24.1.2022 11:08

Μια καινοτόμα και ωφέλιμη πρόταση για την αξιοποίηση του Κορακάρη

Πριν λίγες μέρες: ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος ταξίδεψε στην Κορέα, όπου καθελκύστηκε το νεότερο πλοίο του σημαντικού επιχειρησιακού στόλου του.

Η γνωριμία μου με τον καπετάν Παναγιώτη αρχίζει λίγο πριν το 1990 όταν συνεισφέραμε και οι δύο στον Ναυτικό Όμιλο Χίου.

Από τότε, πέρασαν πολλά χρόνια, με την αλληλοεκτίμηση να παραμένει σε υψηλό-εγκάρδιο επίπεδο.

Μάλιστα: στο πλαίσιο των καθηκόντων μου ως άμισθος τεχνικός σύμβουλος του τότε Αντιπεριφερειάρχη και σημερινού Δημάρχου κ. Στ. Κάρμαντζη, προτάξαμε λόγω γνώσεών μου για τους αιγιαλούς και τις παραλίες μαζί με προγενέστερες επαγγελματικές μου δραστηριότητες στα Καρδάμυλα, την υποστήριξη - διατήρηση των παραθαλάσσιων αυλών ΟΛΩΝ των Καρδαμυλιτών (μεταξύ των οποίων και του σπιτιού του καπετάνιου).

Συνέταξα μια σοβαρή ιστορικο-ακτομηχανική έκθεση, με την οποία απέδειξα ότι: οι Καρδαμυλίτες (που άρχισαν να κτίζουν με φιρμάνι Σουλτανικό για πρώτη φορά δίπλα στη θάλασσα στις περιοχές Συρικάρι, Μάρμαρο και Λίμνη) έκτισαν σε σημαντική απόσταση από την θάλασσα με λιθοδομές και χωματόλασπη με λίγο ασβέστη, μετά το 1830 περίπου.

Στα χρόνια που πέρασαν: οι βορειοανατολικοί άνεμοι “έξυσαν” την ξηρά από τις περιοχές Συρικάρι και Μάρμαρο και τα υλικά μεταφέρθηκαν στα νότια στην περιοχή Λίμνη, η οποία μπαζώθηκε κατά 30 μ. περίπου στην ξηρά και περισσότερα μέσα στην θάλασσα, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα ρηχή.

Λίγο πριν: είχαν βγει πρωτόκολλα καθαίρεσης ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΥΛΩΝ, υπήρχε εργολήπτης για να τα εκτελέσει, με τη Δημοτική Αρχή Βουρνού να κάνει (6) έξι αιτήσεις επανακαθορισμού αιγιαλού στις περιοχές Συρικάρι, Μάρμαρο, Δελφίνι, Ταμπάκικα, Μπέλλα Βίστα και Καταρράκτη με αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου. ΟΛΕΣ ΑΠΕΡΙΦΘΗΣΑΝ γιατί δεν κατατέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία.

Λόγω ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ: έστρεψα την προσοχή μου (κατόπιν υποδείξεως και του κ. Κάρμαντζη) και επέτυχα με συνεχείς ενέργειες στον τότε Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, συνάδελφο (Αρχιτέκτονα Μηχανικό) και συνομήλικο κ. Νίκο Μαντζάκο, τα πρωτόκολλα να ανασταλούν (παρ’ ότι είχαν ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ (6) ΕΞΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΞΕΤΙΜΗΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ και με κάλεσε στο Γραφείο του. Τότε του είπα: “Καπετάνιε ο Θεός σας έδωσε πολλά και σας πήρε πολλά”, εννοώντας τη λατρευτή του κόρη, την Μαρία.

Άλλοτε: θα σας πω για κάποιο έργο που αν το κάνετε ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΕΝΝΙΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ θα σας ευγνωμονούν” χωρίς να του αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες.

Μου απήντησε: “δεν κάνομε αρκετά;”, εννοώντας το σπίτι της Μαρίας στα Καρδάμυλα, κλπ..

Το δέχθηκα ευγενικά, κατεβήκαμε κάτω, δειπνήσαμε στο διπλανό εστιατοριάκι και τέλος -τιμητικά- μου έδωσε το προσωπικό του αυτοκίνητο με τον οδηγό να με πάει μέχρι το σπίτι μου, στο κέντρο της Αθήνας…

Αυτά συνέβησαν πριν περίπου 5 χρόνια.

Ερχόμαστε στο σήμερα.

Ο Καπετάνιος προσπαθεί να αξιοποιήσει τον Κορακάρη με φυτεύσεις διαφόρων φυτών και δένδρων με μελισσοκομικές δραστηριότητες και πολλά άλλα.

Στην περιοχή: ΠΡΟΫΠΗΡΧΕ η στάνη δύο αδελφών βοσκών Καρούσων, του Σταύρου και του Γιώργου Κατσάφαρου, τους οποίους μετέφερε εκεί η Αυτοδιοίκηση πριν 15 περίπου χρόνια.

Επειδή: είναι γνωστή η αγάπη του Καπετάνιου για την αιγοπροβατοτροφία και ιδιαίτερα του χιώτικου προβάτου, δε θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο οικολογικό προβατοστάσιο, όπως στην Ανάβρα του Πηλίου, με επιτόπια παραγωγή καλλιεργούμενων ζωοτροφών που συμπληρώνουν την εξωτερική βόσκηση, ώστε: δύο οικογένειες που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες 365 μέρες το χρόνο και τελευταία έχουν υποστεί ζημιές οικονομικές και υγειονομικές, να επιζήσουν με αξιοπρέπεια και να προσφέρουν συμπληρώνοντας την πραγματοποιούμενη επένδυση-προσφορά του Καπετάνιου;

Καπετάνιε: δες το θετικά ακόμη και ως ΨΥΧΙΚΟ, σε παρακαλώ πολύ και σου εύχομαι η νέα χρονιά να σου δώσει Υγεία και ό,τι άλλο ποθείς.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Δήμης Μυλωνάδης

ΥΓ. Πριν λίγες ημέρες, συνεχόμενα, αδέσποτα σκυλιά κατασπάραξαν μεγάλο αριθμό ετοιμόγεννων προβατίνων των αδερφών Κατσάφαρων. Ο Δήμος Χίου που έχει την εποπτεία των αδέσποτων με ποιο τρόπο θα βοηθήσει (οικονομικά) τους άτυχους βοσκούς; Μήπως το ίδιο θα κάνει και ο Καπετάνιος;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ