικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα πάρει στα χέρια του τη σωτηρία του τόπου, σε μια μεγάλη και δύσκολη πορεία προς την κοινωνική απελευθέρωση. Γιατί ''είναι απαραίτητο να είμαστε αρκετά δυνατοί για να στεκόμαστε μόνοι, αλλά και αρκετά σοφοί για να στεκόμαστε μαζί, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.''

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ