25.8.2016 10:26

Μια ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου

 Η πρωτοβουλία της καθηγήτριας του Πολυτεχνείου κυρίας Ελίζας Παναγιωτάτου να εκδώσει σε ένα αισθητικά και  ποιοτικά άψογο τόμο «θραύσματα» από το αρχείο του πατέρα της Νίκου Παναγιωτάτου για την περίοδο 1949-1956 που υπηρέτησε την Χίο ως Νομάρχης αποτελεί όχι μόνο συγκινητική «ανταπόδοση» πνευματικών τροφείων του παιδιού στον γονέα αλλά και έμπρακτη εκδήλωση αγάπης στον τόπο που έζησε τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής της, τα παιδικά της χρόνια, την Χίο.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Όψεις ανασυγκρότησης. Θραύσματα ημερολογίου: Χίος 1949-1956». Με το κοίταγμα των πρώτων αράδων αμέσως προκαταλαμβάνεσαι για το τι ακολουθεί στην περιήγηση των υπηρεσιακών βιωμάτων του αείμνηστου Ν. Παναγιωτάτου. Αναφέρει: «…. Ατυχώς εύρομεν τω Νομώ μας κατάστασιν γενικώς ήκιστα ενθαρρυντικήν. Νομαρχίαν άστεγον, πληθυσμόν άστεγον και εν απογνώσει διατελούντα λόγω των σεισμών, υπό μανίας δε φυγής καταχόμενον, κατάστασιν του Νομού από απόψεως δημοσίας υγείας απελπιστικήν (τραχώματα, λέπραν, φυματίωσιν, τυφοειδή), όρους διαβιώσεως της υπαίθρου από υγιεινής πλευράς αθλίους, τελείαν αγορανομικήν αρρυθμίαν εις την αγοράν, οξύτατον το ζήτημα των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, κ.ά….».

Αυτήν την τραγική εικόνα της μεταπολεμικής Χίου αντίκρισαν τα μάτια του 37χρονου Κεφαλλονίτη Νομάρχη. Ακολούθησε μια επιτυχημένη υπηρεσιακή πορεία εντατικής οργανωτικής δουλειάς για την ανόρθωση του τόπου και της δημιουργίας προϋποθέσεων ανακοπής του μεταναστευτικού ρεύματος που προκαλούσε η απελπιστική κατάσταση στο νησί.

Η κυρία Ελίζα Παναγιωτάτου-Κοσμετάτου με την ιδιαίτερα επιμελημένη επιλογή κειμένων και φωτογραφιών από το ογκωδέστατο αρχείο, όπως δήλωσε, αρχείο του πατέρα της κληροδοτεί στον τόπο μας ένα σημαντικό έργο που φωτίζει ιστορικά έγκυρα μια δύσκολη περίοδο της Χίου.

Εκδήλωση των αισθημάτων της κυρίας Παναγιωτάτου για το νησί μας αποτελεί η απόφασή της το αρχείο του αείμνηστου Νομάρχη Χίου περιόδου 1949-1956 Νίκου Παναγιωτάτου να το δωρίσει στην βιβλιοθήκη «Κοραής».

Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ