8.10.2014 8:44

Το μυστικό κρύβεται στη σοβαρότητα

Διάβαζα ένα ρεπορτάζ σε αθηναϊκή ιστοσελίδα αναφορικά με τις φωνές που πληθαίνουν προκειμένου να αξιοποιηθεί ως Μουσείο η βασιλική περιουσία στο Τατόι. Οι ομάδες πολιτών από την περιοχή έχουν συσπειρώσει δεκάδες κόσμου και ζητούν από το μόνιμα απών κράτος να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως έγινε και σε κάθε άλλη προηγμένη χώρα του δυτικού κόσμου, ώστε να μετατραπεί η έκταση των πρώην βασιλικών ανακτόρων (σπάνιας αρχιτεκτονικής αξίας) σε ένα κτήμα πολιτισμου.

Η πρωτοβουλία είναι λαμπρή. Ήδη πραγματοποιούνται τα σαββατοκύριακα ξεναγήσεις σε ενδιαφερόμενους φορείς, συλλόγους, σχολεία και σε όποιον άλλον ζητηθεί και οι εμπειρίες που αποκομίζουν πραγματικά σπάνιες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ.

Παρόλα αυτά, εχθρός της πρωτοβουλίας είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και το κράτος κατ’ επέκταση. Δεν θέλει να αξιοποιηθεί η κρατική περιουσία υπό το φόβο, προφανώς, ότι θα κατηγορηθούν για βασιλολατρεία! Αστείοι άνθρωποι και αστεία επιχειρήματα... Δεν περίμενε κανείς φυσικά από τον Τασσούλα (υπουργός Πολιτισμού) να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία επί τέτοιων ζητημάτων.  Όση είχε την εξάντλησε στην Αμφίπολη...

Ωστόσο η πρωτοβουλία για το Τατόι έχει και χιακό ενδιαφέρον. Το JohnsFafaliosFoundation,της οικογένειας Φαφαλιού, έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει στο σύνολό της τη μελέτη Αποκατάστασης του ιστορικού Τηλεγραφείου στο Τατόι, ενέργεια για την οποία επαινείται από το Σύλλογο Προστασίας και Ανάδειξης του Βασιλικού Κτήματος. Προφανώς όμως, οι Φαφαλιοί δεν μπήκαν στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και είπαν να μια καλή ευκαιρία! Κάποιοι τους εντόπισαν, τους έδειξαν, τους έπεισαν για το εγχείρημα και στο τέλος δέχθηκαν να συμβάλλουν οικονομικά στη δραστηριότητα.

Και εδώ μπλέκεται και η δική μας η τύχη ή η ατυχία. Μου είναι αδύνατο να αντιληφθώ ότι το JohnsFafaliosFoundationθα έκλεινε την πόρτα σε μια οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση του καταθέτονταν από το νησί μας, που εξάλλου είναι και η πατρίδα τους (προφανώς έτσι θα τη βλέπουν).

Μήπως ας πούμε μια αντίστοιχη προσπάθεια για την ανάδειξη του Λωβοκομείου θα τους έβρισκε απέναντι; Μήπως μια προσπάθεια για την ανάπτυξη της Δασκαλόπετρας θα την απέρριπταν; Εγώ λέω ότι θα τη συζητούσαν. Και όχι μόνο στο FafaliosFoundationαλλά οπουδήποτε αλλού υπήρχε ένας σοβαρός οργανισμός πρόθυμος να ακούσει σοβαρές προτάσεις που θα του κατέθεταν προπάντων σοβαροί άνθρωποι.

Εκεί είναι το μυστικό. Η σοβαρότητα της προσέγγισης και η σοβαρότητα της παρουσίασης μιας πρότασης είναι το μισό «ναι» που θα πει ο κάθε ένας από τον οποίο ο τόπος μας πρέπει να ζητήσει να ενεργοποιηθεί.

Είναι καιρός να μείνουν πίσω οι λογικές «δεν χτυπάω πόρτες». Εφόσον πηγαίνουμε με ταχύτητα κατά διαόλου σε επίπεδο κράτους, η Χίος οφείλει να στρέψει το βλέμμα της σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν σε πραγματικές ενέργειες για την ανάπτυξη του τόπου. Για να το σκεφτούμε καλύτερα;. Τατόι ή Λωβοκομείο; Σύλλογος Πέρα Ραχούλας ήΔασκαλόπετρα; Και πόσα άλλα...

 

Υ.Γ. Μια απάντηση στην ΑΔΕΔΥ οφείλω διότι άλλα έγραψα, άλλα κατάλαβαν. Το θέμα της αξιολόγησης ας το λύσουν συνδικαλιστικά με το υπουργείο. Συμφωνώ ότι μπορεί να είναι απεχθής, ωστόσο διακρίνω ότι θα μπορούσε να ήταν καλύτερη εναρμονισμένη με τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και των άλλων φορέων, εάν κάθονταν σε ένα τραπέζι με ειλικρινή πρόθεση να υπάρξει μια κάποια αξιολόγηση. Προφανώς, ο γενικότερος αρνητισμός που υπάρχει σε οποιοδήποτε τέτοια πρωτοβουλία δεν αφήνει περιθώρια συνεννόησης. Όλα τα άλλα περί προσπάθειας μου να στηρίξω την κυβέρνηση, τον Μητσοτάκη (που δεν το ξέρω) και τα άλλα γλαφυρά, τα παρακάμπτω. Στο δημόσιο τομέα υπάρχουν προβλήματα. Εάν οι ίδιοι οι υπάλληλοι δεν θέλουν να τα πολεμήσουν, κανένα πρόβλημα. Ο τόπος όμως πρέπει να προχωρήσει.... 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ