31.10.2014 12:20

Μνήμη του αιωνία

ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΗΜΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΑΔΗ

Ο λαός της Χίου έδωσε την ετυμηγορία του για τον πατέρα Γεώργιο  Λιαδή. Βούλιαξε από τον κόσμο η ενορία  του, ο Άγιος Γεώργιος του Κάστρου, στην κηδεία του. Σε λίγο συμπληρώνονται σαράντα μέρες. Κάποιος άγιος ιερέας συμβουλεύει: «Όταν θέλεις να μιλήσεις για την καρδιά σου, πρόσεχε που και σε ποιον θα πας. Να ιδρώσεις πριν επιλέξεις το πρόσωπο που θα δει και θα ακούσει τις πιο εσώτερες παρθενικές σου φωνές. Αν από μικρό παιδί κουβαλάς την πληγή της ενοχής, εάν βαστάς το μαρτύριο της ευαισθησίας, εάν τα μάτια σου δακρύζουν στην ομορφιά και στην αγάπη, αν ζητάς μιαν αγκαλιά να ξαποστάσεις τους εφιάλτες της ύπαρξής σου, πρόσεξε σε ποιον παπά θα εξομολογηθείς ή θα ζητήσεις συμβουλές. Αναζήτησε έναν παπά που να ζει τον Χριστό στην καρδιά και στη ζωή του.  Που σημαίνει αγαπητικό και ταπεινό, που να έχει καρδιά! Καρδιά ανθρώπου!!!»                                      

Έχουν περάσει δεκαεπτά χρόνια από τότε. Είχα πια κουραστεί από την περιήγησή μου σε διάφορους ιδεολογικούς και φιλοσοφικούς – θρησκευτικούς χώρους. Κάθε φορά στην αρχή νόμιζα πως είχα βρει τον παράδεισο. Η ψυχή μου όμως δεν γέμιζε. Η ίδια πάντα απογοήτευση. Όμως φαίνεται πως μέσα μου ωρίμαζε μια ιδέα … Και κάποια στιγμή πήρα  την απόφαση να πάω κοντά και να γνωρίσω, πιο σωστά να ξαναθυμηθώ, Αυτόν που χρόνια απέρριπτα ως ανεπαρκή και ντεμοντέ. Δεν ταλαντεύτηκα καθόλου. Σαν έτοιμη από καιρό πήγα κατευθείαν στον παπα-Γιώργη. Με είχε εκπλήξει η στάση του τότε, στη σκληρή περιπέτεια της πρεσβυτέρας του. Η ίδια στάση που κράτησε και στη δική του μεγάλη δοκιμασία, αυτή που τον ανέδειξε ΑΞΙΟ: Υπομονή, γαλήνη και αμέτρητα δόξα τω Θεώ.                                                                               

Κατά τον Δεκάλογο του χριστιανικού νόμου πρέπει να τιμάμε τους σαρκικούς γονείς μας. Πόσο λοιπόν μάλλον πρέπει να αγαπήσουμε και να τιμήσουμε τους πνευματικούς μας πατέρες.                                               

 Στον παπα – Γιώργη οφείλω τα πάντα. Το ευ ζην κατά Χριστό, που μου δίδαξε με υπομονή, επιείκεια, ελευθερία και απέραντη αγάπη, μοναδική αγάπη.                                                                                                           

 Αυτού που η συμπεριφορά του, οι κινήσεις της ψυχής και του σώματός του δεν ρυθμίζονταν από προσπάθεια να φανεί καλός ή ευσεβής, αλλά από μια ζέση πίστεως και ένα θείο έρωτα, ας είναι η μνήμη αιωνία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ