3.9.2014 13:49

Η υποκρισία της αντιμισθίας

Δεν γνωρίζω χώρα στο εξωτερικό, τουλάχιστον από όσες έχω επισκεφθεί και είναι αρκετές, όπου στο Δήμο μιας περιοχής να απασχολούνται... εθελοντές.

Ξαφνικά, σε μια μέρα, όλοι γίναμε υπερασπιστές του δημοσίου χρήματος και απαιτήσαμε από εκείνους που θα αφιερώνουν από τώρα και τα επόμενα πέντε χρόνια εργατοώρες στο Δήμο να το πράξουν εθελοντικά, χωρίς να λαμβάνουν εν ολίγοις ούτε δεκάρα για τον κόπο και την ευθύνη που επωμίζονται. 

Στον τόπο μας, το μικρό μας τόπο, όπου το προσωπικό συμφέρον έχει καταντήσει να απασχολεί ένα ολόκληρο Δήμο ή μια Περιφέρεια ή ακόμη και το Κοινοβούλιο αν το θέλετε ουκ ολίγες φορές, είναι τουλάχιστον αστείο και παντελώς αναξιοπρεπές να καυτηριάζουμε κάποιους που θα λαμβάνουν από δω και στο εξής αντιμισθία. Μα πραγματικά αυτό μας μάρανε; Έγινε για πρώτη φορά; Μήπως δεν είναι νόμος και πρόκειται για ασυδοσία της νέας Δημοτικής Αρχής; Μήπως οι προηγούμενες αρχές δεν έπρατταν το ίδιο;

Ας τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά για να μην τρελαθούμε.

Τον άνθρωπο που θα παρατήσει την δουλίτσα του για να πάει να προσφέρει στα κοινά, δηλαδή θα ασχοληθεί για τον δικό μου κάδο, τον δικό μου δρόμο, το δικό μου φως, το δικό μου νερό, τη δική μου καθημερινότητα εγώ σε καμία περίπτωση δεν το θέλω απλήρωτο, εθελοντή και φιλάνθρωπο. Δεν γίνεται. Κανείς  λογικός δεν το θέλει στο τέλος της γραφής.

Ποιοι είμαστε και θέλουμε από λίγους που τόλμησαν και εκτέθηκαν στην επιλογή των συμπολιτών τους να το πράξουν εν είδη εθελοντισμού; Ποιοι είναι εκείνοι που το απαιτούν και δεν έχουν προσφέρει τους δικούς τους εαυτούς στη διάθεση της κοινωνίας να τους τιμήσουμε με βραβείο Νόμπελ; Θαρρούν ότι ο Δήμος είναι συντεχνιακό σωματείο; Πιστεύουν ότι η ευθύνη που αναλαμβάνουν ηθελημένα αυτοί οι λίγοι άνθρωποι να πάνε τον τόπο παρακάτω είναι τόσο ασήμαντη που εμπίπτει στα όρια του... εθελοντισμού;

Άποψή μου είναι ότι είναι ότι την ευθύνη της επιτυχίας και της αποτυχίας την έχει εκείνος που έπραξε και λειτούργησε με απόλυτα επαγγελματικά κριτήρια και μπορεί την ώρα του απολογισμού να χαρακτηριστεί επιτυχημένος ή και αποτυχημένος σε σχέση με την δημόσια ευθύνη που του ανατέθηκε.

Τα άλλα τα ωραία που ψάχνουν αρκετοί, για εθελοντές στο Δήμο, ας τα κρατήσουν για την περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε απόλυτο καθεστώς, οπότε και υποχρεωμένα θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί.

Σε μια κοινωνία που λειτουργεί και διακατέχεται από λογικά κριτήρια, η θέση ευθύνης αμείβεται. Και μόνο έτσι κρίνεται.... Όλα τα άλλα τα σοσιαλιστικά της Κούβας (ακόμη και εκεί λαμβάνουν μια αντιμισθία), ας τα κρατήσουν καλά φυλαγμένα οι υπερευαίσθητοι του δημόσιου συμφέροντος. Διαφορετικά, δεν έχουμε παρά την επόμενη φορά που θα γίνουν εκλογές να δηλώσουμε συμμετοχή στα ψηφοδέλτια 40.000 κόσμος (τόσοι και οι υποκριτές άραγε;) για να έχουμε να λέμε ότι προσφέραμε στον τόπο μας εθελοντικά.

Λαμόγιο ο ένας, φραγκοφονιάς ο άλλος, ιδιοτελής ο επόμενος, χαραμοφάης ο παρακάτω, να δω στο τέλος και να καμαρώσω ποιοι θα είναι εκείνοι που θα βρεθούν να ασκήσουν διοίκηση....  Αν τους βρείτε, να μου τους δείξετε....

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ