29.7.2014 13:14

Λίγες σκέψεις για το Ιωνικό Κέντρο

Γράφουν οι Γρ. Αλοιμόνου - Ξ. Πιπίδης

Τον Ισίδωρο Κιολέογλου δεν τον γνώριζα προσωπικά. Ελάχιστες φορές είχαμε συναντηθεί για κάποιο νομικό ζήτημα και τίποτε άλλο. Δεν γνώριζα τον χαρακτήρα και τις απόψεις του ανθρώπου, ώστε να μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι σε θέση να εικάσω τις επιθυμίες και τις σκέψεις τους. Αυτό το αφήνω σε άλλους, που δημόσια περιφέρουν την φιλική σχέση τους με τον εκλιπόντα αρθρογραφώντας σε τοπικά ΜΜΕ. 

Αυτό, που γνωρίζω είναι ένα καταστατικό σωματείου, δηλ. ένα δημόσιο έγγραφο, που δεν έχει τροποποιηθεί από το 1977 και έχει συνταχθεί και υπογραφεί από ιδρυτικά μέλη, τα οποία ήταν πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους» στη χιώτικη κοινωνία, χιώτες τόσο στην καταγωγή όσο και στην κατοικία. Οι άνθρωποι αυτοί, αρκετοί εκ των οποίων μας έχουν αφήσει εδώ και χρόνια, μορφωμένοι και κάποιοι εξ αυτών νομικοί, γνώριζαν απολύτως και τι συμφωνούσαν και τι υπέγραφαν.. Και το γεγονός ότι περιέλαβαν στο καταστατικό του σωματείου , που αποτελεί το «συνταγματικό χάρτη» βάσει του οποίου λειτούργησε μέχρι σήμερα και θα πρέπει να λειτουργήσει στο μέλλον το Ιωνικό Κέντρο, τον γνωστό πλέον,  καθόλου πρωτότυπο ωστόσο,  όρο σύμφωνα με τον οποίο σε περίπτωση λύσης τους σωματείου η περιουσία του περιέρχεται στο Δήμο Χίου, δείχνει μια απολύτως συνειδητή επιλογή, δεδομένου μάλιστα ότι ο όρος αυτός δεν τροποποιήθηκε αργότερα, όταν το σωματείο απέκτησε σεβαστή ακίνητη τουλάχιστον περιουσία..

Γνωρίζω επίσης ότι στο συγκεκριμένο χρόνο δημιουργήθηκε κενό διοίκησης. Αυτό το έχουν παραδεχθεί με σειρά κινήσεων κάποιοι εκ των αρθρογραφούντων, οι οποίοι επεδίωξαν τον διορισμό τους σε μία προσωρινή διοίκηση του σωματείου. Σε αντίθεση οι υπογράφοντες τη γνωστή επιστολή προς το Δήμο Χίου ουδέποτε ζητήσαμε να διορισθούμε μέλη της προσωρινής διοίκησης, αφού ο μόνος λόγο της ανάμειξής μας στο θέμα ήταν η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του σωματείου, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τους σκοπούς του καταστατικού του και παράλληλα να διατηρηθεί η περιουσία του. Για το λόγο αυτό απευθυνθήκαμε στο Δήμο Χίου. Ουδέποτε ζητήθηκε η λύση του σωματείου. Και ουδέποτε ο Δήμος Χίου συζήτησε κάτι τέτοιο. Κανενός σκοπός δεν είναι η κάρπωση της περιουσίας. Σε άλλους να αναζητηθούν τέτοιου είδους κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι ανησυχούν τόσο. Μιλάμε για μια προσωρινή διοίκηση με σύντομη θητεία και περιοριστικά προκαθορισμένες αρμοδιότητες. Όχι μόνιμη διοίκηση. Και ποιος είναι πιο αξιόπιστος φορέας για να ζητήσει τον καθορισμό της και να προτείνει τα μέλη που θα την αποτελούν από τον Δήμο Χίου;   Σε κάθε δε περίπτωση, ο Δήμος Χίου δεν θα ήταν υπόλογος τόσο απέναντι σε εκείνους, που θέλησαν να τον καταστήσουν διάδοχο της περιουσίας του σωματείου κρίνοντας ότι εκείνος μπορεί να συνεχίσει το έργο τους, όσο και απέναντι στο σύνολο των πολιτών της Χίου, εάν αδιαφορούσε για το μέλλον του σωματείου και άφηνε σε τρίτους, που δεν έχουν σχέση με τη Χίο, τη διοίκηση του;

Πραγματικά γεννά ερωτήματα το γεγονός ότι κάποιοι, χωρίς να γνωρίζουν από ποιους θα αποτελείται η πρόταση του Δήμου για προσωρινή διοίκηση, προσπαθούν να μειώσουν των κύρος των προσώπων που θα μετέχουν σ’ αυτήν ή την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της προσωρινής διοίκησης. Σπεύδουν να  περιγράψουν τα ιδανικά κατά τη γνώμη τους πρόσωπα, φωτογραφίζοντας στην ουσία δικές τους επιλογές. Εκεί ακριβώς είναι που θα πρέπει να αναζητηθούν οι σκοποί και οι αιτίες και αυτός στην ουσία είναι και ο λόγος που επιβάλλει στο Δήμο Χίου να παρέμβει.

Στο κάτω – κάτω, όπως προείπα η συγκεκριμένη διοίκηση θα έχει σύντομη θητεία και ο κύριος σκοπός της θα είναι να οδηγήσει το σωματείο σε γενική συνέλευση που θα εκλέξει νέα καταστατική διοίκηση. Όποιος επιθυμεί και είναι νόμιμο μέλος του σωματείου μπορεί να συμμετέχει σε αυτήν με δικαίωμα να εκλεγεί στη διοίκηση του. Επομένως γιατί τόση «πρεμούρα» από του αρθρογραφούντες; Τι έχουν να χάσουν από τη διαδικασία αυτή;

Σε τελική ανάλυση το καταστατικό είναι σε ισχύ και με βάση αυτό θα λειτουργήσουν όλοι, η δε βούληση των μελών του σωματείου είναι εκπεφρασμένη σ’ αυτό με τον πλέον επίσημο τρόπο. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ