20.1.2016 16:29

Ο Ρουκετοπόλεμος των προθέσεων

Τρεις μήνες μας  χωρίζουν από το Πάσχα και η συζήτηση για τον Ρουκετοπόλεμο έχει και πάλι αναζωπυρωθεί με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής Βουρνού αφενός να νομιμοποιήσει το έθιμο σε βάθος χρόνου και αφετέρου να δημιουργήσει έναν φορέα διαχείρισής του. Για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάθονται σε ένα τραπέζι,  καταθέτουν τις προτάσεις τους, συζητούν τις απόψεις τους και ξεκινούν έναν πολιτισμένο διάλογο για το μέλλον του εθίμου. Για πρώτη φορά μια Δημοτική Αρχή ενημερώνεται για το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται έθιμα παρόμοιας επικινδυνότητας με το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου (κυνήγι Ταύρου στην Ισπανική Παμπλόνα ή ρίψη χιλιάδων βεγγαλικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία) ζητώντας ταυτόχρονα  από τους δύο τοπικούς βουλευτές μας να συνδράμουν και να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την νομιμοποίηση του Ρουκετοπόλεμου.

Θα μου πείτε τι θα αλλάξει αν όλα όσα προτίθεται να εφαρμόσει η Δημοτική Αρχή γίνουν πραγματικότητα; Φαινομενικά τίποτα αφού ο Ρουκετοπόλεμος με ή χωρίς φορέα θα συνεχίσει να είναι το ίδιο εντυπωσιακός. Σε βάθος χρόνου όμως η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης που θα αναλάβει εξολοκλήρου τη διοργάνωση του εθίμου, από την παραγωγή και κατασκευή των ρουκετών μέχρι την χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των όποιων ζημιών αφενός θα απαλλάξει τον Δήμο Χίου από το πρόσθετο φορτίο της προετοιμασίας ενός τόσο σημαντικού εθίμου και αφετέρου θα του αφήσει τον χρόνο να ασχοληθεί μόνο με την προβολή του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ