27.4.2016 17:40

Να μην πέσουν ρουκέτες; Ίσως η μόνη λύση για να … ξαναπέσουν

«… την επομένη του ρουκετοπόλεμου είναι ανάγκη αδήριτη να ξεκινήσει η προσπάθεια νομιμοποίησης του εθίμου.» Τα ίδια Παντελάκη μου 15 χρόνια τώρα που αρθρογραφώ. Πάντα κατά τα μισά του Φλεβάρη άρχιζε η γκρίνια. Γιατί να βάζουμε μόνο εμείς το χέρι στην τσέπη για να τα κονομούν κάποιοι άλλοι, μουρμούριζαν τα συνεργεία, όλο και συχνότερα στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Εκεί κατά το τέλος του Μάρτη η γκρίνια άλλαζε στόμα, έμπαινε σε εκείνα των θιγόμενων, μόνιμα θύματα καθυστερήσεων και ασυνεπειών όσων υπόσχονταν την αποκατάσταση των ζημιών. Στις αρχές Απριλίου οι γκρίνιες γίνονταν απειλές. Σύννεφα μη διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου. Το Αναστάσιμο βράδυ ο ουρανός του Βροντάδου φεγγοβολούσε, τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, μα το αγκάθι της μιζέριας απ’ το παγκοσμίως γνωστό έθιμο κανείς δεν το τραβούσε.

Η φετινή χρονική μετατόπιση του Πάσχα μετέφερε χρονικά κι όλους τους προπομπούς του εθίμου. Απλά, το ολοφάνερο κενό δημοτικής εξουσίας στο Βροντάδο δεν πρόφτασε να αποσοβήσει τη δημοσιότητα των απειλών και πλέον όλη η υφήλιος έχει πληροφορηθεί ότι ο ρουκετοπόλεμος (ο οποίος εννοείται ότι θα γίνει) δεν θα γίνει.

Κάπως έτσι θα κυλάει η ζωή. Ανίκανοι να ενσωματώσουμε στο τουριστικό προϊόν μας το έθιμο των εθίμων, στο τέλος θα το διοργανώνουμε και ο κόσμος όλος θα νομίζει ότι το σταματήσαμε!

Οι απειλές για το ρουκετοπόλεμο δεν ήταν ούτε το γινάτι των θιγόμενων, ούτε το δυσβάσταχτο κόστος των ρουκετατζήδων και τα δεμένα χέρια των αρμόδιων κι αναρμόδιων αρχών. Είναι η εκτροπή του απ’ τις ρίζες του κι η αδυναμία μας να το δέσουμε με τον τουρισμό μας. Αυτά τα δυο αν είχαν επιτευχθεί σήμερα, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι η πιθανότητα να μην πέσουν σε τρεις βραδιές ρουκέτες είναι η μόνη λύση για να … ξαναπέσουν. Το ισχυρότατο σοκ που θα φέρει, εκών – άκων, όλους τους συνομιλητές στο τραπέζι μιας σοβαρής και με χρονικό ορίζοντα κουβέντας. Ήδη από χθες τα social media πήραν φωτιά. Δημοτική αρχή, Εισαγγελία, Αστυνομία και Κυβέρνηση έχουν εισπράξει το … κράξιμο της ζωής τους. Ναι, αλλά το έθιμο ακόμα εκφυλίζεται. Απ’ την ελαφρότητα του «δεν θα ρίξουμε ρουκέτες» ως τη μακαριότητα και την αλληλομετάθεση ευθυνών όσων θα έπρεπε να φέρουν την ευθύνη για τη διεξαγωγή του.

Μια ετήσια ανάπαυλα θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε με πόση χαλαρότητα αντιμετωπίζουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Θα βοηθήσει και το ίδιο το έθιμο. Γιατί ο ρουκετοπόλεμος την αγορά, ούτως ή άλλως, ελάχιστα τη βοηθούσε. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ