25.1.2021 12:40

Η δεύτερη ευκαιρία του χιώτικου προβάτου στον νέο Κορακάρη (από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»)

Λόφος Κορακάρη

Εδώ και αρκετό καιρό, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» επενδύει στην ποιοτική αναβάθμιση του Λόφου Κορακάρη , με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Χωματουργικές εργασίες, δημιουργία αναβαθμίδων, εγκαταστάσεις Μελισσοκομίας, φυτεύσεις αρωματικών φυτών, αλόης, κ.α. είναι μερικές από τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η κατασκευή μεγάλης δεξαμενής νερού, τροφοδοτούμενης από το Φράγμα Ψαρόπετρας, σύντομα θα αρχίσει να δίδει άλλη όψη στον χώρο που αναμένεται να πρασινίσει και να παράξει προϊόντα ποιότητας και ανάλογης τιμής.

Παράλληλα: διατηρείται και αυξάνεται η επισκεψιμότητα της περιοχής από πεζούς και ποδηλάτες επί το πλείστον, λόγω της απέραντης θέας που προσφέρει προς τις Μικρασιατικές Ακτές.

Στην περιοχή: προϋπάρχει μάνδρα διαμονής αιγοπροβάτων πάνω από το πρώην Λατομείο Κουνέλλη, για την οποία οικογένειες βοσκών 365 μέρες το χρόνο με όλους τους καιρούς, ζέστη, καύσωνες, κρύο, βροχή, χιόνια, κλπ. φροντίζουν τα ζώα τους και προσπαθούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Πριν αρκετά χρόνια, έπειτα από εντολή του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, ο τότε Δ/ντης του Ιδρύματος Σταύρος Μιχαηλίδης - Υποναύαρχος Ε.Α. Λιμενικού Σώματος - επισκέφθηκε την Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα την περιοχή «χιώτικα» του Κιλκίς, όπου εκτρέφεται η μοναδική φυλή του χιώτικου προβάτου (γι’ αυτό και η περιοχή ονομάζεται «Χιώτικα»)...

Θυμίζω ότι: μέχρι το 1980 περίπου η ενσταβλισμένη αυτή φυλή, με κύρια χαρακτηριστικά τις γέννες μέχρι τεσσάρων αμνών, το πολύ γάλα και το λίγο φαγητό, ήταν ανάρπαστη, και διατίθετο μέσω της Αγροτικής Τραπέζης ζυγισμένη σε τιμή καθαρού κρέατος, γεγονός που συντελούσε στην αύξηση του εισοδήματος των γεωργών που διέτρεφαν τα ζώα στους μικρούς στάβλους τους και στο περιβόλι μας στα Λιβάδια.

Μήπως τώρα, είναι η ευκαιρία καπετάν Παναγιώτη να περιλάβεις στον συνολικό σχεδιασμό του Κορακάρη και τη δημιουργία σύγχρονων προβατοστασίων δίδοντας από τη μία εργασία σε οικογένειες πολλών βοσκών της περιοχής κι από την άλλη τη δεύτερη ευκαιρία στο χιώτικο πρόβατο να επιστρέψει στην κοιτίδα του και να πρωταγωνιστήσει ξανά;

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ