5.2.2015 16:27

Η ευθύνη και ο μονόδρομος

Κάθε προσπάθεια που ξεκινά για την επίλυση μεγάλων και χρονιζόντων για την πόλη ζητημάτων είναι προς την σωστή κατεύθυνση. 
Η κοινή παραδοχή ότι ζούμε σε μια πόλη που δεν μας αρέσει, που δεν έχει... άποψη, που δεν έχει όψη, που δημιουργεί δεκάδες προβλήματα σε όλους δεν φτάνει μόνο να επαναλαμβάνεται, πρέπει από κάπου να ξεκινήσει να αλλάζει. 
Είναι λοιπόν θετική η πρωτοβουλία του Δήμου να ξεκινήσει ένα διάλογο με το Πανεπιστήμιο προκειμένου να βρεθούν τρόποι να αλλάξουμε σταδιακά την εικόνα μας. Αφενός γιατί το Πανεπιστήμιο διαθέτει πληθώρα φρέσκων ιδεών από το πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό του, αφετέρου γιατί ο Δήμος έχει ανάγκη από «συμμάχους» μέσα στο νησί για να υλοποιήσει ευρύτατες αλλαγές. 
Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι σε μια μακρά τέτοια προσπάθεια θα χρειαστούν πολλά. Θεωρώ όμως αναντίρρητο το ότι η Δημοτική Αρχή αναπόφευκτα θα συγκρουστεί με νοοτροπίες, συντεχνίες, ομάδες και συμφέροντα μικρά και μεγάλα, που καλώς ή κακώς σήμερα δεν αφήνουν να προκύψει, ακόμη κι αν δεν προκαλείτε, καμία αλλαγή. Σε αυτό οφείλει να μη λησμονήσει το μεγάλο ποσοστό που έλαβε στις δημοτικές εκλογές. Γι΄ αυτό ψηφίστηκε. Για τις αλλαγές που η πόλη, η αξιοπρέπεια των κατοίκων και οι εποχές απαιτούν. 
Το «θαύμα» λοιπόν δεν είναι να πράττει η Δημοτική Αρχή το προφανές (να μαζεύει σκουπίδια για παράδειγμα), αλλά να εφοδιαστεί με τόλμη, θάρρος, όραμα, στρατηγικό πλάνο και άμεσα να αρχίσει να λειτουργεί για το αύριο. 
Οι συνθήκες όπως παρουσιάζονται το ευνοούν. Το Πανεπιστήμιο είναι σύμμαχος, με αρκετά προβλήματα, αλλά σύμμαχος.  Στην ίδια κατεύθυνση θεωρώ ότι θα πρέπει να ταχθούν το Επιμελητήριο (που αποτελεί τον εκπρόσωπο των επιχειρηματιών και επαγγελματιών), το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και άλλοι, ώστε το πλάνο αυτό να γίνει κτήμα και να φτάσει σε μια πορεία όπου κανείς δεν θα μπορεί να το μικρύνει, να το εξαφανίσει, να το πετάξει, αν κάποτε αλλάξει η διοίκηση του Δήμου. 
Μόνο «λιθαράκι – λιθαράκι» άλλαξαν οι πόλεις στην ιστορία τους. Ο ένας να προσθέτει αξία σε ότι άφησε ο προηγούμενος. 
Η ευθύνη λοιπόν που έχει η Δημοτική Αρχή της γενιάς του Μαν. Βουρνού για να πετύχει πράγματαείναι μονόδρομος. Όχι πως η πόλη θα κινδυνεύσει να χαθεί εάν κάτι δεν γίνει. Απλά, η όποια «αποτυχία» στο να πετύχει πράγματα θα απογοητεύσει, θα απομακρύνει κόσμο από τα κοινά (πάνω που πλησίασε...) και η Χίος θα γίνει έρμαιο στις ορέξεις του καθενός....     
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ