23.7.2014 10:51

Μια αλήθεια για το Ιωνικό Κέντρο

Κάθε σωματείο και από τη φύση του, απαιτεί εθελοντική εργασία και προσφορά σε είδος και χρήμα από τα μέλη του. Ο ίδιος ο αείμνηστος Ισίδωρος Κιολέογλου, αφιέρωσε όλη του τη ζωή εργαζόμενος άοκνα για το Ι.Κ. μάλιστα και όπως από τις πράξεις του αποδεικνύεται δεν κατέλειπε έστω και κάποιο μικρό ακίνητο για να στεγαστούν τα παιδιά του, δίνοντας το παράδειγμα της ανιδιοτελούς προσφοράς για την επίτευξη στόχων και αποτελεσμάτων μέσω του πνευματικού του τέκνου, του Ι.Κ. Κατά συνέπεια όλοι όσοι σήμερα ερίζουν προβάλλοντας το κοινό καλό, οφείλουν πρωτίστως να αποδείξουν έμπρακτα την ανιδιοτέλειά τους.

Αν παραδείγματος χάριν εκλεγεί ή διοριστεί κάποιος μέλος του Δ.Σ. του Ι.Κ., πολλώ δε μάλλον αν επιφορτιστεί με τα καθήκοντα του Προέδρου, πέραν των αυτονόητων ικανοτήτων που πρέπει να διαθέτει για να διαδεχθεί τον Ισίδωρο και να δύναται άνευ αμφιβολιών και αμφισβητήσεων να διευθύνει και να διοικεί σε καθημερινή βάση το Ι.Κ., θα πρέπει ανάγλυφα να προκύπτει ότι θέλει και μπορεί να διαθέσει πολύτιμο χρόνο, αν δε είναι μόνιμος κάτοικος Χίου και όπως ήδη προτείνεται, θα πρέπει να είναι σε θέση να καταβάλει ικανά ποσά για τις συχνές μετακινήσεις του και τη διαμονή του στην Αθήνα.

Επειδή το Ι.Κ. έχει χρείαν νομικού και φοροτεχνικού συμβούλου, είναι προφανές ότι οι ήδη υπάρχοντες εθελοντές και για τις εν Αθήναις νομικές εμπλοκές του Ι.Κ., να είναι δικηγόρος και φοροτεχνικός με έδρα των επιτηδευμάτων τους την Αθήνα. Στην περίπτωση που επιλεγούν δικηγόρος και φοροτεχνικός Χίου και αφού τόσο πολύ επιθυμούν να προσφέρουν στο Ι.Κ., πρόδηλα θα πρέπει να δαπανήσουν σημαντικά ποσά για τις μετακινήσεις τους από τη Χίο στην Αθήνα και αντίστροφα καθώς και για την εν Αθήναις διαμονή τους, έστω και φιλοξενούμενοι από μέλη του Ι.Κ. και όχι από το Ι.Κ., για ευνόητους για τους γνωρίζοντες, λόγους, για προφανείς δε λόγους διαφάνειας πριν καταθέσουν τις αγαθές προθέσεις τους και την ανιδιοτελή προσφορά τους, πρωτίστως οφείλουν να τις αποδείξουν με αδιαμφισβήτητους τρόπους.

Εκ των άνω και μόνον γίνεται απόλυτα σαφές ότι όσοι εκ του ασφαλούς ερίζουν, αντ’ αυτού και αφού αυτοπροβάλλονται ως σωτήρες εντός ή εκτός εισαγωγικών του Ι.Κ., δεν έχουν παρά να υποβάλλουν τις προτάσεις τους και την ανιδιοτελή προσφορά τους, ήσυχα, ήρεμα, απλά και πάνω απ’ όλα αξιόπιστα. Ως γνωστόν ο πολύς και περιττός θόρυβος σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί τους de facto και de jure σκοπούς ενός οποιουδήποτε σωματείου και εν προκειμένω του Ι.Κ.

Ήδη και από εποχής Ισιδώρου είχε προδιαγραφεί η επιθυμητή συμμετοχή στο Δ.Σ. του Ι.Κ. των δημάρχων ή αντιπροσώπων τους της Χίου και των Αθηνών καθώς και εκπροσώπων των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Αθηνών, καθόσον είχαμε εκπονήσει μία σημαντική δράση εθελοντικής προσφοράς των εν Χίω Αθηναίων φοιτώντων και των εν Αθήναις Χιωτών φοιτητών καθώς και επέκταση αυτής της δράσης με συνέργειες με ξένα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν και διδάσκουν Χιώτες, άπαντα γνωστά σε όσους πραγματικά έχουν ασχοληθεί με το Ι.Κ.

Θέλω να ελπίζω ότι όσες ενέργειες γίνονται όψιμα σήμερα, δεν θα γίνουν αιτία να αποχωρήσουν άνθρωποι που πραγματικά θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη στόχων και αποτελεσμάτων του Ι.Κ. φοβούμενοι ότι θα γίνουν θύματα κατασυκοφάντησης με τη γνωστή μέθοδο του ανεμιστήρα και της λάσπης, άλλωστε ουδείς πράγματι ανιδιοτελής επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν άνευ λόγου για εκείνον πόλεμο, όταν από μόνη της η έννοια σωματείο προσδιορίζει την ομαδική και εθελοντική προσφορά εργασίας και πόρων υπέρ του σωματείου και όχι υπέρ αυτών που με δόλο λειτουργούν δι’ ίδιον όφελος. Οι ερίζοντες (ίδετε και τον ανάλογο μύθο του Αισώπου) διά και μετά των εμπλεκομένων δικηγόρων, καλόν είναι να αποφύγουν αυτήν την έριδα, κυρίως να τοποθετηθούν για το τι ακριβώς θέλουν να επιτύχουν, καθόσον το ζητούμενο από όλους και χωρίς ουδείς να εξαιρείται, είναι η συνέχιση του έργου του Ι.Κ., το οποίο πρέπει να παραμείνει πύλη εισόδου και φορέας εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Χίου, θέματα που διαχρονικά έχουν επιλυθεί και απομένει η συνέχιση και επαύξησή τους.

Τέλος ο οιοσδήποτε ηλικιακός αποκλεισμός των ιδρυτικών μελλών του Ι.Κ. πέραν του ότι δεν είναι σύννομος, βάναυσα προσβάλει εκείνους που την 4η Δεκεμβρίου 1977 ίδρυσαν το ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, πρωτοστατούντος του αείμνηστου Ισίδωρου Κιολέογλου, ο οποίος και δέχτηκε έναν άνευ ουσίας ανηλεή πόλεμο. Σήμερα λοιπόν και όσοι κόπτονται για την μνήμη του Ισίδωρου και εφόσον το επιθυμούν αλλά και έχουν τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες, χρήσιμο είναι να προσφέρουν στην επίτευξη των στόχων του Ι.Κ., όπου υπάρχουν πολλές θέσεις εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς, πολλώ δε μάλλον ο Ισίδωρος δεν έφτιαξε κανέναν θώκο για την εξυπηρέτηση προσωπικών και μόνον συμφερόντων του οιουδήποτε, μηδέ εξαιρουμένων των μελών της οικογενείας του.

Παραμένω στη διάθεση του οιουδήποτε καλοπροαίρετου, άλλωστε πεποίθησή μου είναι ότι τα στοιχεία ενός σωματείου και εν προκειμένου του ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, με απόλυτη διαφάνεια πρέπει να είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε, πολλώ δε μάλλον σε όσους πράγματι επιθυμούν και μπορούν να προσφέρουν στην κοινή επίτευξη στόχων και αποτελεσμάτων. Περαιτέρω και από πλευράς μου είναι διαθέσιμα όλα τα σχέδια για τη συνέχιση του έργου του εν λόγω σωματείου.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ