10.9.2014 13:04

Το μη καλό κλίμα

Στη Μητρόπολη τα πνεύματα δείχνουν οξυμένα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ακόμη και οι.... πέτρες αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει η ομοψυχία μεταξύ των κληρικών και του Μητροπολίτη στο βαθμό που θα γίνονταν αισθητή και στο ποίμνιο. Μέσες άκρες μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους τη μια προκαλείται το ένα και την άλλη το άλλο. Η ουσία όμως δεν είναι εκεί. Κάπου στο βάθος των έκρυθμων καταστάσεων διαπιστώνουμε ότι έχει από-προσδιοριστεί ο ρόλος του καθενός. Οι κλειστές πόρτες της εποχής του Διονυσίου, οι παγιωμένοι ρόλοι που σχολιάζονταν από μια ολόκληρη κοινωνία, τώρα  έχουν ανοίξει διάπλατα και προφανώς κανείς δεν μπορεί να ορίσει με ψυχραιμία που ξεκινά και που τελειώνει ο σκοπός και η ευθύνη των πνευματικών της εκκλησίας.

Δεν είναι η εκλαΐκευση των ρόλων που δημιουργεί προβληματισμό. Είναι το αίσθημα που δημιουργείται στον καθένα ότι κάτι δεν πάει καλά. 

Φυσικά η εκκλησία ανέκαθεν λειτουργούσε με τους δικούς της κώδικες. Κατάφερνε να κρατά πάντα τα προβλήματά της βαθιά μέσα σε ντουλάπια και πίσω από παχιές κουρτίνες ώστε να περνάει το μήνυμα προς το ποίμνιο πως τα πάντα μπορεί να αλλάζουν, η εκκλησία παραμένει όμως ακλόνητος λίθος.

Ποιος ξεχνά την κόντρα του Συνδέσμου Κληρικών επί εποχής Διονυσίου με το γραφείο της Μητρόπολης; Ποιος ξεχνά τις ανακοινώσεις, τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις αναφορές που είχαν γίνει; Η εποχή Μάρκου θα έπρεπε ήδη να έχει προκαλέσει απόλυτη ηρεμία στις εκκλησιαστικές τάξεις. Εξάλλου το σύνολο των σημερινών κληρικών τον επευφημούσαν κατά την εκλογή του. Τι άλλαξε λοιπόν στις προθέσεις και στις διαθέσεις που δεν τους ικανοποιεί;

Ηρεμία λοιπόν δεν διαπιστώνεται. Αντίθετα, η ανακοίνωση του Συνδέσμου που δημοσιεύεται στον σημερινό «π» δείχνει ότι προβλήματα συνεχίζουν και υφίσταται.

Δεν είναι το δημοσιογραφικό μου «φόρτε» τα θρησκευτικά ζητήματα. Ούτε αποτελώ παράδειγμα πιστού. Αντιλαμβάνομαι όμως τις συζητήσεις που γίνονται καθημερινά στα πηγαδάκια και τα όσα αναπτύσσονται και φαντάζομαι ότι ούτε οι κληρικοί, ούτε και η Μητρόπολη θα έμεναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την εικόνα που διαμορφώνεται στην κοινωνία. Δεν μπορώ να ξέρω αν η νέα αντιπαράθεση που ξεκίνησε με αφορμή την εκκλησία του Ταξιάρχη Μεστών αποτελεί το πρώτο ή ένα από τα γεγονότα που οδήγησαν το Σύνδεσμο Κληρικών στο να πάρει δημόσια θέση με σαφείς αιχμές κατά του κ.κ. Μάρκου. Εκείνο που ξέρω είναι πως τέτοια περιστατικά δεν προσφέρουν απόλυτα τίποτα. Αποπροσανατολίζουν μια ολόκληρη κοινωνία, στέλνουν λάθος μηνύματα, δεν βοηθούν στον να γίνει η εκκλησία «κτήμα» όλων.

Ο Μητροπολίτης έχει μεγάλη ευθύνη να αποκαταστήσει την ηρεμία. Διαφορετικά, είναι πολύ νωρίς για την ποιμαντορία του να μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες προκαλώντας συζητήσεις σε καφενεία και πλατείες. Φαντάζομαι όμως ότι το ξέρει, οπότε ας πούμε ότι αναμένω με ενδιαφέρον την ανάλυση της κρίσης του.... Κάτι θα γνωρίζει παραπάνω... 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ