29.7.2014 13:04

Ο Πάπας... της Αυτοδιοίκησης

Υπάρχουν κάποιοι καημοί στη ζωή από εκείνους που πάντα λες δε γίνεται, θα διαψευστούν κάποια στιγμή, όμως τίποτα δεν αλλάζει. Πόσες φορές είπατε «καημό το έχω να δω τούτο... ή εκείνο...». Αυτό ακριβώς εννοώ σήμερα.

Ο δικός μου ο καημός είναι μια φορά, έστω μια φορά, να δω την Αυτοδιοίκηση να παραδέχεται κάποιο λάθος της. Να μη διαβάζω δηλαδή σε απαντήσεις και δελτία και ανακοινώσεις δικαιολογίες. Να δω την ειλικρινή παραδοχή ότι υπήρξε μια παράλειψη, ένα λάθος και σε κάτι τέλος πάντων τα πράγματα είχαν μια ανθρώπινη κατάληξη, λογική.

Όσα χρόνια κάνουμε αυτή τη δουλειά μπουχτίσαμε από αλάνθαστους. Από τυποποιημένους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς χαρακτήρες με αλάθητο μεγαλύτερο από εκείνο του Πάπα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ανθρώπους θνητούς, με πάθη, αδυναμίες και ελλείψεις που μόλις γεύτηκαν εξουσία μετατράπηκαν σε «αλάθητους φωστήρες» χωρίς ψεγάδια και χωρίς ερωτηματικά. Η αυτοδιοίκηση έχει θρέψει δεκάδες τέτοιους χαρακτήρες. Απόλυτοι, καλυμμένοι πίσω από τους νόμους και τα άρθρα που τις περισσότερες φορές ξεγελούν παρά έχουν ουσία, νομίζουν ότι με εξυπνακίστικο τρόπο θα καταφέρουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Λάθος μέγα...

Στη σημερινή εποχή της λιτότητας των αξιών και της απαξίωσης της σοβαρότητας, ιδανικός πολιτικός ή αυτοδιοικητικός παράγοντας είναι εκείνος που αναμετριέται με τα πάθη και τις ελλείψεις του και πάντα βρίσκει τον εαυτό του να έρχεται δεύτερος. Είναι εκείνος που τολμά την παραδοχή του λάθους. Που δεν το καλύπτει, δεν το άγει και το φέρει κατά πως αρέσει, αλλά δεσμεύεται να το αντιμετωπίσει κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος.

Δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να μη γίνουν λάθη. Κάθε διοίκηση θα κάνει λάθη. 

Τι ποιο καθαρό όμως να τα παραδέχεται;

Η απερχόμενη δημοτική αρχή αποτελεί το παράδειγμα της... αλάνθαστης διοίκησης. Για όλα τις έφταιγαν οι άλλοι. Προκαλώ όποιον έχει το κουράγιο να βρει έστω μια αναφορά κάπου για κάποιο λάθος και κάποια παράλειψη που έχει δημόσια γίνει παραδεκτή. Δεν υπάρχει... Το λάθος δεν υπήρχε τέσσερα χρόνια. Υπήρχαν όμως τα φαντάσματα, οι δράκοι του παραμυθιού και κάποιες χιλιάδες «ψεύτες» που λες κι ήταν βαλτοί να υπονομεύσουν κάθε ενέργεια που είχε σκοπό να ξεκινήσει.

Η εποχή αυτή πρέπει να αλλάξει. Η δημόσια διοίκηση οφείλει να είναι προπάντων... ανθρώπινη, άρα να κάνει και λάθη. Σε αυτά τα πολλά μικρά θα είμαστε σύμμαχοι. Για όσους όμως δεν θα σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, θα τα γράφουμε όσες φορές χρειαστεί....

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ