11.1.2016 12:44

Καλύτεροι, δυνατότεροι, περισσότεροι

Ο κ. Γιάννης Καρκαζής καθηγητής και κοσμήτορας του Παν. Αιγαίου, ( χρόνια του πολλά λόγω ημέρας) είπε δυο πολύ σωστά πράγματα τελευταία,  που μας αφορούν ως κοινωνία και  (αυτο) διοίκηση.

Το πρώτο αφορούσε κατ’ ουσίαν την άρνηση των Πρυτανικών  Αρχών να ανοικοδομήσουν Παν. Σχολές στα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί στην οδό Καλουτά από το Παν. Αιγαίου με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οικογένειας Καλαμωτούση και της οικογένειας  Λώ.

Για όλη αυτή την  άρνηση- ασυνέπεια και περίεργη στάση της Πρυτανείας εναντίον των συμφερόντων του τόπου μας, ζήτησε (κατά την τελετή ονομασίας του αμφιθέατρου του Πανεπιστημίου σε αμφιθέατρο Γιάννη Καράλη) συγγνώμη από την τοπική κοινωνία.

Ελπίζεται στο μέλλον, όταν συμμετάσχει ο ίδιος στην Πρυτανεία η συγγνώμη του να αντικατασταθεί από την ανέγερση Πανεπιστημιακών Σχολών στην οδό Καλουτά.

Το δεύτερο πολύ σωστό που είπε στην συνέντευξη στην «Αλήθεια» είναι ότι: Οι επαγγελματικές και λοιπές επιχειρήσεις της Χίου μπορούν να εξυπηρετήσουν 200.000 πελάτες.

Από αυτό προκύπτουν  τα εξής συμπεράσματα:

Πρώτο ότι εκτός εξαιρέσεων δηλ.καινοτομίας ή αλλαγής των δεδομένωνστον Τουρισμό, δεν πρέπει να γίνουν κι άλλες επιχειρήσεις και δεύτερο  ότι οι ήδη λειτουργούσες υπολειτουργούν κατά 40 μέχρι 70%, αν υπολογίσουμε ότι οι επισκέπτες της Γείτονος  χώρας ενισχύουν  ορισμένες απ ‘ αυτές επί το πλείστον εμπορικές και ειδικού σκοπού (προϊόντα  Μαστίχας, Χιώτικα γλυκά και λοιπά τοπικά προϊόντα).

Σημειώνεται ότι: Πριν  από 200χρονια στη Χίο, δηλαδή προ της σφαγής, ζούσαν  120-130 χιλιάδες  και σήμερα μόλις 52.000. Ωραίες οι διαπιστώσεις , τις κάνουν καλύτερα – αν θέλετε και οι πολιτικοί- εμείς και οι τοπικοί εκλεγμένοι μας τι κάνουμε;

Για το πρώτο – την Πανεπιστημιούπολη-διεκδικούμεάμεσα ως πολίτες  και (αυτο)διοίκηση Α’ και Β’ βαθμού τις μελέτες που εκπονήθηκαν για ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης.

Για το δεύτερο, απαιτούμε την ανασύνταξη των ΣΧΟΑΑΠ και του Γεν. Πολεοδομικού Σχεδίου που επεξεργάζεται ο Δήμος Χίου και του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας ώστε να γίνουν πιο αναπτυξιακά δηλαδή ο πρώτος να προβλέψει και περιλάβει την  αξιοποίησησημαντικού τμήματος της Δημοτικής Περιουσίας κατ’ αρχήν  στο Θόλος αλλά και αλλού, με την χρήση της χωροταξίας,  την αξιοποίηση των πολλών και αξιόλογων από πλευράς ποιότητας νερών της ΒΑ Χίου (Λιμνοδεξαμενή Σαραπιού- πλήρωση με τις πηγές Ναγού, Ρίνας, Δελφινιού), να αφαιρέσει την αφαλάτωση από τους σχεδιασμούς του και να προωθήσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών με σεβασμό στο περιβάλλον, πριν είναι πολύ αργά και αναγκαστούμε να εξαρτηθούμε ενεργειακά απο Ανατολάς…

Η Περιφέρεια να αξιοποιήσει την αποδοχή της πρότασης του Αντιπεριφερειάρχη από τον κ. Πρωθυπουργό για την Ολοκλήρωση του κεντρικού αερολιμένα και να αρχίσει να αναβαθμίζει τουλάχιστο το κύρια οδικά δίκτυα που θα βοηθήσουν το κυκλοφοριακό και την τουριστική  μας αναβάθμιση- αναζωογόνηση που θα τροφοδοτήσει την τοπική  μας οικονομία.

Μια λαϊκή παροιμία λέει:  «Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς, μην περιμένεις από άλλους να σε ξύσουν». Ας αποδείξουμε τη νέα χρονιά ότι έχουμε τουλάχιστον νύχια…  

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ