29.1.2015 10:51

Η σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι μια πρώτη νίκη του λαού και των αγώνων της Αριστεράς!

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Από τις 26 Γενάρη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέγεται Αλέξης Τσίπρας και όχι Αντώνης Σαμαράς .Η βούληση του λαού βούλιαξε και γκρέμισε τη λαομίσητη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια ιστορική ανατροπή. Για πρώτη φορά  ένας αριστερός σχηματισμός έρχεται πρώτος σε βουλευτικές εκλογές με 2,250 εκατομμύρια ψήφους και 149 έδρες. Ο λαός έδιωξε πανηγυρικά τους Σαμαροβενιζέλους και διέσυρε το Γιώργο Παπανδρέου,που δεν κατόρθωσε ως πρώην πρωθυπουργός να μπει στη Βουλή!

Τα μνημονιακά κόμματα έχασαν όλα. Η Ν.Δ από τρεις εκατοστιαίες μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ  πήγε 8,5 μονάδες πίσω του. Το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε στα ιστορικά χαμηλά του 4,8%,έβδομο και καταϊδρωμένο, στα όρια του αφανισμού. Η ΔΗΜΑΡ έγινε εξωκοινουβουλευτική και εξαφανίστηκε, παραχωρώντας  τη θέση της στη βουλή στο Ποτάμι,τέταρτο στην κατάταξη,πουδεν ξεχείλισε,όπως διέρρεαν. Η Χ.Α τρίτη και πάλι,αλλά έχασε το 30% της δύναμή της από τις ευρωεκλογές,μισή μονάδα  κάτω από τις βουλευτικές του 2012 και με την ηγεσία της στον Κορυδαλλό.Οι ΑΝΕΛ παρά τα προβλήματα των πολλών αποχωρήσεων βουλευτών στη διετία που πέρασε, κρατήθηκαν όρθιοι στην έκτη θέση και διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις, που τους εμφάνιζαν οι πιο πολλές εκτός βουλής. Οχι μόνο μπήκαν στη βουλή, αλλά και στην κυβέρνηση. Το ΚΚΕ πέμπτο, ανέβηκε μία εκατοστιαία μονάδα από το απόλυτο χαμηλό του 4,5 % του Ιουνίου του 2012,αλλά έπεσε από το 6,08% των ευρωεκλογών του 2014 στο 5,47%. Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά σε μια από τα ίδια ως προς τις εκλογικές επιδόσεις και πάλι κάτω από την εκατοστιαία μονάδα στο σύνολο της.

 Από χτες και παρά τη μη επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ για ελάχιστους ψήφους -περίπου 0,4%, έχουμε στη χώρα μας για πρώτη φορά, αντιμνημονιακή κυβέρνηση με κυρίαρχο κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη/συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε 1 υπουργείο και 4 υφυπουργεία,  από τις συνολικά 40 κυβερνητικές θέσεις. Κυβέρνηση αντιμνημονιακής συνεργασίας λοιπόν. Ενός αριστερού κόμματος, μεγάλου πλέον του 36,3% και ενός μικρού συντηρητικού, αλλά ταυτόχρονα συνεπούς μέχρι τώρα ,αντιμνημονιακού κόμματος του 4,8%.Θα ήταν στρατηγικό λάθος και με αρνητικές συνέπειες σ'αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, η προσφυγή σε επαναληπτικές εκλογές,συν τοις άλλοις και λόγω του κενού εξουσίας που αντικειμενικά θα υπήρχε για ένα καθοριστικό χρονικό διάστημα.Για να ξέρουμε τι λέμε και να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας.

Πέρα από τους πρώτους και απαραίτητους πολιτικούς συμβολισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα στο σκοπευτήριο Καισαριανής,- πολιτικός όρκος, κατάργηση κάγκελων στη Βουλή, επαναπρόσληψη απολυμένων της τρόικα, μη μείωσης των συντάξεων και αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης,κλπ -αυτή η κυβέρνηση, όπως κι όσες πέρασαν, κρίνονται όχι μόνο από τη σημειολογία, αλλά πρωτίστως από τις πράξεις και τα έργα τους και κυρίως από την κάλυψη και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.Θα κριθεί και αυτή ,χωρίς να έχουμε καμιά ψευδαίσθηση και καμιά αυταπάτη ως προς τα όρια που μπορεί να κινηθεί, από το αν τα καταφέρει ν' αντέξει και να τα βγάλει πέρα, με τόσους εχθρούς, εντός κι εκτός, δεξιά και αριστερά της. Κεφάλαιο, διευθυντήριο της Ε.Ε, ''αγορές', διεθνής αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Όλη αυτή η ''πολυκέφαλη Λερναία Ύδρα'', που απλώνει  τα πλοκάμια της, για να την πνίξει, από την πρώτη κιόλας μέρα, με το συνεχιζόμενο κύμα κατάρρευσης στο χρηματιστήριο αξιών της Αθήνας ,που μέσα σε διάστημα τριών μετεκλογικών συνεδριάσεων, ο δείκτης τραπεζών υποχώρησε άνω του 43%,ενώ σε όρους κεφαλαιοποίησης χάθηκαν πάνω από 7,5 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τον εκτροχιασμό των αποδόσεων των ελληνικών τριετών ομολόγων κοντά στο 17%.

Παρόλα αυτά, η αντιμνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα ,φαίνεται να κερδίζει για την ώρα την αποδοχή από πολύ ευρύτερες και όχι μόνο από τις αριστερές δυνάμεις και τους πολίτες που ψήφισαν  τα δυο κόμματα που τη συγκρότησαν. Aποτελεί γεγονός πανευρωπαϊκής εμβέλειας και δεν θα' ταν υπερβολή να λέγαμε και παγκόσμιας προσοχής, αίσθησης και ενδιαφέροντος, με όσα βλέπουμε αυτές τις μέρες από την Κυριακή των εκλογών.  Έχει προκαλέσει πολιτική ελπίδα και η λαϊκή πλειοψηφία αισθάνεται ενισχυμένη και περήφανη. Ο κόσμος της εργασίας και της δημιουργίας, όλος λαϊκός κόσμος αποκτά αυτοπεποίθηση και θάρρος με το " θράσος'' της  νέας ελληνικής κυβέρνησης, κάθε φορά που θα σηκώνει κεφάλι να διεκδικεί το δίκιο της χώρας και θα υψώνει το ανάστημά της, με ανακοινώσεις διαφοροποίησης από το κυρίαρχο μπλοκ της ΕΕ,όπως έγινε χτες με το εμπάργκο στη Ρωσία. Τα ύστερα του κόσμου…

 Οι στιγμές που ζούμε απαιτούν άμεσα τη συγκρότηση μιας μεγάλης συμπαράταξης, ενός μετώπου του λαού που θα ακυρώσει πριν απ' όλα  τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους και θα οδηγήσει στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του τοκογλυφικού,ληστρικού χρέους. Μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, που θα σπάσει τις άγονες και τεχνητές περιχαρακώσεις μέσα στο λαό.Για τη νέα οικονομική και πολιτική ανασυγκρότηση του τόπου,στον ανηφορικό και δύσκολο δρόμο της  κοινωνικής  απελευθέρωσης.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ