5.8.2015 11:44

ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ….. Ξανά μαζί μετά από πενήντα χρόνια!

  Για ένα τριήμερο, η οικονομική κρίση ξεχάστηκε. Έπαψε να μας απασχολεί λες και ξεπεράστηκε… Οι ασυνήθιστες (για τη Χίο) τροπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες, (πολύ ζέστη με έντονη υγρασία), δεν εμπόδισαν κάποιες δεκάδες άτομα της λεγόμενης «τρίτης ηλικίας» να ανταμώσουν, να τα πουν, να θυμηθούν, να διασκεδάσουν, να κλάψουν. Εν τέλει, να αλληλοϋποσχεθούμε ότι, Θεού θέλοντος, «θα βρεθούμε ξανά»!

  Πενήντα  (50) χρόνια μας χωρίζουν από τα δύσκολα αλλά όμορφα γυμνασιακά μας χρόνια. Οι απόφοιτοι του Γυμνασίου Βροντάδου της σχολικής χρονιάς 1964-1965, «μεστωμένοι» άνδρες πια, με φαλάκρες ή άσπρα μαλλιά, αλλά και «ώριμες» κυρίες, λίγο πριν τα τρίτα «..ήντα», αφήσαμε τον συναισθηματικό μας κόσμο να φουντώσει θυμίζοντας χρόνια εφηβείας. Τότε που το αίμα «έβραζε» κυριαρχώντας επί της λογικής. Τώρα όμως ήταν η λογική που συμβάδιζε αρμονικά με τα συναισθήματα για να προκύψει ένα ιδιότυπο κράμα, που τότε μόνο το αισθάνεσαι, όταν το ζήσεις.

  Στην πρώτη τάξη (1959-1960) είχαμε βρεθεί πάνω από εκατό παιδιά. Κατά τη γυμνασιακή μας εξαετία κάποια σταμάτησαν. Όμως μας ήλθαν αρκετά ακόμη από την πόλη της Χίου αμέσως μόλις λειτούργησε και Ναυτικό Τμήμα δίπλα στο Κλασσικό. Ήταν φυσικό, η επιτροπή που ανέλαβε τη διοργάνωση του τριημέρου, να κοπιάσει επί μήνες προκειμένου να εντοπίσει και να ενημερώσει δεκάδες συμμαθητές-τριες εγκατεστημένους-ες εντός και εκτός Χίου, αλλά και εκτός Ελλάδας.

  Καταγράψαμε όσους και όσες «έφυγαν» πρόωρα και άγουρα από τούτη τη ζωή. Τους αφιερώσαμε την τρίτη ημέρα (Σάββατο 1 Αυγούστου 2015). Μ’ ένα συγκινητικό μνημόσυνο στον Άγιο Μακάριο, στους πρόποδες του Αίπους, τους φέραμε στη μνήμη και τους ανακαλέσαμε στην καρδιά μας. Ας είναι αναπαυμένες οι ψυχές τους.

  Η δεύτερη μέρα (Παρασκευή 31 Ιουλίου), παρά την αφόρητη ζέστη, επέτρεψε να διασκεδάσουμε ανθρώπινα (κατά που επιτρέπει η ηλικία μας), συμμετέχοντας στην «Ελληνική βραδιά» του ξενοδοχείου “GOLDEN SAND”. Ήταν ωραία, με μια ευχάριστη έκπληξη που μας περίμενε στο τέλος :

-  Ο συμμαθητής μας Δημήτρης Μ. Κοσμάς, σε ήρεμο «τσακίρ κέφι», τραγούδησε άψογα και, δικαιολογημένα, δέχθηκε το αυθόρμητο χειροκρότημα όλων των θαμώνων.

  Χωρίς αμφιβολία, μάλλον η πρώτη μέρα (Πέμπτη πρωί 30 Ιουλίου), ήταν η καλύτερη. Στη φιλόξενη πολιτιστική εστία του Φ.Ο.Β., προβλήθηκε ένα πενηντάλεπτο DVD που θύμισε μαθητικές εμπειρίες και ανακάλεσε στον «σκληρό δίσκο» της μνήμης, πρόσωπα διδασκόντων και διδασκομένων, δράσεις και γεγονότα της δεκαετίας του Εξήντα, περιγράφοντας, με την πειστικότητα της φωτογραφίας, όχι μόνο την τότε μαθητική ζωή (σχολική και εξωσχολική), αλλά και την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα της εποχής.

  Μπορεί τα σχετικά κείμενα να ήταν του γράφοντα το παρόν, όμως, η μεγάλη επιτυχία του DVD, οφείλεται στον φίλο, συνταξιούχο τυπογράφο, Νίκο Δ. Γεωργούλη, που δούλεψε εθελοντικά, με άφθαστο μεράκι και μαεστρία επί δύο μήνες για να μας παραδώσει, ως «δώρο επετείου», ένα ιστορικό ντοκουμέντο γενικότερου Χιακού ενδιαφέροντος. Τον ευχαριστούμε δημόσια εκ βάθους καρδίας. Ευχαριστούμε επίσης τον φίλο Αργύρη Βλάττα για τα «μουσικά του φώτα» καθώς και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου και Λυκείου Βροντάδου για ό,ποια βοήθεια μας πρόσφεραν. Πρωτίστως όμως τον φίλο καθηγητή Αντώνη Γ. Νικολάου, μέλος του Δ.Σ. του Φ.Ο.Β., για την πρόθυμη και άρτια κάλυψη του τεχνικού μέρους της προβολής. Στο τέλος αυτής, προσφέρθηκαν χιώτικα αναψυκτικά που μας διέθεσε δωρεάν ο φίλος Νίκος Φύκαρης (καφέ Δημ. Κήπου) τον οποίον και ευχαριστούμε.

  Ευχαριστίες απευθύνουμε στον Πρόεδρο του Φ.Ο.Β. φίλο καθηγητή Πολύδωρο Στείρο για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Ομίλου και για τα θερμά λόγια που μας απηύθυνε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε τόσο στον Θεολόγο καθηγητή μας κ. Κων/νο Πάλμο που μας τίμησε με την παρουσία του αφιερώνοντάς μας λόγια αγάπης και ένα ποίημα για το εορταζόμενο γεγονός, όσο και στους καθηγητές μας κ. Αθανάσιο Παντελίδη (γυμναστή) και κ. Ορέστη Τσιχλή (καθηγητή ναυτιλίας) που μας ευχήθηκαν τηλεφωνικά. 

  Τέλος, θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στις κυρίες της Επιτροπής του Αγ. Μακαρίου για την πρόθυμη εξυπηρέτηση, στις συζύγους μας για την παρασκευή βουτημάτων για τον καφέ που προσφέρθηκε στο μνημόσυνο, στον συμμαθητή μας Κοσμά Βολίκα για τον κόπο της αναπαραγωγής δεκάδων DVD και βεβαίως στα μέλη της επιτροπής Αλέκο Αρμενάκη, Γιώργο Βασιλάκη, Γαρύφαλλο Γαρή-Γαβρίλη, Καλλίκη Αχιλλέα και Δημήτρη Κοσμά για την εξάμηνη κοπιαστική εργασία χωρίς την οποίαν, το τριήμερο δεν θα μπορούσε να οργανωθεί. Ευχές προς όλους και όλες, εντός και εκτός Ελλάδας, για υγεία, καλή αντάμωση σε προσεχή (ίσως σύντομα) συνάντηση, αλλά και για καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και ξεπέρασμα των δυσκολιών της Πατρίδας μας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ