27.10.2014 23:27

Η δυστυχία του DNA μας

Όπου κι αν δεις στον πολιτισμένο κόσμο τα κράτη προοδεύουν, ευημερούν, εκσυγχρονίζονται, διευκολύνουν. Μαθαίνουν από τα λάθη τους, βελτιώνονται, διορθώνουν και προκαλούν λύσεις σε κάθε τομέα.

Όπου κι αν δεις στην Ελλάδα, από το δημόσιο μέχρι τους δήμους, μέχρι τις υπηρεσίες και τα υπουργεία, μέχρι εμάς τους ίδιους ως πολίτες στις μικρές μας κοινωνίες, η οπισθοδρόμηση αποτελεί τον κανόνα κάθε πράξης, ενέργειας και πρωτοβουλίας.

Αδύνατον να συμβιβαστούμε με μόνιμες λύσεις. Επιλέγουμε σωρηδόν να μπαλώνουμε τα πάντα με πρόχειρο τρόπο, να το κουκουλώσουμε και από αύριο... έχει ο Θεός... των Ελλήνων.

Κλειδωμένοι στο καβούκι της επανάπαυσης για δεκαετίες μάθαμε να μην επιθυμούμε το καλύτερο. Προσέξτε, όχι το ακριβότερο, αλλά το καλύτερο. Εκείνο δηλαδή που έχει τις προδιαγραφές για να δώσει μια μόνιμη λύση. Μάθαμε όμως και να μην το διεκδικούμε. Καταβαραθρώθηκαν οι προσδοκίες και εξαφανίστηκε το όραμα. Ταπεινώθηκαν στη συνείδηση όλων μας τα εφικτά και υπεραπλουστεύθηκαν τα ανέφικτα.

Ετσι η Ελλάδα διαμορφώθηκε και λειτουργεί με τη νοοτροπία της «ξεπέτας» και του «άντε να ξεμπερδεύουμε», δημιουργώντας συνεχώς νέα ζητήματα και ξοδεύοντας συνεχώς δυνάμεις για να διορθωθούν οι δεκάδες ελλείψεις που καθιστούν το κράτος εσαεί ανάπηρο.

Δείτε τις πλημμύρες στην Αθήνα. Αν υπήρχε ένα σωστό αποχετευτικό δίκτυο, σωστοί δρόμοι, σωστές σχάρες, σωστές κλίσεις, η νεροποντή θα άφηνε ελάχιστα σημάδια στο πέρασμά της. Κι όμως, παρά το ότι οι Δήμοι των περιοχών που επλήγησαν προφανώς και γνώριζαν τις ελλείψεις τους, η βροχή ξεσπίτωσε, αφού πρώτα κατέστρεψε, δεκάδες οικογένειες.

Αν προσπαθήσεις να περιγράψει δε το παραπάνω σκηνικό σε ένα Βρετανό, που βρέχεται και πολύ δυνατά 300 μέρες το χρόνο, προφανώς θα σε κοιτά με ανοικτό το στόμα. Γιατί δεν μπορεί να καταλάβει, και οι περισσότεροι από εμάς πλέον, πως είναι δυνατόν το 2014 να πλημμυρίζει η πρωτεύουσα της χώρας. Αν του πεις όμως και τη συνέχεια, ότι δηλαδή χτίζαμε και χτίζουμε στα ρέματα, μπαζώνουμε ποτάμια, απειλούμαστε συνεχώς από τα προβλήματα που προκαλέσαμε, τότε τα πράγματα θα γίνουν και για τον Βρετανό, απόλυτα φυσιολογικά.

Έτσι λοιπόν η εντολή Σαμαρά να αποδεσμευθούν από το υπουργείο Οικονομικών εκατοντάδες εκατομμύρια για να κλείσουν τις πληγές τους οι πολίτες που καταστράφηκαν από μια νεροποντή δεν θα είναι η τελευταία. Θα έρθουν κι άλλες παρόμοιες εντολές. Κι όλες εξαιτίας μιας στρεβλής λογικής που υποχρεώνει όλους μας να πληρώνουμε εκατό φορές, τις δουλειές που θα έπρεπε να έχουν γίνει μια φορά. Κι αν αυτό δεν είναι δυστυχία, κατάντια και ξεφτίλα για ένα κράτος που ξεχαρβαλώθηκε και προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια του, τότε πραγματικά άλλες δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ