21.10.2014 12:14

Μαθηματικά και πολιτισμός

        Το πρωινό της περασμένης Κυριακής (19/10) είχα την ευκαιρία και τη χαρά να συμμετέχω σε μια σχολική εκδήλωση στο 1ο Λύκειο Χίου.

        Εκεί έγινε η παρουσίαση το προγράμματος «Μαθηματικά & Πολιτισμός 2013-2014» και η παρουσίαση ενός ηλιακού ρολογιού που κατασκεύασαν οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

        Η φιλόξενη και πάντοτε ευγενέστατη Δ/ντρια του Σχολείου κα Βασιλική Κατσάλα και οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί Παντελής Ι. Σαλλιάρης, Αγγελική Καλαγκιά, Ζηνοβία Τέττερη και Σοφία Δήμου, μαζί με τους μαθητές του προγράμματος ξεδίπλωσαν μπροστά στα μάτια μας τους κόπους και την εργασία μιας ολόκληρης εκπαιδευτικής χρονιάς η οποία ξεκίνησε με μελέτη, έρευνα και επίσκεψη σε χώρους που αφορούν στα μαθηματικά και το περιβάλλον, το ηλιακό σύστημα και το χρόνο αλλά και τη συνάφεια της επιστήμης αυτής με τον πολιτισμό.

        Παρουσιάστηκε ένα όμορφο ντοκιμαντέρ με τη δουλειά των παιδιών και των καθηγητών οι οποίοι αφιέρωσαν πολλές ώρες εκτός σχολικού ωραρίου, αναλώνοντας πολλά μεσημέρια της Κυριακής στο χώρο του σχολείου για την υλοποίηση της εργασίας αυτής. Οι μαθητές, μεταξύ άλλων, περιηγήθηκαν σε περιοχές της Χίου αλλά έφθασαν μέχρι την Κωνσταντινούπολη για τις ανάγκες του προγράμματος.

        Όσοι παρακολούθησαν το επίπονο και όμορφο αυτό έργο των παιδιών διαπίστωσαν περίτρανα πως, το σχολείο δεν αποτελεί μια στείρα πηγή γνώσεων αλλά καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα, τη συλλογική προσπάθεια και –το βασικότερο– κάνει βίωμα όσα μαθαίνουν οι μαθητές εκεί πέραν από τη θεωρία και το διάβασμα. Είναι, δηλαδή, μια έμπρακτη- βιωματική μέθοδος εφαρμογής των αρχών και αξιών του σχολείου στη ζωή μας.

        Προσωπικά, καμάρωσα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και φάνηκε ότι κι εκείνοι, ειλικρινά, το χάρηκαν που απέδωσε καρπούς η προσπάθειά τους. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στην υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κ. Στέλλα Τσιροπινά που στηρίζει πάντοτε τέτοιου είδους δράσεις. Ομοίως και στους γονείς που εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους στα χέρια των καθηγητών τους και αφιέρωσαν αρκετό από τον ελάχιστο χρόνο τους.

        Αξίζουν σε όλους τους συντελεστές θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχές για συνέχεια των προσπαθειών τους, που πρέπει να βρουν μιμητές και υποστηρικτές και από άλλους φορείς.-

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ