8.11.2013 12:34

Αν ήμουν στη θέση … του Μιχάλη Φυτούση

… θα στεκόμουν στη μέση του νήματος που χωρίζει τις προεκλογικές επιθυμίες από τις υπηρεσιακές υποδείξεις για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΝΧ, αναλογιζόμενος ότι θα κληθώ να φέρω εις πέρας το σύνολο του προϋπολογισμού του 2014, πιθανά και μετά το Σεπτέμβριο.

Σε κάθε προεκλογική χρονιά οι αρχές του τόπου ενισχύουν το φιλολαϊκό προφίλ τους. Σπάνια η περίπτωση σε έτος εκλογών να αποφασιστεί η αναπροσαρμογή τελών βάση της λογικής και των αναγκών βιωσιμότητας μιας δημοτικής επιχείρησης. Εδώ, βέβαια, οι κινήσεις που γίνονται έχουν και διορθωτικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι η ΔΕΥΑΝΧ τα προηγούμενα δυο χρόνια προκάλεσε δικαιολογημένες διαμαρτυρίες για την τιμολογιακή πολιτική της, ειδικά σε περιοχές του νησιού όπου – κακώς, κάκιστα – οι προηγούμενοι είχαν καλομάθει τους δημότες ότι το νερό είναι αγαθό προς σπατάλη, πολλές φορές … άτιμο, χωρίς κόστος δηλαδή.

Από την αποκατάσταση όμως, ως την πλήρη κατάργηση του Ειδικού Τέλους, χωρίς μέριμνα μερικής αντικατάστασης των απωλειών στα έσοδα, υπάρχει χαοτική διαφορά. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μελλοντικές δυνατότητες της ΔΕΥΑΝΧ να σχεδιάζει και να εκτελεί έργα με δικούς της πόρους. Η πολιτική ηγεσία κωφεύει, δεν συνυπολογίζει στις αποφάσεις της τις προτροπές τους και θα κληθεί να … κάνει ταμείο στο τέλος της επόμενης χρονιάς, διόλου απίθανα παραμένοντας στο τιμόνι της Εταιρείας.

Η ευθύτητα είναι στοιχείο του χαρακτήρα του προέδρου της ΔΕΥΑΝΧ. Στη θέση του θα την χρησιμοποιούσα, μη φοβούμενος την αλήθεια. Η απόσυρση του Ειδικού Τέλους από τους λογαριασμούς ύδρευσης, θα συνδυαστεί, υποχρεωτικά, με περιορισμό των απαιτήσεων εκ μέρους της ΔΕΥΑΝΧ από τους πολίτες. Σμικρύνεται αισθητά το περιθώριο επέμβασης της για εργασίες συντήρησης ή επέκτασης των δικτύων και, ως γνωστόν, το επόμενο ΕΣΠΑ δεν … βλέπει έργα υποδομών. Θα το ομολογούσα στους δημότες και … αμαρτία ουκ έχω. Για να είμαι συνεπής με την … ευθύτητα μου.

ο θεσιθήρας 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ