19.4.2016 9:34

Ίδρυμα ΔΑΜΑΛΑ. Μια ζωντανή κυψέλη στο κέντρο του Πειραιά

Για τρίτη φορά στο τελευταίο χρονικό διάστημα, βρέθηκα στους φιλό­ξενους χώρους του Ιδρύματος Δαμαλά, για να παρακολουθήσω την παρου­σίαση του βιβλίου του κ. Αλεξάνδρου Κόντου με τίτλο «Αριστοτέλης Αθηναίων Πολιτεία». Δεν θα σταθώ σε κριτική για τη παρουσίαση του έργου από τον εξαίρετο κ. Χρήστο Π. Μπαλόγλου, ούτε για την εξαίρετη σχετική ομιλία του συγγραφέως του βιβλίου (900 σελίδες, παρακαλώ) – και άλλωστε ποιος είμαι εγώ να κρίνω τέτοια δουλειά – αλλά θα γράψω λίγα πράγματα για το Ίδρυμα Δαμαλά, το οποίο είναι εν πολλοίς άγνωστο, ιδιαίτερα στους Χιώτες (μεταξύ του πολυπληθούς ακροατηρίου διέκρινα 4 μόλις Χιώτες).

Το Ίδρυμα Δαμαλά με ημερομηνία γεννήσεως (ίδρυσης θέλω να πω) 17-01-2012, ιδρύθηκε από την κ. Αναστασία Δαμαλά, εκπαιδευτικό. Στην ίδρυση συνέβαλαν τα αείμνηστα αδέλφια της Αντώνιος, Ειρήνη και Νικόλαος. Ιδιαιτέρως συνέβαλε ο Αντώνιος Δαμαλάς, πανεπιστημιακός καθηγητής, επιστήμων και συγγραφέας, ο οποίος έχοντας στο μυαλό του ότι «όταν το παρελθόν γονιμοποιεί, τρέφει και διδάσκει το παρόν, μόνο τότε αμφότερα έχουν μέλλον». Το Ίδρυμα Δαμαλά αφιερώνεται στη μνήμη του εμπνευστού του Αντωνίου Δαμαλά και των αδελφών του Ειρήνης και Νικολάου, ψυχή του όμως είναι η κ. Αναστασία (Στάσα) Δαμαλά, η οποία αναλίσκεται 24 ώρες το 24ωρο και η οποία «…συνεπικουρείται[1] από Επιστημονικά Συμβούλια που αποτελούνται από λαμπρούς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, πανεπιστημια­κούς καθηγητές, εκπαιδευτικούς και εμπειρογνώμονες, καθώς και από Παράρτημα Νέων για άτομα 18-40 ετών. Σύντομα αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του και το παράρτημα του Ιδρύματος στη Χίο».

Οι σκοποί του Ιδρύματος (αντιγράφω και πάλι) «…λαμβάνοντας υπ’όψιντη σημερινή πραγματικότητα, την πρόοδο και εξέλιξη της επιστήμης, τη θέση της χώρας μας στο παγκόσμιο στερέωμα και το διαμορφούμενο κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι:

 • Δημοκρατία – Δικαιώματα του Ανθρώπου
 • Πολιτιστική Ανάπτυξη
 • Περιβαλλοντική Προστασία
 • Θαλάσσιο περιβάλλον
 • Ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας
 • Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας
 • Βιορρυθμιστική Φιλοσοφία-Επιστήμη
 • Ευβιονομική Φιλοσοφία
 • Ποσοτική Αριστοποίηση των Όρων Ζωής
 • Ψυχοπνευματική και Σωματική Αρμονία και Αποκατάσταση
 • Υποτροφίες για συγγραφή Διδακτορικής Διατριβής.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω οι σκοποί του ιδρύματος συνίστανται στο: «ευ ζην εν μέτρω και εν Δημοκρατία»».

Για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών το Ίδρυμα (η κ. Αναστ. Δαμαλά) αξιοποιώντας περιουσιακά στοιχεία και ίδια κεφάλαια, δημιούργησε ένα κτίριο πολυτελέστατο με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή που μπορεί να φιλο­ξενήσει συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις κ.α. εκδηλώσεις σε ένα αξιοπρεπέ­στατο περιβάλλον.

Επειδή – κατά την φτωχήν μου γνώμην – δεν έχει δοθεί επαρκής δημο­σιότητα, ούτως ώστε οι Χιώτες να γνωρίσουν το ευαγές τούτο Ίδρυμα και χωρίς να μου το ζητήσει κανείς, θεωρώ χρέος μου να προσθέσω κι εγώ, που υπερηφανεύομαι ότι είμαι Χιώτης, δυο λόγια για να στηρίξουν ποικιλο­τρόπως (και υπάρχουν τρόποι) το Ίδρυμα Δαμαλά οι Πνευματικοί (και όχι μόνο) Χιώτες για να βλεπόμαστε συχνότερα και να αναγαλλιάζουν οι ψυχές των Κτητόρων του και η ίδια η κ. Αναστασία Δαμαλά, η οποία ούτως ή άλλως δεν ζητάει και κανένα αντάλλαγμα αλλά προσφέρει «κοινωνική ευεξία»[2].

Καλή αντάμωση στην επόμενη εκδήλωση. Αδέλφια, «Αγαπάτε αλλήλους».
[1]     Αντιγράφω από το ενημερωτικό φυλλάδιο.

[2]     Κοινωνική ευεξία: ο τρίτος πυλώνας στον ορισμό της Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO): «Υγεία είναι η συνισταμένη της Σωματικής, Ψυχικής και Κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνον η απουσία νόσου ή αναπηρίας».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ