22.1.2016 11:17

Η επιλογή είναι δική μας

 

Πόσο ζήλεψα αλήθεια τα θερμαινόμενα πεζοδρόμια του Καρπενησίου που λιώνουν το χιόνι... Μάλλον όσο ζήλεψα και τα καινοτόμα Τρίκαλα για τα βήματα προόδου που έχουν κάνει μέσα σε δέκα χρόνια καταφέρνοντας να έχουν ακόμη και λεωφορεία χωρίς οδηγό.

Και μη μου πείτε ότι αυτά τα δυο τα παραδείγματα έχουν να κάνουν μόνο με τους αυτοδιοικητικούς ηγέτες των τόπων. Έχουν κι αυτοί μια σημαντική συμβολή, ίσως είχαν το όραμα ή ίσως το ενστερνίστηκαν στην πορεία.

Αλλού είναι το θέμα κι αυτό μας λείπει. Αυτά τα παραδείγματα βασίζονται σε μια υγιή και συνειδητοποιημένη... βάση. Σε έναν  πληθυσμό που αγαπά τον τόπο του κι εξαρτά την επιβίωση του από αυτόν. Δεν έχει ναυτικούς να στέλνουν το συνάλλαγμα (αν δεν είχαμε κι αυτούς θα είχαμε πιάσει πάτο), δεν έχει εφοπλιστές να  "βοηθούν",  δεν είναι βολεμένοι στο δημόσιο το 60% του ενεργού πληθυσμού,  δεν έχουν δεκανίκια με δυο λόγια.

Αγωνιούν, ψάχνουν να βρουν τρόπο επιβίωσης. Προσπαθούν να γίνουν  ενεργοί, ανταγωνιστικοί στο επάγγελμα που έχουν επιλέξει, είτε στον αγροτικό- κτηνοτροφικό τομέα, είτε  στον τουρισμό. Ψάχνουν να βρουν επαγγελματική διέξοδο στύβοντας  το μυαλό τους για καινούργιες ιδέες, δεν αντιγράφουν τον διπλανό. Έτσι στο Καρπενήσι μπορεί κάποιος να βρει από ράφτινγκ και παραδοσιακές επιχειρήσεις που πουλούν τοπικά προϊόντα μέχρι ράντζο αγροτουρισμού. Δεν έχει γεμίσει ο τόπος ουζερί, καφετέριες και μπαρ, ενώ θα μπορούσε, αφού έχει κάθε εποχή τουρισμό, χειμώνα και καλοκαίρι.

Η στασιμότητα της Χίου δεν είναι ευθύνη μόνο αυτών που ηγήθηκαν και ηγούνται  του τόπου τα τελευταία χρόνια. Είναι και ευθύνη όλων μας. Όλοι έχουμε συμβάλλει σε αυτήν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Κι όταν συνειδητοποιήσουμε ότι η αλλαγή και η αντιστροφή αυτής της κατάστασης ξεκινά πρώτα από μας από τη συμπεριφορά μας και από την ανοχή μας σε "αρρωστημένες" και προβληματικές καταστάσεις, τότε θα μπορούμε και να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Αλλιώς βολευτείτε στον καναπέ και συνεχίστε τη γκρίνια και τη μιζέρια.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ