5.2.2015 12:51

Η οδός Φιλίππου Αργέντη από το απέναντι πεζοδρόμιο

Oνομάζομαι  Μαρία Ζύμαρη και είμαστε εγώ και η οικογένεια μου κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων στην οδό Φιλ.Αργέντη εδώ και  80 χρόνια και με έκπληξη και θλίψη διάβασα την επιστολή του κου. Θεοφανίδη στον τύπο του νησιού μας.

Έκπληξη για το γεγονός ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας απαιτεί ουσιαστικά από τον Δήμο Χίου προσωπικό χώρο φορτοεκφόρτωσης ,αφού τον θέλει, ακριβώς στην είσοδο του καταστήματος του και θλίψη γιατί θρηνεί πως διαφορετικά θίγεται η οικονομική του πορεία και ενδεχομένως η βιωσιμότητα της επιχείρησης του.

Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά.

Η Φιλ.Αργέντη από το ύψος του 1ου  Γυμνασίου μέχρι την Απλωταριά στενεύει . Το ένα πεζοδρόμιο (του κου Θεοφανίδη) είναι φαρδύ(διαπλάτυνση που έγινε πρίν από αρκετά χρόνια με τη γελοία δικαιολογία ότι θα στρίβει έτσι το λεωφορείο πιο εύκολα όταν μπαίνει στην Απλωταριάς).Το άλλο πεζοδρόμιο μπροστά από τα κτίρια μας παρέμεινε στενό . Με αυτήν τη δικαιολογία πάλι πριν μερικά χρόνια η τεχνική υπηρεσία του Δήμου αρνιόταν να μας χορηγήσει άδεια κατάληψης πεζοδρομίου για την επισκευή του ακινήτου μας γιατί ακριβώς το πεζοδρόμιο  ήταν στενό.

Εκπονήθηκε ένα σχέδιο με παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια στην οδό Φιλ.Αργέντη έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι  υποδομές πρόσβασης ΑΜΕΑ σε δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους .Όταν  λοιπόν άρχισαν τα έργα βεβαίως και διαμαρτυρηθήκαμε καθώς σε κάθε δρόμο υπάρχουν 2 και όχι 1 πεζοδρόμιο . Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη μελέτη διαπλατύνουμε μόνο το ένα πεζοδρόμιο που είναι ήδη αρκετά φαρδύ στο οποίο καθοδηγούμε την κίνηση των πεζών ενώ στολίζουμε με πλάκες και λεφτά του Ε.Σ.Π.Α. ένα πεζοδρόμιο πλάτους λιγότερο του μισού μέτρου κατά τόπους . Πάνω σε αυτό το πεζοδρόμιο βάσει άλλης μελέτης εξίσου τεκμηριωμένης έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς κάδοι απορριμάτων  2 φανοστάτες 1 σήμα άχρηστο αλλά δεν μπορεί να περπατήσει  ούτε να διασταυρωθεί με πεζό μία μητέρα με παιδί , μία μητέρα με καροτσάκι , ένας μαθητής μία γιαγιά με μπαστούνι ,ένα άτομο με ειδικές ανάγκες που θα θέλει να επισκεφτεί το 11ο Δημοτικό Σχολείο , το 1ο Γυμνάσιο καθώς και τον πολυσυζητημένο πεζόδρομο μεταξύ αυτών που είναι Δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστοι χώροι.

Εύλογα λοιπόν βλέποντας  το οφθαλμοφανές κάποιοι εκ των κατοίκων και επιχειρηματίες θεώρησαν απορίας άξιο γιατί δεν διαπλατύνεται έστω ελάχιστα και αυτό το πεζοδρόμιο; Δεν έθεσαν θέμα φορτοεκφόρτωσης (τα προιόντα τους  τα μεταφέρουν προφανώς  με άλλο τρόπο από αυτό του κου Θεοφανίδη) αλλά θέμα διευκόλυνσης  της πεζής κυκλοφορίας (εφ’οσον αυτό ήταν και το θέμα της όλης μελέτης.

Το πρόβλημα λοιπόν του κου Θεοφανίδη ή μάλλον η απαίτηση του να υπάρχει ιδιωτικός χώρος  φορτοεκφόρτωσης ακριβώς μπροστά από το μαγαζί του είναι πρόφαση . Τον χώρο τον θέλει για να μπορούν να διπλοπαρκάρουν τα αυτοκίνητα ώστε να αγοράζουν οι πελάτες του τα προϊόντα του εποχούμενοι .Γνωρίζει πολύ καλά ότι προβλέπεται χώρος φορτοεκφόρτωσης  λίγο πιο κάτω από το κατάστημα του .

Αν θέλουμε μία απρόσωπη  και αδιάφορη πόλη να μείνουμε στα στενά και άνισα πεζοδρόμια στις μικρόφθαλμες και εγωιστικές τακτικές που βλάπτουν συνάδελφους επιχειρηματίες και ειδικότερα συνανθρώπους μας .

Αν όχι τότε να πάψουμε να κλαιγόμαστε  και να παραδεχτούμε ότι κάτι  που πήγαινε  να γίνει λάθος η Δημοτική Αρχή είχε το  θάρρος και το σθένος  να το διορθώσει φαρδαίνοντας κατά μερικούς πόντους  ένα πεζοδρόμιο .

Ένα μεγάλο  ευχαριστώ για τη φιλοξενία από μία κόρη ατόμου με κινητικά προβλήματα που συνεχίζει να περπατάει  και μητέρα  δύο παιδιών που το έπαιζε κομμάντο κάθε φορά που τα έβγαζε βόλτα με το καρότσι καθώς είναι από τους Χιώτες του κέντρου που επιμένει να κινείται πεζή.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ