18.2.2019 12:24

Καλό τριώδιο αλλά... Χωρίς μάσκες και μασκαρέματα...

Υπάρχουν μάνες δυο γροσών και μάνες τρεις το γρόσι... (Από τη λαϊκή μας σοφία).

Το 1974 τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας  από ένα ταξίδι μου,  πέρασα από την Κοπεγχάγη για αλλαγή πτήσης προς Ελλάδα κι εκεί διανυκτέρευσα και έμεινα σχεδόν εικοσιτέσσερις ώρες σ’ ένα υπέροχο ξενοδοχείο της αεροπορικής εταιρείας SAS. Βρήκα μάλιστα την ευκαιρία  να πάω ένα ολιγόωρο tour που μου πρότειναν στην  reception όταν ρώτησα τι θα μπορούσα να δω σ’ αυτόν τον λίγο χρόνο παραμονής μου στη πρωτεύουσα της Δανίας.

Εκτός λοιπόν από τη βασιλική κατοικία, τη περίφημη γοργόνα τους, Το καλοκαιρινό πάρκο Τίβολι κι άλλα αξιοθέατα, μας πήγαν να δούμε εν τάχει κι ένα από τα επιβλητικότερα μνημεία της Κοπεγχάγης την περίφημη κρήνη  Gefion Springvandet με το άγαλμα  της  μυθικής θεάς Γκέφιον, που όταν ο βασιλιάς της Σουηδίας της υποσχέθηκε να της χαρίσει όση γη θα μπορούσε να οργώσει σε μια νύχτα εκείνη μεταμόρφωσε  τους τέσσερις  γιούς της σε βόδια  κι έτσι κέρδισε ένα μεγάλο κομμάτι γης  το οποίο άρπαξε και το πέταξε στη θάλασσα κι έτσι δημιουργήθηκε το νησί Σγιέλαν το μεγαλύτερο της Δανίας.

Με συγκλόνισε θυμάμαι αυτός ο μύθος που είναι παρόμοιος και το ίδιο  αποτροπιαστικός μ’ εκείνον της δικής μας Μήδειας, αφού στη μια περίπτωση η μάνα- μάγισσα χρησιμοποιεί τ’ αγόρια της με σκοπιμότητα κέρδους υλικού κι από την άλλη η μάνα- σκύλα σφάζει τα παιδιά της για να εκδικηθεί και να τιμωρήσει  τον βασιλιά - εραστή της που την παραμέρισε προσβλητικά.

Κι οι δυο μυθικές μανάδες κακώς διατηρούν τον τίτλο της μάνας, αφού κανένα μητρικό συναίσθημα και καμιά μητρική θυσία δεν υπάρχει στις πράξεις τους.

Μα, αν έκαμα αυτόν τον μακρύ πρόλογο για να καταλήξω στα όσα σκέπτομαι σήμερα κι ύστερα απ’ όσα ανήκουστα, παράνομα, προκλητικά, θρασύτατα κι εγκληματικά γίνονται στην πατρίδα- μάνα μας,  δεν είναι για να καταδικάσω πάλι  αυτές τις γυναίκες-τέρατα που έτσι κι αλλιώς είναι καταδικασμένες ανέκαθεν, μα  κι ούτε ο αποτροπιασμός μου για τα εγκλήματα τους είναι το θέμα μου, αλλά θέλησα  να συγκρίνω μ’ αυτές τις αχαρακτήριστες μάνες την Μάνα μας Ελλάδα που αιώνες τώρα  και σε επαναλαμβανόμενες περιστάσεις εγκληματεί  χρησιμοποιώντας για τα δικά της οφέλη και τη σωτηρία της,  με απονιά, διαστροφή και αμετανόητα, τον λαό της και τον θυσιάζει σαν αθώο αμνό  στο θυσιαστήριο του κέρδους.

Κι εδώ είναι που μια διαφορά και μια μόνιμη εναντίον και της ίδιας τακτική τη δικαιώνει και την απαλλάσσει από τα εγκλήματα, αφού  εσαεί είναι παραδομένη, λόγω αδυναμίας και ανέχειας, στα χέρια των όσων- που κακά τα ψέματα σε έθνος κι ελληνικότητα δεν πιστεύουν- αυτών των αδίστακτων που  την κυβερνούν εναλλασσόμενοι  στην αρπαγή της εξουσίας με ψευτιές και ταξίματα  από τον ανόητο λαό της, αλλά  κι όσων απ’ έξω την υπονομεύουν για να την έχουν δούλα και υποχείριο στις σκοπιμότητες και των δικών τους  διαστροφικών σχεδίων το κέρδος.

Αυτή τη μάνα μας, την Ελλάδα μας, που  πάντα παραπαίει και στροβιλίζεται στα  αχόρταγα χέρια των λογιών-λογιών «ισμών» και  σήμερα στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, αυτήν που κατάντησε να στέλλει τα καλλίτερα νιάτα της  στον Μινώταυρο της ξενιτειάς και της αποξένωσης από τις παραδόσεις και των οικογενειών τους την υποστήριξη,  αυτήν που ξεπουλά έναντι πινακίου φακής την πολιτιστική της κληρονομιά  και  αφήνει να διαμοιράζουν τα ιμάτια και τα προικιά της των χρεωστών της οι αντιπρόσωποι κι εκείνη που υπογράφει συνθήκες εξευτελιστικές και δουλείες σε δουλεμπόρους ολιγάρχες, αυτήν την μάνα μας, τη μάνα που στην ανάγκη της μας χρειάζεται και στον πόνο της σ’ εμάς αποζητά τη σωτηρία της, εμείς τα παιδιά της, ας την συντρέξουμε αλλά με περίσκεψη και ευθύνη για το αύριο της και το δικό μας.

Όχι πια χειροκροτήματα κι ουρανομήκεις  επευφημίες σε είδωλα και λάβαρα, όχι εύκολες αποφάσεις από προσωπικές συμπάθειες και κληρονομημένες συνήθεις, όχι στρουθοκαμηλισμοί κι ωχαδερφισμοί κι όχι ανευθυνότητες και εύκολες λύσεις.

Ας ενηλικιωθούμε και να σταθούμε προ των ευθυνών του έκαστος χωρίς δικαιολογίες και υπεκφυγές και «κοντά τα χέρια» προ της δωρεάς της ψήφου και της εμπιστοσύνης μας.

Και...καλό τριώδιο αλλά χωρίς μάσκες και μασκαρέματα...

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ