11.5.2016 17:46

Η Μαντώ Μαυρογένους με την πένα της Ειρήνης Νικολάκη- Καλαμάρη

Σε καιρούς χαλεπούς, όπως οι σημερινοί, κάθε νέα έκδοση που προέρχεται από καθάρια σκέψη και ευγενική γραφίδα, στέκεται βάλσαμο για τον διψασμένο αναγνώστη, που ψάχνει να βρει ψυχική και ηθική δροσιά <<ώσπερ η έλαφος επί τας πηγάς των υδάτων>>.

Πριν από λίγες εβδομάδες, έφθασε στα χέρια μου, από την ίδια τη συγγραφέα του, το νέο πόνημα υπό τον τίτλο <<Μαντώ Μαυρογένους- Ιστορικό Μυθιστόρημα>>. Πρόκειται για μια περικαλέστατη –συγγραφικά–, διαχρονικής αξίας δουλειά, της ακάματης συμπολίτισσάς μας, Ειρήνης Νικολάκη- Καλαμάρη, της οποίας τα ποιήματα και μυθιστορήματα κοσμούν την τοπική αλλά και την ευρύτερη βιβλιογραφία.

Η συγγραφέας, στο πρόσφατο ιστορικό της, εμφανίζει άλλες έξι (6) αυτοτελείς σειρές ποιημάτων και μυθιστορημάτων, την έκδοση των οποίων ανέλαβαν γνωστοί εκδοτικοί οίκοι των Αθηνών.

Στο υπό αναφορά πόνημα, των 400 και πλέον σελίδων, η κα Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη ξεδιπλώνει ολόκληρη την μαεστρία της, ώστε να καταδείξει την προσωπικότητα της λαμπρής και ένδοξης αγωνίστριας και ηρωίδας του ΄21, Μαντώς Μαυρογένους. Μιας αγωνίστριας που διέθεσε τα νιάτα, την περιουσία, όλο της το ΄΄είναι΄΄ στον ιερό του Έθνους αγώνα, μη φειδόμενη κόπου και πόνου. Και που, ίσως, δεν έχει τιμηθεί όσο και όπως της αξίζει μέχρι σήμερα.

Η συγγραφέας του έργου αυτού είναι λίαν αξιέπαινη, κατά την ταπεινή μου γνώμη, για τρεις λόγους:

Πρώτον, διότι μελέτησε σε βάθος μυριάδες ιστορικών και εθνικών πονημάτων, επί σειρά ετών, προκειμένου να αποκρυσταλλώσει την πραγματική μορφή και το έργο της ηρωίδας το οποίο και σχηματοποιεί παραστατικά, με γραφή μου θέλγει τον αναγνώστη, ώστε να το διατρέξει σύντομα με <<ρέοντα>> και συνάμα μεστό λόγο. Τούτο, ασφαλώς, θέλει μεγάλη υπομονή και επιμονή για να υλοποιηθεί από κάθε μελετητή- συγγραφέα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη βιβλιογραφία του έργου αναφέρονται τριάντα (30) και πλέον πηγές, από τις οποίες η ιστοριοδίφης συγγραφέας άντλησε πλείστες όσες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της τιμωμένης πρωταγωνίστριας.

Δευτέρον, διότι με τη διάθεση του έργου αυτού στο αναγνωστικό κοινό παραμένει <<εις το διηνεκές>> ένα περίφημο έργο, που σκιαγραφεί την προσωπικότητα μιας εθνικής μορφής, την οποία και μέσα από τον μυθιστορηματικό (αλλά με στοιχεία της πραγματικότητας) γραπτό λόγο δίδεται μαρτυρία στις επερχόμενες γενιές, αλλά και το έναυσμα στους συγγραφείς-λογοτέχνες να πράξουν κάτι ανάλογο με αντίστοιχες προσωπικότητες της ιστορίας, εθνικής και παγκόσμιας.

Τρίτον, διότι με τη συγγραφή και την αποτύπωση των σκέψεων, συναισθημάτων και την ανάδειξη των ένθεων ικανοτήτων της, η κα Νικολάκη-Καλαμάρη <<καλού έργου επιθυμεί και πράττει>>, μιας και το τάλαντο που της έχει δοθεί η ίδια το αξιοποιεί στο έπακρο για να προβάλλει πρότυπα ζωής, αγάπης και αγώνα. Με τον λόγο της, η συγγραφέας, περιγράφει τα γεγονότα βιώνοντάς τα σαν να τα ζούμε σήμερα κι εμείς μαζί.

Το βιβλίο προλογίζει ο γνωστός, φίλος της αληθινής ιστορίας και του πολιτισμού, ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Ι. Καργάκος, που μας έχει τιμήσει και στη Χίο με την παράθεση διαλέξεων και ομιλιών στο εγγύς παρελθόν.

Συγχαίρω από καρδιάς την ακάματη συγγραφέα, κα Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη για το όλο πνευματικό και συγγραφικό της έργο, ευχαριστώντας την για την επίδοση ενός αντιτύπου του νέου βιβλίου της, με ευγενική αφιέρωση, ευχόμενος πάντοτε υγεία κατ΄ άμφω και σύντομα να καμαρώσουμε νέες δημιουργίες της.-

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ